Search

Najlepšie kávové šišky, aké som kedy jedla. Cesto je z kávy, plnka je božská a sú hotové za chvíľu.

Plnené kávové šišky
Plnené kávové šišky

Obsah receptu

Publikované: 4. októbra 2025, 04:30

Keď som prvýkrát vyskúšala tento recept, neverila som, aká delikatesa môže vzniknúť z takých jednoduchých surovín. Zabudnite na klasické šišky, toto je úplne iná úroveň! Jemné, vláčne cesto má vďaka káve úžasnú arómu a horkastú chuť, ktorá dokonale kontrastuje s božským, sladkým a nadýchaným krémom vo vnútri. Sú to tie najlepšie plnené šišky, aké som kedy jedla, a sú prekvapivo rýchle.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: cca 20-25 šišiek
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 210 kcal/šiška
  • Trend: Rýchly dezert

Potrebujeme

Kávové cesto

  • 2 PL instantnej kávy
  • 200 ml horúcej vody
  • 350 g hladkej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (10 g)
  • 1 ČL soli (4 g)
  • 1 ks vajce

Krémová plnka

  • 50 g masla (zmäknutého)
  • 300 ml studeného mlieka
  • 1 balenie šľahačky v prášku

Na dokončenie

  • 100 g horkej čokolády
  • olej na vyprážanie
  • nasekané arašidy alebo orechy na posypanie

Postup prípravy

  1. Príprava cesta. V pohári zalejte instantnú kávu horúcou vodou, dobre premiešajte a nechajte úplne vychladnúť.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok a soľ. V strede urobte jamku.
  3. Do jamky rozklepnite vajce a prilejte vychladnutú kávu. Rukou alebo vareškou začnite spracovávať cesto. Keď sa suroviny spoja, vymieste hladké, mäkké a nelepivé cesto.
  4. Misu prikryte a nechajte cesto odpočívať aspoň 10-15 minút.
  5. Príprava krému (správny postup!). V jednej mise vyšľahajte samotné zmäknuté maslo do peny.
  6. V druhej, vysokej a úzkej nádobe vyšľahajte šľahačku v prášku so studeným mliekom podľa návodu na obale na veľmi tuhý krém.
  7. Do vyšľahaného masla po lyžiciach a na najnižších otáčkach zašľahajte pripravený tuhý šľahačkový krém, len kým sa hmoty nespoja. Krém dajte stuhnúť do chladničky.
  8. Tvarovanie a smaženie. Odpočinuté cesto preložte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte ho na tenký plát s hrúbkou asi 3-4 mm.
  9. Okrúhlou formičkou alebo pohárom (s priemerom cca 6-7 cm) vykrajujte kolieska.
  10. V hlbšej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (aspoň 3-4 cm) na stredne silnom plameni.
  11. Vykrojené kolieska smažte z oboch strán dozlatista. Počas smaženia sa krásne nafúknu ako vankúšiky.
  12. Hotové šišky vyberajte dierovanou naberačkou a odkladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk. Nechajte ich úplne vychladnúť.
  13. Plnenie a zdobenie. Vychladnutý krém naplňte do cukrárskeho vrecka s tenkou plniacou špičkou. Nožom urobte do boku každej šišky malý otvor a naplňte ju krémom.
  14. Čokoládu si rozpustite vo vodnom kúpeli. Každú naplnenú šišku do nej z jednej strany namočte a posypte nasekanými arašidmi. Nechajte stuhnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na dokonalý krém? Tajomstvo pevného krému, ktorý sa nezrazí, je v oddelenom šľahaní. Vždy najprv vyšľahajte šľahačku s mliekom dotuha a zvlášť vyšľahajte zmäknuté maslo. Až potom ich na najnižšej rýchlosti a len veľmi krátko spojte. Získate tak dokonalý, pevný a nadýchaný krém.
  2. Cesto bez kysnutia. Výhodou tohto cesta je, že nepotrebuje klasické dlhé kysnutie. Vďaka kypriacemu prášku mu stačí len krátky odpočinok po zamiesení, aby sa s ním lepšie pracovalo. Pri smažení v horúcom oleji potom krásne “vyskočí” a nafúkne sa.

Jednoduché variácie

  • Škoricová verzia: Namiesto máčania v čokoláde môžete ešte teplé, nenaplnené šišky obaliť v zmesi škoricového a kryštálového cukru. Budú chutiť ako slávne španielske churros.
  • S inou plnkou: Ak nemáte čas na prípravu krému, šišky sú fantastické aj naplnené hustým slivkovým lekvárom, Nutellou alebo len tak, prázdne a pocukrované.

Výsledkom je originálna a návyková pochúťka, ktorá je ideálna ku káve alebo ako sladká bodka za obedom. Najlepšie chutia v deň prípravy, keď je cesto najjemnejšie a kôrka chrumkavá.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Nur’un Yemek Tarifleri 2, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty