Search

Najlepšie čokoládové rezy s marhuľovým krémom: Tento recept je TOP (Vláčne)

najlepšie čokoládové rezy
Najlepšie čokoládové rezy

Obsah receptu

Toto je recept na tie naozaj najlepšie čokoládové rezy, aké ste kedy ochutnali – dokonale vláčne, plné lahodného marhuľového krému a zaliate bohatou čokoládovou polevou. Tento TOP recept si určite zapíšte a zamilujete, pretože výsledok je absolútne neodolateľný a prekoná všetky vaše očakávania.

Pokiaľ milujete kombináciu čokolády a marhúľ, tento recept je ako stvorený práve pre vás. Pripravte si tento sladký, nadýchaný dezert s osviežujúcim krémom z marhúľ a smotanového syra, nádherne ozdobený lesklou čokoládovou polevou. Hoci vyzerá ako z cukrárne, jeho príprava nie je príliš zložitá.

  • Čas prípravy: cca 50 minút (+ chladenie)
  • Čas pečenia: cca 30-35 minút
  • Čas chladenia/tuhnutia: min. 4 hodiny (ideálne cez noc)
  • Počet porcií: cca 12-15 kúskov
  • Forma/Plech: cca 25×35 cm (alebo menší pre vyššie rezy)
  • Náročnosť: Stredne náročná ★★ (Viac komponentov: korpus, krém, poleva)

Potrebujeme:

Kakaový korpus:

  • 5 vajec (bielky a žĺtky zvlášť)
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli
  • 100 ml rastlinného oleja (neutrálneho)
  • 100 ml mlieka (vlažného)
  • 150 g hladkej múky (preosiatej)
  • 30-40 g kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho)
  • 1,5 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • Voliteľné: Jemne nastrúhaná kôra z 1 bio citróna (do cesta)

Marhuľový krém:

  • Marhuľová zložka:
    • cca 600 g marhúľ (čerstvých vykôstkovaných alebo mrazených povolených) ALEBO 1 veľká konzerva (cca 820g brutto) kompótu (dôkladne scedených)
    • 100 g kryštálového cukru (alebo podľa sladkosti marhúľ)
    • 25 g kukuričného škrobu (cca 2,5 PL)
    • 2 polievkové lyžice vody (na rozmiešanie škrobu)
    • 100 g masla (izbovej teploty)
  • Smotanovo-syrová zložka:
    • 600 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Mascarpone, jemný tvaroh), izbovej teploty
    • 100 g práškového cukru (preosiateho, alebo podľa chuti)

Čokoládová poleva:

  • 200 g kvalitnej čokolády (horkej alebo na varenie, min. 50% kakaa)
  • 100 g masla

Na dokončenie (voliteľné):

  • Čokoládové hoblinky, nasekané orechy, plátky čerstvých alebo kompótových marhúľ

Potrebujeme tiež:

  • Plech alebo forma (cca 25×35 cm)
  • Papier na pečenie
  • Hrniec na krém
  • Mixér alebo ponorný mixér
  • Tortový ráfik alebo forma s vyberateľným dnom (na zostavenie – voliteľné)
  • Potravinová fólia

Postup prípravy

Príprava korpusu:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Plech (cca 25×35 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Oddeľte bielky od žĺtkov (5 vajec). Bielky dajte do čistej suchej misy, pridajte štipku soli a vyšľahajte elektrickým šľahačom na tuhý sneh. Ku koncu šľahania postupne pridajte asi polovicu kryštálového cukru (75 g) a došľahajte do pevného lesklého snehu.
  3. V inej mise vyšľahajte žĺtky so zvyšným kryštálovým cukrom (75 g) a vanilkovým cukrom do svetlej hustej peny. Postupne na nízkych otáčkach zašľahajte olej (100 ml) a potom mlieko (100 ml). Ak používate, pridajte aj citrónovú kôru.
  4. V ďalšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (150 g), preosiate kakao (30-40 g) a kypriaci prášok (1,5 ČL).
  5. Do žĺtkovej peny striedavo (asi na tretiny) a opatrne stierkou vmiešavajte sypkú zmes a tuhý sneh z bielkov. Začnite aj končite sypkou zmesou. Miešajte len zľahka a krátko pohybmi zdola nahor, aby ste zachovali čo najviac vzduchu.
  6. Hotové cesto rovnomerne rozotrite na pripravený plech vystlaný papierom na pečenie.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Pečenie a chladenie korpusu:

  1. Vložte plech s cestom do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 25 až 30 minút. Upečenosť skontrolujte špajdľou – mala by vyjsť čistá.
  2. Upečený korpus vyberte z rúry a nechajte ho na plechu úplne vychladnúť na mriežke.
  3. Po úplnom vychladnutí korpus opatrne preklopte, stiahnite papier na pečenie a dlhým ostrým nožom ho horizontálne prekrojte na dva rovnaké pláty.

Príprava marhuľovej zložky krému:

  1. Čerstvé alebo rozmrazené vykôstkované marhule (alebo dobre scedené kompótové) rozmixujte ponorným mixérom na pyré. Ak používate kompótové, šťavu si môžete odložiť na iné použitie.
  2. Marhuľové pyré dajte do hrnca, pridajte kryštálový cukor (100 g) a priveďte k varu.
  3. V malej miske rozmiešajte kukuričný škrob (25 g) s 2 lyžicami studenej vody dohladka. Túto zmes za stáleho miešania prilejte k vriacemu marhuľovému pyré.
  4. Krátko povarte (asi 1-2 minúty) do zhustnutia. Odstavte z ohňa.
  5. Do horúceho marhuľového základu vmiešajte maslo (100 g), kým sa úplne nerozpustí. Nechajte túto marhuľovú zmes úplne vychladnúť (môžete ju preliať do misky a prikryť fóliou).

Príprava smotanovo-syrovej zložky a dokončenie krému:

  1. Vo väčšej mise vyšľahajte smotanový syr izbovej teploty (600 g) s preosiatym práškovým cukrom (100 g) dohladka.
  2. Do syrovej zmesi potom postupne (na 2-3 krát) a opatrne vmiešajte úplne vychladnutú marhuľovú zmes. Miešajte len kým sa obe zložky nespoja do jednotného krému. Neprešľahajte.

Zostavenie rezov:

  1. Pripravte si spodný plát kakaového korpusu (môžete ho vložiť na podnos alebo späť do čistej formy/ráfika vystlaného papierom alebo fóliou pre ľahšiu manipuláciu a rovné boky).
  2. Na spodný korpus rovnomerne natrite približne polovicu pripraveného marhuľového krému.
  3. Opatrne prikryte druhým plátom korpusu a jemne pritlačte.
  4. Na vrchný korpus natrite zvyšok marhuľového krému a rovnomerne ho rozotrite po celom povrchu aj po bokoch (ak neskladáte v ráfiku).

Príprava polevy a finálne chladenie:

  1. Vložte pripravený koláč do chladničky a nechajte ho poriadne stuhnúť aspoň 4 hodiny, ideálne však cez noc. Krém musí byť pevný.
  2. Pred podávaním si pripravte polevu: Čokoládu (200 g) nalámte na kúsky a spolu s maslom (100 g) ju rozpustite vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke. Miešajte dohladka. Nechajte mierne vychladnúť, aby nebola horúca, ale stále tekutá.
  3. Vyberte dobre vychladený a stuhnutý koláč z chladničky. Opatrne ho vyberte z formy/ráfika (ak ste použili).
  4. Vrch koláča rovnomerne polejte pripravenou mierne vychladnutou čokoládovou polevou. Stierkou alebo nožom ju môžete uhladiť aj po bokoch.
  5. Vložte koláč späť do chladničky aspoň na 15-30 minút, aby poleva úplne stuhla.
  6. Pred podávaním krájajte ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody a utierať) na úhľadné rezy alebo kocky. Ozdobte podľa fantázie (napr. čokoládovými hoblinkami, orechmi, plátkami marhúľ).

Videorecept

Tipy

  1. Na korpus používam klasickú piškótu s olejom a mliekom, pre nadýchanejší výsledok oddeľujem bielky a žĺtky a sneh zašľahám na záver. Kakao a citrónová kôra (ak ju pridáte) dodajú cestu skvelú chuť. Pečiem na veľkom plechu a po vychladnutí prekrojím na dva pláty.
  2. Základom krému je smotanový syr (Philadelphia alebo Mascarpone sú skvelé) vymiešaný s práškovým cukrom. K tomu sa pridáva marhuľová zložka – v podstate hustejší marhuľový “puding” uvarený z pyré, cukru a škrobu, zjemnený maslom. Je absolútne kľúčové, aby bola táto marhuľová časť úplne vychladnutá, než ju zmiešate so syrovou, inak by sa krém mohol zraziť.
  3. Rezy skladám klasicky: korpus – krém – korpus – krém na vrch a boky. Aby sa dobre krájali a držali tvar, nechám ich poriadne stuhnúť v chladničke (ideálne cez noc).
  4. Polevu robím jednoduchú, z kvalitnej horkej čokolády rozpustenej s maslom. Nalejem ju až na dobre vychladený a stuhnutý koláč. Opäť nechám stuhnúť v chlade a až potom krájam horúcim nožom. Je to naozaj luxusný a veľmi chutný zákusok.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Toto je TOP recept na tie najlepšie čokoládové rezy s marhuľovým krémom – vláčne, krémové a neodolateľné. Zaručene prekonajú vaše očakávania.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Najlepšie recepty

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty