Toto je recept na tie naozaj najlepšie čokoládové rezy, aké ste kedy ochutnali – dokonale vláčne, plné lahodného marhuľového krému a zaliate bohatou čokoládovou polevou. Tento TOP recept si určite zapíšte a zamilujete, pretože výsledok je absolútne neodolateľný a prekoná všetky vaše očakávania.
Pokiaľ milujete kombináciu čokolády a marhúľ, tento recept je ako stvorený práve pre vás. Pripravte si tento sladký, nadýchaný dezert s osviežujúcim krémom z marhúľ a smotanového syra, nádherne ozdobený lesklou čokoládovou polevou. Hoci vyzerá ako z cukrárne, jeho príprava nie je príliš zložitá.
- Čas prípravy: cca 50 minút (+ chladenie)
- Čas pečenia: cca 30-35 minút
- Čas chladenia/tuhnutia: min. 4 hodiny (ideálne cez noc)
- Počet porcií: cca 12-15 kúskov
- Forma/Plech: cca 25×35 cm (alebo menší pre vyššie rezy)
- Náročnosť: Stredne náročná ★★ (Viac komponentov: korpus, krém, poleva)
Potrebujeme:
Kakaový korpus:
- 5 vajec (bielky a žĺtky zvlášť)
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
- 100 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
- 100 ml mlieka (vlažného)
- 150 g hladkej múky (preosiatej)
- 30-40 g kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho)
- 1,5 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- Voliteľné: Jemne nastrúhaná kôra z 1 bio citróna (do cesta)
Marhuľový krém:
- Marhuľová zložka:
- cca 600 g marhúľ (čerstvých vykôstkovaných alebo mrazených povolených) ALEBO 1 veľká konzerva (cca 820g brutto) kompótu (dôkladne scedených)
- 100 g kryštálového cukru (alebo podľa sladkosti marhúľ)
- 25 g kukuričného škrobu (cca 2,5 PL)
- 2 polievkové lyžice vody (na rozmiešanie škrobu)
- 100 g masla (izbovej teploty)
- Smotanovo-syrová zložka:
- 600 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Mascarpone, jemný tvaroh), izbovej teploty
- 100 g práškového cukru (preosiateho, alebo podľa chuti)
Čokoládová poleva:
- 200 g kvalitnej čokolády (horkej alebo na varenie, min. 50% kakaa)
- 100 g masla
Na dokončenie (voliteľné):
- Čokoládové hoblinky, nasekané orechy, plátky čerstvých alebo kompótových marhúľ
Potrebujeme tiež:
- Plech alebo forma (cca 25×35 cm)
- Papier na pečenie
- Hrniec na krém
- Mixér alebo ponorný mixér
- Tortový ráfik alebo forma s vyberateľným dnom (na zostavenie – voliteľné)
- Potravinová fólia
Postup prípravy
Príprava korpusu:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Plech (cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- Oddeľte bielky od žĺtkov (5 vajec). Bielky dajte do čistej suchej misy, pridajte štipku soli a vyšľahajte elektrickým šľahačom na tuhý sneh. Ku koncu šľahania postupne pridajte asi polovicu kryštálového cukru (75 g) a došľahajte do pevného lesklého snehu.
- V inej mise vyšľahajte žĺtky so zvyšným kryštálovým cukrom (75 g) a vanilkovým cukrom do svetlej hustej peny. Postupne na nízkych otáčkach zašľahajte olej (100 ml) a potom mlieko (100 ml). Ak používate, pridajte aj citrónovú kôru.
- V ďalšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (150 g), preosiate kakao (30-40 g) a kypriaci prášok (1,5 ČL).
- Do žĺtkovej peny striedavo (asi na tretiny) a opatrne stierkou vmiešavajte sypkú zmes a tuhý sneh z bielkov. Začnite aj končite sypkou zmesou. Miešajte len zľahka a krátko pohybmi zdola nahor, aby ste zachovali čo najviac vzduchu.
- Hotové cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečenie a chladenie korpusu:
- Vložte plech s cestom do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 25 až 30 minút. Upečenosť skontrolujte špajdľou – mala by vyjsť čistá.
- Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte ho na plechu úplne vychladnúť na mriežke.
- Po úplnom vychladnutí korpus opatrne preklopte, stiahnite papier na pečenie a dlhým ostrým nožom ho horizontálne prekrojte na dva rovnaké pláty.
Príprava marhuľovej zložky krému:
- Čerstvé alebo rozmrazené vykôstkované marhule (alebo dobre scedené kompótové) rozmixujte ponorným mixérom na pyré. Ak používate kompótové, šťavu si môžete odložiť na iné použitie.
- Marhuľové pyré dajte do hrnca, pridajte kryštálový cukor (100 g) a priveďte k varu.
- V malej miske rozmiešajte kukuričný škrob (25 g) s 2 lyžicami studenej vody dohladka. Túto zmes za stáleho miešania prilejte k vriacemu marhuľovému pyré.
- Krátko povarte (asi 1-2 minúty) do zhustnutia. Odstavte z ohňa.
- Do horúceho marhuľového základu vmiešajte maslo (100 g), kým sa úplne nerozpustí. Nechajte túto marhuľovú zmes úplne vychladnúť (môžete ju preliať do misky a prikryť fóliou).
Príprava smotanovo-syrovej zložky a dokončenie krému:
- Vo väčšej mise vyšľahajte smotanový syr izbovej teploty (600 g) s preosiatym práškovým cukrom (100 g) dohladka.
- Do syrovej zmesi potom postupne (na 2-3 krát) a opatrne vmiešajte úplne vychladnutú marhuľovú zmes. Miešajte len kým sa obe zložky nespoja do jednotného krému. Neprešľahajte.
Zostavenie rezov:
- Pripravte si spodný plát kakaového korpusu (môžete ho vložiť na podnos alebo späť do čistej formy/ráfika vystlaného papierom alebo fóliou pre ľahšiu manipuláciu a rovné boky).
- Na spodný korpus rovnomerne natrite približne polovicu pripraveného marhuľového krému.
- Opatrne prikryte druhým plátom korpusu a jemne pritlačte.
- Na vrchný korpus natrite zvyšok marhuľového krému a rovnomerne ho rozotrite po celom povrchu aj po bokoch (ak neskladáte v ráfiku).
Príprava polevy a finálne chladenie:
- Vložte pripravený koláč do chladničky a nechajte ho poriadne stuhnúť aspoň 4 hodiny, ideálne však cez noc. Krém musí byť pevný.
- Pred podávaním si pripravte polevu: Čokoládu (200 g) nalámte na kúsky a spolu s maslom (100 g) ju rozpustite vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke. Miešajte dohladka. Nechajte mierne vychladnúť, aby nebola horúca, ale stále tekutá.
- Vyberte dobre vychladený a stuhnutý koláč z chladničky. Opatrne ho vyberte z formy/ráfika (ak ste použili).
- Vrch koláča rovnomerne polejte pripravenou mierne vychladnutou čokoládovou polevou. Stierkou alebo nožom ju môžete uhladiť aj po bokoch.
- Vložte koláč späť do chladničky aspoň na 15-30 minút, aby poleva úplne stuhla.
- Pred podávaním krájajte ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody a utierať) na úhľadné rezy alebo kocky. Ozdobte podľa fantázie (napr. čokoládovými hoblinkami, orechmi, plátkami marhúľ).
Videorecept
Tipy
- Na korpus používam klasickú piškótu s olejom a mliekom, pre nadýchanejší výsledok oddeľujem bielky a žĺtky a sneh zašľahám na záver. Kakao a citrónová kôra (ak ju pridáte) dodajú cestu skvelú chuť. Pečiem na veľkom plechu a po vychladnutí prekrojím na dva pláty.
- Základom krému je smotanový syr (Philadelphia alebo Mascarpone sú skvelé) vymiešaný s práškovým cukrom. K tomu sa pridáva marhuľová zložka – v podstate hustejší marhuľový “puding” uvarený z pyré, cukru a škrobu, zjemnený maslom. Je absolútne kľúčové, aby bola táto marhuľová časť úplne vychladnutá, než ju zmiešate so syrovou, inak by sa krém mohol zraziť.
- Rezy skladám klasicky: korpus – krém – korpus – krém na vrch a boky. Aby sa dobre krájali a držali tvar, nechám ich poriadne stuhnúť v chladničke (ideálne cez noc).
- Polevu robím jednoduchú, z kvalitnej horkej čokolády rozpustenej s maslom. Nalejem ju až na dobre vychladený a stuhnutý koláč. Opäť nechám stuhnúť v chlade a až potom krájam horúcim nožom. Je to naozaj luxusný a veľmi chutný zákusok.

Toto je TOP recept na tie najlepšie čokoládové rezy s marhuľovým krémom – vláčne, krémové a neodolateľné. Zaručene prekonajú vaše očakávania.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Najlepšie recepty