Search

Najlepšie kuracie soté s kurkumou a šampiňónmi – tento recept na rýchly obed si zamilujete

Kuracie soté s kurkumou a hubami
Hotové kuracie soté na šťave so šampiňónmi a ryžou.

Obsah receptu

Publikované: 16. júla 2025, 16:43

Hľadáte recept na bleskový obed, ktorý je plný chuti, nádherne vonia a máte ho na stole do 30 minút? Toto fantastické kuracie soté na kurkume so šampiňónmi a jemnou šťavou je presne to, čo potrebujete. Je neuveriteľne jednoduché na prípravu a tak lahodné, že si ho okamžite zamiluje celá rodina. Zabudnite na zložité varenie!

Kúzlo tohto jedla spočíva v kombinácii voňavej kurkumy, zemitej chuti šampiňónov a jemne zahustenej šťavy, ktorá dokonale obalí každý kúsok mäsa. Podávané s ryžou je to kompletné a vyvážené jedlo, ideálne na akýkoľvek deň v týždni.

Ako sa robí najlepšie kuracie soté?

Na oleji orestujte cibuľu, pridajte na kocky nakrájané kuracie mäso a opečte ho. Pridajte koreniny ako kurkuma, rasca a sójová omáčka, podlejte vývarom a krátko poduste. Vhoďte nakrájané šampiňóny, poduste domäkka a na záver šťavu zľahka zahustite a dochuťte bylinkami.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia: 20 minút
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 480 kcal/porcia (s ryžou)

Potrebujeme

  • 500 g kuracích pŕs (alebo stehenného mäsa bez kosti)
  • 250 g ryže
  • 250 g čerstvých šampiňónov
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 ČL kurkumy
  • 1/2 ČL drvenej rasce
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL soli (alebo podľa chuti)
  • 200 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody)
  • 1 PL nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1 ČL zemiakového škrobu (na zahustenie)
  • 2 PL rastlinného oleja alebo masti

Postup prípravy

Príprava mäsa a základu

  1. Ryžu uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale.
  2. Kuracie mäso umyte, osušte a nakrájajte na menšie kocky alebo rezance. Cibuľu nasekajte nadrobno.
  3. Šampiňóny očistite a nakrájajte na plátky alebo štvrtiny.
  4. V hlbšej panvici alebo woku rozohrejte olej. Pridajte cibuľu a na strednom plameni ju restujte asi 3 minúty do sklovita.
  5. Zvýšte plameň, pridajte kuracie mäso a opekajte ho zo všetkých strán, kým sa nezatiahne a nechytí zlatistú farbu.
  6. Mäso ochuťte soľou, čiernym korením, kurkumou a drvenou rascou. Krátko orestujte, aby sa uvoľnila vôňa korenín.

Dusenie a dokončenie

  1. Pridajte sójovú omáčku a podlejte horúcim vývarom alebo vodou. Premiešajte a priveďte do varu.
  2. Panvicu prikryte pokrievkou, znížte plameň a nechajte dusiť približne 10 minút.
  3. K mäsu pridajte nakrájané šampiňóny, premiešajte a opäť prikryte. Duste ďalších 10 minút, kým šampiňóny nezmäknú a nepustia šťavu.
  4. V malej šálke rozmiešajte zemiakový škrob s 2 lyžicami studenej vody do hladka. Zmes vlejte do panvice a za stáleho miešania krátko povarte, kým šťava mierne nezhustne.
  5. Nakoniec soté odstavte z ohňa a vmiešajte doň čerstvo nasekanú petržlenovú vňať. Ochutnajte a v prípade potreby ešte dochuťte soľou.
  6. Podávajte ihneď s uvarenou ryžou.

Tipy

  1. Pre extra jemnú a krémovú chuť môžete na záver namiesto škrobu vmiešať do horúcej šťavy lyžicu studeného masla.
  2. Ak máte radi, pridajte spolu so šampiňónmi aj hrsť mrazeného hrášku alebo kukurice.
  3. Namiesto petržlenovej vňate môžete použiť čerstvý koriander pre exotickejší nádych.



Tento recept je dokonalou ukážkou toho, ako rýchlo a jednoducho sa dá pripraviť plnohodnotné a chutné jedlo pre celú rodinu. Prajeme vám dobrú chuť!

Recept pripravila redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty