Search

Najlepšia zavarená kukurica v sladkokyslom náleve: RECEPT na chrumkavú a sladkú pochúťku na zimu.

zavarená kukurica
Zavarená kukurica, zdroj: AI

Obsah receptu

Publikované: 24. júna 2025, 06:35 | Aktualizované: 17. septembra 2025, 19:05

Zabudnite na mdlú a mäkkú kukuricu z konzervy! S týmto overeným receptom si pripravíte tú najlepšiu domácu zavarenú kukuricu, akú ste kedy jedli. Je nádherne chrumkavá, sladká a vďaka dokonale vyváženému sladkokyslému nálevu aj osviežujúca. Je to ten najlepší spôsob, ako si vôňu a chuť slnečného leta uzavrieť do pohárov a mať ju poruke počas celej zimy. Táto domáca verzia je neporovnateľne lepšia ako akákoľvek kupovaná. Je fantastická do šalátov, rizota, polievok alebo len tak, ako príloha k mäsu. Pripravte si s nami túto jednoduchú delikatesu.

Príprava domácej zavarenej kukurice nie je žiadna veda. S naším podrobným postupom to zvládne aj úplný začiatočník v zaváraní. Ukážeme vám, ako pripraviť kukuricu, aby zostala chrumkavá, ako namiešať lahodný nálev, ktorý jej chuť len podčiarkne, a ako ju bezpečne sterilizovať, aby vám v špajzi vydržala celé mesiace. Poďte sa do toho pustiť, výsledok rozhodne stojí za to!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas varenia a sterilizácie: cca 30 minút
  • Počet porcií/kusov: cca 4-5 pohárov (s objemom 370 ml)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na kukuricu:

  • cca 10-12 klasov čerstvej, sladkej kukurice

Na sladkokyslý nálev (vystačí na cca 4-5 pohárov):

  • 1 liter vody
  • 40 g kryštálového cukru (cca 2 PL)
  • 20 g soli (cca 1 PL)
  • 150 ml octu 8%

Postup prípravy

Príprava kukurice a pohárov:

  1. Najprv si dôkladne umyjeme a vysterilizujeme poháre a viečka (napríklad v umývačke riadu na najvyššej teplote alebo ich vyvarením vo vode).
  2. Kukuričné klasy očistíme – odstránime z nich listy a vlákna.
  3. Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu a klasy v nej krátko povaríme, približne 5-7 minút. Nevaríme ich úplne do mäkka, len aby sa zľahka predvarili.
  4. Predvarené klasy vyberieme a necháme ich mierne vychladnúť, len natoľko, aby sa s nimi dalo pracovať.
  5. Ostrým nožom postupne orežeme zrniečka z klasov. Snažíme sa rezať čo najbližšie ku klasu.
  6. Pripravené kukuričné zrná natlačíme do čistých, vysterilizovaných pohárov. Plníme ich približne 2 cm pod okraj.

Príprava nálevu a konzervovanie:

  1. V druhom hrnci si pripravíme nálev. Zmiešame 1 liter vody, cukor a soľ. Privedieme do varu a miešame, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustia.
  2. Keď nálev zovrie, odstavíme ho z ohňa a prilejeme doň ocot. Dôkladne premiešame.
  3. Horúcim nálevom ihneď zalejeme kukuricu v pohároch. Dbáme na to, aby boli všetky zrniečka ponorené a hladina siahala približne 1 cm pod okraj pohára.
  4. Čistou lyžičkou alebo špajdľou prejdeme po vnútornej strane pohára, aby sme uvoľnili prípadné vzduchové bubliny.
  5. Okraje pohárov dôkladne utrieme dosucha a pevne uzavrieme vysterilizovanými viečkami.
  6. Sterilizácia: Na dno veľkého hrnca položíme utierku. Na ňu poukladáme naplnené poháre tak, aby sa navzájom nedotýkali. Zalejeme ich horúcou vodou do výšky približne 2/3 pohárov. Privedieme do mierneho varu a sterilizujeme 15-20 minút.
  7. Po sterilizácii poháre opatrne vyberieme, položíme na utierku viečkom nahor a necháme voľne vychladnúť. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Videorecept

Tipy

  1. Pre najlepší výsledok používam čerstvo zozbieranú, mladú a sladkú kukuricu. Čím je kukurica čerstvejšia, tým bude výsledok chrumkavejší a chutnejší.
  2. Ak chcem nálevu dodať zaujímavejšiu chuť, môžem doň pri varení pridať aj pár guličiek celého čierneho korenia alebo nového korenia. Pred zalievaním ho však odporúčam precediť.
  3. Táto zavarená kukurica je fantastická do mexických šalátov, rizota, alebo len tak, zmiešaná s maslom a soľou ako rýchla teplá príloha.
  4. Pred otvorením a použitím sa vždy uistím, že je viečko na pohári stále pevne prisaté (prehĺbené dovnútra). Je to znak správnej a bezpečnej konzervácie.

Užite si kúsok leta a slnka v pohári aj počas zimy. Tento recept sa určite stane vaším obľúbeným!

Recept je inšpirovaný verziou od Лала Акоб, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty