Hľadáte recept na bleskový obed, ktorý je plný chuti, nádherne vonia a máte ho na stole do 30 minút? Toto fantastické kuracie soté na kurkume so šampiňónmi a jemnou šťavou je presne to, čo potrebujete. Je neuveriteľne jednoduché na prípravu a tak lahodné, že si ho okamžite zamiluje celá rodina. Zabudnite na zložité varenie!
Kúzlo tohto jedla spočíva v kombinácii voňavej kurkumy, zemitej chuti šampiňónov a jemne zahustenej šťavy, ktorá dokonale obalí každý kúsok mäsa. Podávané s ryžou je to kompletné a vyvážené jedlo, ideálne na akýkoľvek deň v týždni.
Ako sa robí najlepšie kuracie soté?
Na oleji orestujte cibuľu, pridajte na kocky nakrájané kuracie mäso a opečte ho. Pridajte koreniny ako kurkuma, rasca a sójová omáčka, podlejte vývarom a krátko poduste. Vhoďte nakrájané šampiňóny, poduste domäkka a na záver šťavu zľahka zahustite a dochuťte bylinkami.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia: 20 minút
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia (s ryžou)
Potrebujeme
- 500 g kuracích pŕs (alebo stehenného mäsa bez kosti)
- 250 g ryže
- 250 g čerstvých šampiňónov
- 1 veľká cibuľa
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 ČL kurkumy
- 1/2 ČL drvenej rasce
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL soli (alebo podľa chuti)
- 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
- 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1 ČL zemiakového škrobu (na zahustenie)
- 2 PL rastlinného oleja alebo masti
Postup prípravy
Príprava mäsa a základu
- Ryžu uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale.
- Kuracie mäso umyte, osušte a nakrájajte na menšie kocky alebo rezance. Cibuľu nasekajte nadrobno.
- Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky alebo štvrtiny.
- V hlbšej panvici alebo woku rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a na strednom plameni ju restujte asi 3 minúty do sklovita.
- Zvýšte plameň, pridajte kuracie mäso a opekajte ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne a nechytí zlatistú farbu.
- Mäso ochuťte soľou, čiernym korením, kurkumou a drvenou rascou. Krátko orestujte, aby sa uvoľnila vôňa korenín.
Dusenie a dokončenie
- Pridajte sójovú omáčku a podlejte horúcim vývarom alebo vodou. Premiešajte a priveďte do varu.
- Panvicu prikryte pokrievkou, znížte plameň a nechajte dusiť približne 10 minút.
- K mäsu pridajte nakrájané šampiňóny, premiešajte a opäť prikryte. Duste ďalších 10 minút, kým šampiňóny nezmäknú a nepustia šťavu.
- V malej šálke rozmiešajte zemiakový škrob s 2 lyžicami studenej vody do hladka. Zmes vlejte do panvice a za stáleho miešania krátko povarte, kým šťava mierne nezhustne.
- Nakoniec soté odstavte z ohňa a vmiešajte doň čerstvo nasekanú petržlenovú vňať. Ochutnajte a v prípade potreby ešte dochuťte soľou.
- Podávajte ihneď s uvarenou ryžou.
Tipy
- Pre extra jemnú a krémovú chuť môžete na záver namiesto škrobu vmiešať do horúcej šťavy lyžicu studeného masla.
- Ak máte radi, pridajte spolu so šampiňónmi aj hrsť mrazeného hrášku alebo kukurice.
- Namiesto petržlenovej vňate môžete použiť čerstvý koriander pre exotickejší nádych.
Tento recept je dokonalou ukážkou toho, ako rýchlo a jednoducho sa dá pripraviť plnohodnotné a chutné jedlo pre celú rodinu. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept pripravila redakcia Varíme s Láskou.
