Search

Najlepšie cuketové špízy s kuracím mäsom: Tento RECEPT na šťavnatú dobrotu je HIT!

cuketové špízy s kuracím mäsom
cuketové špízy s kuracím mäsom

Obsah receptu

Publikované: 28. júna 2025, 06:05

Hľadáte originálny a chutný recept na obed, večeru alebo na grilovačku, ktorým zaručene ohúrite? Tieto cuketové špízy sú absolútnym hitom, ktorý spája šťavnatosť kuracieho mäsa, slanú chuť slaninky a jemnosť roztopeného syra, všetko zabalené v chrumkavom cuketovom kabátiku. Je to jedlo, ktoré je nielen pastvou pre oči, ale predovšetkým pre chuťové poháriky. Každé sústo je dokonalou kombináciou textúr – chrumkavý povrch, vláčne mäsko a ťahavý syr. Sú fantastické podávané s čerstvým šalátom, pečenými zemiakmi alebo len tak, ako skvelé pohostenie pre návštevy.

Príprava týchto špízov je jednoduchšia, ako sa na prvý pohľad zdá a je to skvelý spôsob, ako kreatívne spracovať cuketu. Zabudnite na klasické rezne či fašírky, tento recept posunie vaše varenie na novú úroveň. Poďme si spolu ukázať, ako si pripraviť túto šťavnatú dobrotu, ktorá sa okamžite stane obľúbenou v celej vašej rodine.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas odležania cukety: 15 minút
  • Čas pečenia: 25–30 minút
  • Počet porcií/kusov: 4-6 špízov (12 roliek)
  • Náročnosť: Stredná

Potrebujeme

Na špízy:

  • 1 ks väčšej, rovnej cukety
  • 2 ks kuracích pŕs (cca 400 g)
  • 12 plátkov anglickej slaniny
  • 6 plátkov tvrdého syra (napr. eidam, gouda), prekrojených na polovicu
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • Korenie na kuracie mäso (napr. “grilované kurča”)
  • Olivový olej
  • Drevené špajdle (namočené vo vode)

Na obaľovanie:

  • 4 PL strúhanky
  • 4 PL kukuričnej krupice (polenty)

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Drevené špajdle namočíme aspoň na 20 minút do vody, aby v rúre nehoreli.
  2. Príprava cukety: Cuketu umyjeme a pomocou škrabky na zeleninu alebo mandolíny ju pozdĺžne nakrájame na dlhé, tenké plátky. Budeme potrebovať 12 pekných plátkov.
  3. Plátky cukety rozložíme, z oboch strán ich osolíme a necháme 15 minút “vypotiť”, aby pustili prebytočnú vodu a zmäkli.
  4. Kuracie prsia nakrájame na tenké rezne (ideálne každý kus na 6 tenších plátkov, celkovo 12). Zľahka ich naklepeme, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom.
  5. Cuketu, ktorá pustila vodu, dôkladne osušíme papierovými kuchynskými utierkami.
  6. V plytkom tanieri zmiešame strúhanku s kukuričnou krupicou.

Tvarovanie a pečenie špízov:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
  2. Každý osušený plátok cukety zľahka pokvapkáme olivovým olejom a obalíme ho v pripravenej zmesi strúhanky a krupice.
  3. Na obalený plátok cukety položíme plátok slaniny, naň ochutený plátok kuracieho mäsa a na záver polovicu plátku syra.
  4. Všetko spolu pevne zarolujeme do malej rolky.
  5. Hotovú rolku opatrne napichneme na pripravenú špajdľu. Na jednu špajdľu sa zmestia 2-3 rolky. Medzi rolky môžete pre farebnosť napichnúť cherry paradajku alebo kúsok papriky.
  6. Pripravené špízy poukladáme na plech.
  7. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C po dobu 25–30 minút, alebo kým nie je mäso prepečené a povrch krásne zlatistý a chrumkavý.
  8. Upečené špízy podávame okamžite.

Videorecept

Tipy

  1. K týmto špízom sa fantasticky hodí jednoduchý cesnakový alebo bylinkový dip. Stačí zmiešať biely jogurt alebo kyslú smotanu s prelisovaným cesnakom, soľou a nasekanými bylinkami.
  2. Tento recept je ako stvorený na gril! Pripravené špízy grilujte na stredne silnom ohni z každej strany, kým nie je mäso hotové a slaninka chrumkavá. Dávajte pozor, aby sa cuketa nespálila.
  3. Namiesto cukety môžete na obaľovanie použiť aj tenké plátky baklažánu. Postup je rovnaký – plátky najprv osoľte a nechajte “vypotiť”, aby zmäkli.
  4. Pre ešte výraznejšiu chuť skúste použiť plátok údeného syra alebo syra s modrou plesňou. V kombinácii so slaninkou je to absolútna delikatesa.

Verím, že tieto šťavnaté a originálne špízy obohatia váš jedálniček a stanú sa obľúbeným jedlom na každú príležitosť. Sú hravé, chutné a príprava je zábava. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Cucina con Paolina – Ricette facili e veloci, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty