Publikované: 4. októbra 2025, 04:30
Keď som prvýkrát vyskúšala tento recept, neverila som, aká delikatesa môže vzniknúť z takých jednoduchých surovín. Zabudnite na klasické šišky, toto je úplne iná úroveň! Jemné, vláčne cesto má vďaka káve úžasnú arómu a horkastú chuť, ktorá dokonale kontrastuje s božským, sladkým a nadýchaným krémom vo vnútri. Sú to tie najlepšie plnené šišky, aké som kedy jedla, a sú prekvapivo rýchle.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 20-25 šišiek
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 210 kcal/šiška
- Trend: Rýchly dezert
Potrebujeme
Kávové cesto
- 2 PL instantnej kávy
- 200 ml horúcej vody
- 350 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (10 g)
- 1 ČL soli (4 g)
- 1 ks vajce
Krémová plnka
- 50 g masla (zmäknutého)
- 300 ml studeného mlieka
- 1 balenie šľahačky v prášku
Na dokončenie
- 100 g horkej čokolády
- olej na vyprážanie
- nasekané arašidy alebo orechy na posypanie
Postup prípravy
- Príprava cesta. V pohári zalejte instantnú kávu horúcou vodou, dobre premiešajte a nechajte úplne vychladnúť.
- Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, kypriaci prášok a soľ. V strede urobte jamku.
- Do jamky rozklepnite vajce a prilejte vychladnutú kávu. Rukou alebo vareškou začnite spracovávať cesto. Keď sa suroviny spoja, vymieste hladké, mäkké a nelepivé cesto.
- Misu prikryte a nechajte cesto odpočívať aspoň 10-15 minút.
- Príprava krému (správny postup!). V jednej mise vyšľahajte samotné zmäknuté maslo do peny.
- V druhej, vysokej a úzkej nádobe vyšľahajte šľahačku v prášku so studeným mliekom podľa návodu na obale na veľmi tuhý krém.
- Do vyšľahaného masla po lyžiciach a na najnižších otáčkach zašľahajte pripravený tuhý šľahačkový krém, len kým sa hmoty nespoja. Krém dajte stuhnúť do chladničky.
- Tvarovanie a smaženie. Odpočinuté cesto preložte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte ho na tenký plát s hrúbkou asi 3-4 mm.
- Okrúhlou formičkou alebo pohárom (s priemerom cca 6-7 cm) vykrajujte kolieska.
- V hlbšej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (aspoň 3-4 cm) na stredne silnom plameni.
- Vykrojené kolieska smažte z oboch strán dozlatista. Počas smaženia sa krásne nafúknu ako vankúšiky.
- Hotové šišky vyberajte dierovanou naberačkou a odkladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný tuk. Nechajte ich úplne vychladnúť.
- Plnenie a zdobenie. Vychladnutý krém naplňte do cukrárskeho vrecka s tenkou plniacou špičkou. Nožom urobte do boku každej šišky malý otvor a naplňte ju krémom.
- Čokoládu si rozpustite vo vodnom kúpeli. Každú naplnenú šišku do nej z jednej strany namočte a posypte nasekanými arašidmi. Nechajte stuhnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalý krém? Tajomstvo pevného krému, ktorý sa nezrazí, je v oddelenom šľahaní. Vždy najprv vyšľahajte šľahačku s mliekom dotuha a zvlášť vyšľahajte zmäknuté maslo. Až potom ich na najnižšej rýchlosti a len veľmi krátko spojte. Získate tak dokonalý, pevný a nadýchaný krém.
- Cesto bez kysnutia. Výhodou tohto cesta je, že nepotrebuje klasické dlhé kysnutie. Vďaka kypriacemu prášku mu stačí len krátky odpočinok po zamiesení, aby sa s ním lepšie pracovalo. Pri smažení v horúcom oleji potom krásne “vyskočí” a nafúkne sa.
Jednoduché variácie
- Škoricová verzia: Namiesto máčania v čokoláde môžete ešte teplé, nenaplnené šišky obaliť v zmesi škoricového a kryštálového cukru. Budú chutiť ako slávne španielske churros.
- S inou plnkou: Ak nemáte čas na prípravu krému, šišky sú fantastické aj naplnené hustým slivkovým lekvárom, Nutellou alebo len tak, prázdne a pocukrované.
Výsledkom je originálna a návyková pochúťka, ktorá je ideálna ku káve alebo ako sladká bodka za obedom. Najlepšie chutia v deň prípravy, keď je cesto najjemnejšie a kôrka chrumkavá.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Nur’un Yemek Tarifleri 2, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
