Ak hľadáte ten jeden univerzálny recept, ktorý posunie vaše grilované mäso, steaky či pečené kurča na úplne novú úroveň, práve ste ho našli. Táto domáca slivková omáčka je absolútny poklad a garantujeme vám, že keď ju raz ochutnáte, stane sa pevnou súčasťou vašej kuchyne. Dokonale kombinuje sladkosť zrelých sliviek, plnú chuť paprík a cesnaku, jemnú kyslosť octu a príjemnú pikantnosť z feferóniek. Je to chuťová explózia, ktorá sa fantasticky hodí nielen k mäsu, ale aj k vyzretým syrom, na hrianky alebo ako základ pre marinády.
Výhodou tohto receptu je, že si môžete pripraviť väčšiu dávku a vďaka správnemu postupu zavárania si túto delikatesu užívať po celý rok. Zabudnite na kupované omáčky plné konzervantov. Príprava tej domácej je prekvapivo jednoduchá – v podstate stačí všetko len zomlieť, uvariť a bezpečne zavariť. Poďme na to!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 45 minút
- Čas varenia a sterilizácie: cca 40 minút
- Počet porcií: cca 4 litre omáčky
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na približne 4 litre omáčky:
- 2 kg zrelých sliviek
- 1 kg červenej papriky (ideálne typ kápia)
- 6–8 ks feferóniek (podľa požadovanej pálivosti)
- 5 veľkých hláv cesnaku
- 500 g paradajkového pyré (pretlaku)
- 400 g kryštálového cukru
- 150 ml kvasného octu (8 %)
- 150 ml rastlinného oleja
- 3 PL soli
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Všetku zeleninu a ovocie dôkladne umyjeme. Slivky rozpolíme a vykôstkujeme. Papriky zbavíme jadierok a stopiek. Feferónky zbavíme stopiek (pre menšiu pálivosť aj jadierok). Cesnak ošúpeme.
- Pripravíme si kuchynský robot alebo mlynček na mäso. Postupne v ňom zomelieme alebo rozmixujeme všetky pripravené suroviny – slivky, papriky, feferónky aj cesnak. Cieľom je vytvoriť relatívne hladkú zmes.
Varenie omáčky:
- Zomletú zmes prelejeme do veľkého hrnca s hrubým dnom. Pridáme cukor, soľ, ocot, olej a paradajkové pyré.
- Všetko dôkladne premiešame a privedieme do varu.
- Keď omáčka začne vrieť, znížime teplotu, hrniec prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania varíme 20 minút, aby sa všetky chute krásne prepojili.
Plnenie a bezpečná sterilizácia:
- Kým sa omáčka varí, pripravíme si čisté, sterilizované zaváracie poháre a viečka.
- Horúcu omáčku plníme do pripravených horúcich pohárov. Plníme približne 1-2 cm pod okraj.
- Okraje pohárov dôkladne očistíme papierovou utierkou a okamžite ich pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami.
- DÔLEŽITÉ pre bezpečnosť: Naplnené a uzavreté poháre vložíme do veľkého hrnca s utierkou na dne. Zalejeme ich horúcou vodou tak, aby siahala do 3/4 výšky pohárov. Vodu privedieme do varu a od bodu varu sterilizujeme pri miernej teplote 20 minút.
- Po sterilizácii poháre opatrne vyberieme a necháme ich voľne vychladnúť, ideálne otočené hore dnom na utierke. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Videorecept
Tipy
- Pre jemnejšiu konzistenciu môžete hotovú uvarenú omáčku pred plnením do pohárov ešte rozmixovať tyčovým mixérom dohladka.
- Ak máte radi dymovú chuť, pridajte do omáčky lyžičku údenej mletej papriky. Vytvoríte tak fantastickú “barbecue” verziu.
- Táto omáčka je skvelým základom pre rýchlu marinádu. Zmiešajte ju s trochou sójovej omáčky, medu a potrite ňou kuracie krídelká alebo rebierka pred pečením.
- Intenzitu pálivosti si môžete jednoducho regulovať množstvom feferóniek. Ak máte radi naozaj ostré, môžete pridať aj odrody ako habanero.
S touto zásobou v špajzi budete hviezdou každej grilovačky a rodinného obeda. Univerzálna, chutná a domáca – presne taká má byť dokonalá omáčka.
Recept je inšpirovaný verziou od Вкусно Просто и Доступно, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a predovšetkým bezpečný na dlhodobé skladovanie.
