Zabudnite na mdlú a mäkkú kukuricu z konzervy! S týmto overeným receptom si pripravíte tú najlepšiu domácu zavarenú kukuricu, akú ste kedy jedli. Je nádherne chrumkavá, sladká a vďaka dokonale vyváženému sladkokyslému nálevu aj osviežujúca. Je to ten najlepší spôsob, ako si vôňu a chuť slnečného leta uzavrieť do pohárov a mať ju poruke počas celej zimy. Táto domáca verzia je neporovnateľne lepšia ako akákoľvek kupovaná. Je fantastická do šalátov, rizota, polievok alebo len tak, ako príloha k mäsu. Pripravte si s nami túto jednoduchú delikatesu.
Príprava domácej zavarenej kukurice nie je žiadna veda. S naším podrobným postupom to zvládne aj úplný začiatočník v zaváraní. Ukážeme vám, ako pripraviť kukuricu, aby zostala chrumkavá, ako namiešať lahodný nálev, ktorý jej chuť len podčiarkne, a ako ju bezpečne sterilizovať, aby vám v špajzi vydržala celé mesiace. Poďte sa do toho pustiť, výsledok rozhodne stojí za to!
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas varenia a sterilizácie: cca 30 minút
- Počet porcií/kusov: cca 4-5 pohárov (s objemom 370 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na kukuricu:
- cca 10-12 klasov čerstvej, sladkej kukurice
Na sladkokyslý nálev (vystačí na cca 4-5 pohárov):
- 1 liter vody
- 40 g kryštálového cukru (cca 2 PL)
- 20 g soli (cca 1 PL)
- 150 ml octu 8%
Postup prípravy
Príprava kukurice a pohárov:
- Najprv si dôkladne umyjeme a vysterilizujeme poháre a viečka (napríklad v umývačke riadu na najvyššej teplote alebo ich vyvarením vo vode).
- Kukuričné klasy očistíme – odstránime z nich listy a vlákna.
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu a klasy v nej krátko povaríme, približne 5-7 minút. Nevaríme ich úplne do mäkka, len aby sa zľahka predvarili.
- Predvarené klasy vyberieme a necháme ich mierne vychladnúť, len natoľko, aby sa s nimi dalo pracovať.
- Ostrým nožom postupne orežeme zrniečka z klasov. Snažíme sa rezať čo najbližšie ku klasu.
- Pripravené kukuričné zrná natlačíme do čistých, vysterilizovaných pohárov. Plníme ich približne 2 cm pod okraj.
Príprava nálevu a konzervovanie:
- V druhom hrnci si pripravíme nálev. Zmiešame 1 liter vody, cukor a soľ. Privedieme do varu a miešame, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
- Keď nálev zovrie, odstavíme ho z ohňa a prilejeme doň ocot. Dôkladne premiešame.
- Horúcim nálevom ihneď zalejeme kukuricu v pohároch. Dbáme na to, aby boli všetky zrniečka ponorené a hladina siahala približne 1 cm pod okraj pohára.
- Čistou lyžičkou alebo špajdľou prejdeme po vnútornej strane pohára, aby sme uvoľnili prípadné vzduchové bubliny.
- Okraje pohárov dôkladne utrieme dosucha a pevne uzavrieme vysterilizovanými viečkami.
- Sterilizácia: Na dno veľkého hrnca položíme utierku. Na ňu poukladáme naplnené poháre tak, aby sa navzájom nedotýkali. Zalejeme ich horúcou vodou do výšky približne 2/3 pohárov. Privedieme do mierneho varu a sterilizujeme 15-20 minút.
- Po sterilizácii poháre opatrne vyberieme, položíme na utierku viečkom nahor a necháme voľne vychladnúť. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Videorecept
Tipy
- Pre najlepší výsledok používam čerstvo zozbieranú, mladú a sladkú kukuricu. Čím je kukurica čerstvejšia, tým bude výsledok chrumkavejší a chutnejší.
- Ak chcem nálevu dodať zaujímavejšiu chuť, môžem doň pri varení pridať aj pár guličiek celého čierneho korenia alebo nového korenia. Pred zalievaním ho však odporúčam precediť.
- Táto zavarená kukurica je fantastická do mexických šalátov, rizota, alebo len tak, zmiešaná s maslom a soľou ako rýchla teplá príloha.
- Pred otvorením a použitím sa vždy uistím, že je viečko na pohári stále pevne prisaté (prehĺbené dovnútra). Je to znak správnej a bezpečnej konzervácie.
Užite si kúsok leta a slnka v pohári aj počas zimy. Tento recept sa určite stane vaším obľúbeným!
Recept je inšpirovaný verziou od Лала Акоб, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.
