Ak hľadáte ten jeden univerzálny recept, ktorý posunie vaše grilované mäso, steaky či pečené kurča na úplne novú úroveň, práve ste ho našli. Táto domáca slivková omáčka je absolútny poklad a garantujeme vám, že keď ju raz ochutnáte, stane sa pevnou súčasťou vašej kuchyne. Dokonale kombinuje sladkosť zrelých sliviek, plnú chuť paprík a cesnaku, jemnú kyslosť octu a príjemnú pikantnosť z feferóniek. Je to chuťová explózia, ktorá sa fantasticky hodí nielen k mäsu, ale aj k vyzretým syrom, na hrianky alebo ako základ pre marinády.
1. Všetku zeleninu a ovocie dôkladne umyjeme. Slivky rozpolíme a vykôstkujeme. Papriky zbavíme jadierok a stopiek. Feferónky zbavíme stopiek (pre menšiu pálivosť aj jadierok). Cesnak ošúpeme.
2. Pripravíme si kuchynský robot alebo mlynček na mäso. Postupne v ňom zomelieme alebo rozmixujeme všetky pripravené suroviny – slivky, papriky, feferónky aj cesnak. Cieľom je vytvoriť relatívne hladkú zmes.
Varenie omáčky:
3. Zomletú zmes prelejeme do veľkého hrnca s hrubým dnom. Pridáme cukor, soľ, ocot, olej a paradajkové pyré.
4. Všetko dôkladne premiešame a privedieme do varu.
5. Keď omáčka začne vrieť, znížime teplotu, hrniec prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania varíme 20 minút, aby sa všetky chute krásne prepojili.
Plnenie a bezpečná sterilizácia:
6. Kým sa omáčka varí, pripravíme si čisté, sterilizované zaváracie poháre a viečka.
7. Horúcu omáčku plníme do pripravených horúcich pohárov. Plníme približne 1-2 cm pod okraj.
8. Okraje pohárov dôkladne očistíme papierovou utierkou a okamžite ich pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami.
9. DÔLEŽITÉ pre bezpečnosť: Naplnené a uzavreté poháre vložíme do veľkého hrnca s utierkou na dne. Zalejeme ich horúcou vodou tak, aby siahala do 3/4 výšky pohárov. Vodu privedieme do varu a od bodu varu sterilizujeme pri miernej teplote 20 minút.
10. Po sterilizácii poháre opatrne vyberieme a necháme ich voľne vychladnúť, ideálne otočené hore dnom na utierke. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Poznámky
1. Pre jemnejšiu konzistenciu môžete hotovú uvarenú omáčku pred plnením do pohárov ešte rozmixovať tyčovým mixérom dohladka.2. Intenzitu pálivosti si môžete jednoducho regulovať množstvom feferóniek. Pre jemnejšiu omáčku ich semiačka a vnútorné žilky odstráňte.3. Ak máte radi dymovú chuť, pridajte do omáčky lyžičku údenej mletej papriky. Vytvoríte tak fantastickú "barbecue" verziu.4. Táto omáčka je skvelým základom pre rýchlu marinádu. Zmiešajte ju s trochou sójovej omáčky, medu a potrite ňou kuracie krídelká alebo rebierka pred pečením.