Najlepšie domáce nadýchané šišky, ktoré vydržia dlho čerstvé: Overený recept krok za krokom

Domáce nadýchané šišky
Domáce nadýchané šišky

Obsah receptu

Domáce nadýchané šišky, ako obláčiky z neba! Pamätáte sa na tie, čo piekla starká? Také mäkkučké, že sa vám rozplývali v ústach. A tá vôňa, tá sa niesla celým domom… Dnes vám prezradím tajný recept, aby ste si ich mohli upiecť aj vy, rovnako dobré ako od starej mamy.

Žiadne suché a tvrdé šišky z obchodu! Tieto domáce sú iné. Vydržia dlho čerstvé a nadýchané, ako keby ste ich práve vytiahli z rúry. A tá chuť? No, tú musíte ochutnať sami! Poďte, zaprášime si zástery a pustíme sa do pečenia.

Domáce nadýchané šišky

Ingrediencie:

pohár = 250 ml

Cesto:

  • 1 kg pšeničnej múky typu 500
  • 3/4 šálky cukru
  • 150 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
  • 10 žĺtkov
  • 500 ml mlieka (vlažného)
  • 50 g čerstvého droždia (pol kocky)
  • 1 vrecko vanilkového cukru (16 g)
  • Štipka soli
  • 2 polievkové lyžice rumu

Na vyprážanie:

  • 2 litre oleja alebo masti

Poleva:

  • 2 šálky práškového cukru
  • Pár lyžíc horúcej vody

Na plnenie a ozdobu:

  • Obľúbená plnka (napr. marmeláda z divokej ruže)
  • Práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup prípravy:

1. Príprava kvásku

  • Droždie:
    • 50 g čerstvého droždia rozdrobte do misky.
    • Pridajte 2 polievkové lyžice cukru (z odmeraných 3/4 šálky).
    • Miešajte, kým sa droždie nerozpustí.
  • Pridanie múky a mlieka:
    • Pridajte 2 polievkové lyžice múky (z odmeraného 1 kg) a dobre premiešajte.
    • Prilejte 125 ml vlažného mlieka (pol pohára) a zmiešajte do hladkej konzistencie.
  • Kysnutie kvásku:
    • Misku prikryte čistou utierkou.
    • Nechajte na teplom mieste približne 30 minút, kým kvások nezačne bublať a nezväčší svoj objem.

2. Príprava cesta

  • Spojenie ingrediencií:
    • Do veľkej misy preosejte zvyšnú múku.
    • Pridajte zvyšný jemný cukor, vanilkový cukor a štipku soli.
    • V samostatnej miske vyšľahajte 10 žĺtkov do peny.
  • Miesenie cesta:
    • Do múčnej zmesi pridajte nakvasený kvások, vyšľahané žĺtky a zvyšné vlažné mlieko.
    • Miesite cesto ručne alebo pomocou mixéra s hnetacím hákom približne 15 minút, kým je cesto hladké a pružné.
  • Pridanie masla a liehoviny:
    • Postupne pridávajte 150 g rozpusteného a vychladnutého masla za stáleho miešania.
    • Pridajte 2 polievkové lyžice rumu a pokračujte v miesení ďalších 10 minút.
    • Cesto bude mierne lepkavé, ale pružné a ľahko sa oddeľuje od stien misy.
  • Kysnutie cesta:
    • Cesto prikryte čistou utierkou.
    • Nechajte kysnúť na teplom mieste približne 90 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.

3. Tvarovanie šišiek

  • Príprava cesta:
    • Vykysnuté cesto preložte na pracovnú plochu.
    • Krátko ho premiesite, aby ste odstránili prebytočný vzduch.
    • Cesto sa už nelepí, takže nie je potrebné podsypávať múkou.
  • Tvarovanie šišiek:
    • Cesto rozdeľte na rovnaké kúsky (približne 60 g každý).
    • Z každého kúsku vytvarujte guľku.
    • Každú guľku jemne sploštite rukou.
  • Druhé kysnutie:
    • Šišky položte na plech alebo dosku.
    • Prikryte ich čistou utierkou.
    • Nechajte kysnúť ďalších 30 minút.

4. Vyprážanie

  • Príprava oleja:
    • Do hlbokého hrnca alebo fritézy nalejte 2 litre oleja alebo masti.
    • Olej pomaly zahrievajte na teplotu 170 °C.
    • Tip: Oleja by malo byť dostatok, aby sa šišky pri vyprážaní nedotýkali dna.
  • Vyprážanie šišiek:
    • Opatrne vkladajte šišky do rozohriateho oleja spodnou stranou nahor.
    • Vyprážajte z jednej strany do zlatista (približne 2–3 minúty), potom otočte a vyprážajte aj z druhej strany.
    • Počas vyprážania kontrolujte teplotu oleja, aby zostala stabilná.
  • Odkvapkanie:
    • Upečené šišky vyberte pomocou dierovanej naberačky.
    • Položte ich na plech vystlaný papierovými utierkami, aby ste odstránili prebytočný olej.

5. Plnenie a zdobenie

  • Plnenie:
    • Ešte teplé šišky naplňte pomocou cukrárskeho vrecka s tenkou tryskou obľúbenou plnkou (napr. marmeládou, džemom, pudingom).
  • Príprava polevy:
    • V miske zmiešajte 2 šálky práškového cukru s niekoľkými lyžicami horúcej vody.
    • Miešajte, kým nezískate hladkú polevu požadovanej hustoty.
  • Zdobenie:
    • Šišky namočte vrchnou stranou do polevy alebo ju na ne naneste lyžicou.
    • Nechajte polevu stuhnúť.
    • Podľa chuti môžete šišky posypať práškovým cukrom.

Tipy:

  • Kvások je základ: Necháme ho pekne nakysnúť na teplom mieste, aby boli šišky krásne nadýchané.
  • Miesenie cesta: Nebojte sa poriadne si zamakať! Čím viac cesto premiesite, tým bude pružnejšie a šišky budú lepšie.
  • Teplota oleja: Dávajte pozor, aby nebol príliš horúci, inak sa šišky spália zvonku a ostanú surové vnútri.
  • Plnka: Použite svoju obľúbenú! Ja mám rada domácu marmeládu z divokej ruže, ale fantázii sa medze nekladú.
  • Poleva: Čím hustejšia, tým lepšie drží na šiškách. A nezabudnite na posypanie práškovým cukrom!

Video recept:

Tak a je to! Vaše domáce nadýchané šišky sú hotové. Teraz si ich môžete vychutnať s celou rodinou. Verím, že vám chutili rovnako ako mne. A nezabudnite, láska je tá najdôležitejšia ingrediencia!

Súvisiace články:

Fašiangové šišky s ovocnou penou – mäkkučké aj na druhý deň

Najlepšie šišky bez mlieka a vajec: Mäkké, rozplývajúce sa v ústach a voňajú po celej ulici

Rýchly recept na vynikajúce džemové šišky plnené pred vyprážaním

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SikorkaGotuje

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty