Search

Najlepšia slivková omáčka k mäsu a na grilovanie: Tento RECEPT si zaručene uložíte!

Slivková omáčka
Slivková omáčka, zdroj: AI

Obsah receptu

Publikované: 20. júna 2025, 19:27 | Aktualizované: 17. septembra 2025, 19:05

Ak hľadáte ten jeden univerzálny recept, ktorý posunie vaše grilované mäso, steaky či pečené kurča na úplne novú úroveň, práve ste ho našli. Táto domáca slivková omáčka je absolútny poklad a garantujeme vám, že keď ju raz ochutnáte, stane sa pevnou súčasťou vašej kuchyne. Dokonale kombinuje sladkosť zrelých sliviek, plnú chuť paprík a cesnaku, jemnú kyslosť octu a príjemnú pikantnosť z feferóniek. Je to chuťová explózia, ktorá sa fantasticky hodí nielen k mäsu, ale aj k vyzretým syrom, na hrianky alebo ako základ pre marinády.

Výhodou tohto receptu je, že si môžete pripraviť väčšiu dávku a vďaka správnemu postupu zavárania si túto delikatesu užívať po celý rok. Zabudnite na kupované omáčky plné konzervantov. Príprava tej domácej je prekvapivo jednoduchá – v podstate stačí všetko len zomlieť, uvariť a bezpečne zavariť. Poďme na to!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 45 minút
  • Čas varenia a sterilizácie: cca 40 minút
  • Počet porcií: cca 4 litre omáčky
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na približne 4 litre omáčky:

  • 2 kg zrelých sliviek
  • 1 kg červenej papriky (ideálne typ kápia)
  • 6–8 ks feferóniek (podľa požadovanej pálivosti)
  • 5 veľkých hláv cesnaku
  • 500 g paradajkového pyré (pretlaku)
  • 400 g kryštálového cukru
  • 150 ml kvasného octu (8 %)
  • 150 ml rastlinného oleja
  • 3 PL soli

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Všetku zeleninu a ovocie dôkladne umyjeme. Slivky rozpolíme a vykôstkujeme. Papriky zbavíme jadierok a stopiek. Feferónky zbavíme stopiek (pre menšiu pálivosť aj jadierok). Cesnak ošúpeme.
  2. Pripravíme si kuchynský robot alebo mlynček na mäso. Postupne v ňom zomelieme alebo rozmixujeme všetky pripravené suroviny – slivky, papriky, feferónky aj cesnak. Cieľom je vytvoriť relatívne hladkú zmes.

Varenie omáčky:

  1. Zomletú zmes prelejeme do veľkého hrnca s hrubým dnom. Pridáme cukor, soľ, ocot, olej a paradajkové pyré.
  2. Všetko dôkladne premiešame a privedieme do varu.
  3. Keď omáčka začne vrieť, znížime teplotu, hrniec prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania varíme 20 minút, aby sa všetky chute krásne prepojili.

Plnenie a bezpečná sterilizácia:

  1. Kým sa omáčka varí, pripravíme si čisté, sterilizované zaváracie poháre a viečka.
  2. Horúcu omáčku plníme do pripravených horúcich pohárov. Plníme približne 1-2 cm pod okraj.
  3. Okraje pohárov dôkladne očistíme papierovou utierkou a okamžite ich pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami.
  4. DÔLEŽITÉ pre bezpečnosť: Naplnené a uzavreté poháre vložíme do veľkého hrnca s utierkou na dne. Zalejeme ich horúcou vodou tak, aby siahala do 3/4 výšky pohárov. Vodu privedieme do varu a od bodu varu sterilizujeme pri miernej teplote 20 minút.
  5. Po sterilizácii poháre opatrne vyberieme a necháme ich voľne vychladnúť, ideálne otočené hore dnom na utierke. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

Videorecept

Tipy

  1. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete hotovú uvarenú omáčku pred plnením do pohárov ešte rozmixovať tyčovým mixérom dohladka.
  2. Ak máte radi dymovú chuť, pridajte do omáčky lyžičku údenej mletej papriky. Vytvoríte tak fantastickú “barbecue” verziu.
  3. Táto omáčka je skvelým základom pre rýchlu marinádu. Zmiešajte ju s trochou sójovej omáčky, medu a potrite ňou kuracie krídelká alebo rebierka pred pečením.
  4. Intenzitu pálivosti si môžete jednoducho regulovať množstvom feferóniek. Ak máte radi naozaj ostré, môžete pridať aj odrody ako habanero.

S touto zásobou v špajzi budete hviezdou každej grilovačky a rodinného obeda. Univerzálna, chutná a domáca – presne taká má byť dokonalá omáčka.

Recept je inšpirovaný verziou od Вкусно Просто и Доступно, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a predovšetkým bezpečný na dlhodobé skladovanie.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty