Search

Najlepšia nepečená roláda, akú som kedy robila. Hotová za 15 minút a chutí božsky.

Nepečená sušienková roláda
Nepečená sušienková roláda

Obsah receptu

Publikované: 27. septembra 2025, 06:30

Toto je recept, ktorý mám v zošite označený tromi hviezdičkami, pretože je to absolútna záchrana. Je to najlepšia, najrýchlejšia a najjednoduchšia nepečená roláda, akú poznám. Aktívna príprava vám naozaj nezaberie viac ako 15 minút a nepotrebujete ani zapínať rúru. Kombinácia tmavého kakaového cesta zo sušienok a dvoch druhov jemného smotanového krému je jednoducho božská.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút (+ chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 0 minút
  • Počet porcií: 1 roláda (cca 14 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 330 kcal/rez
  • Trend: Bez pečenia / Rýchly dezert

Potrebujeme

Sušienkové cesto

  • 350 g maslových sušienok (alebo Marína keksov)
  • 1 PL kakaa
  • 30 g masla (rozpusteného)
  • 120 ml mlieka

Smotanová plnka

  • 160 g smotanového syra (napr. Philadelphia, Lučina)
  • 3 PL práškového cukru
  • 200 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 1 PL kakaa (do vonkajšieho krému)

Postup prípravy

  1. Príprava cesta. Sušienky v mixéri alebo sekáčiku rozmixujte na jemný prach. Presypte ich do misy.
  2. Pridajte preosiate kakao, rozpustené maslo a postupne prilievajte mlieko. Rukou vymieste na hladké, tvárne cesto, ktoré pripomína plastelínu.
  3. Príprava krému (správny postup!). V jednej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie na tuhú šľahačku.
  4. V druhej, väčšej mise, krátko a jemne rozmiešajte smotanový syr s práškovým cukrom dohladka.
  5. Pripravenú tuhú šľahačku stierkou zľahka a po častiach vmiešajte do syrového základu, kým sa všetko nespojí do nadýchaného krému.
  6. Tvarovanie rolády. Sušienkové cesto položte na väčší kus papiera na pečenie. Prikryte ho druhým kusom papiera a valčekom vyvaľkajte na tenký obdĺžnik s hrúbkou asi 0,5 cm (cca 30×25 cm).
  7. Opatrne stiahnite vrchný papier. Polovicu pripraveného bieleho krému rovnomerne natrite na cesto, pričom nechajte asi 2 cm voľné okraje.
  8. Dokončenie. Pomocou spodného papiera na pečenie začnite cesto pevne rolovať do tvaru rolády. Zabaľte ju do toho istého papiera a vložte aspoň na 1 hodinu stuhnúť do chladničky.
  9. Do zvyšnej polovice krému preosejte lyžicu kakaa a jemne ho vmiešajte.
  10. Stuhnutú roládu vyberte z chladničky, odbaľte z papiera a položte na podnos. Celú ju potrite pripraveným kakaovým krémom.
  11. Ozdobte podľa fantázie – môžete urobiť vlnky vidličkou, posypať kakaom alebo nasekanými orechmi. Pred podávaním nechajte ešte aspoň 30 minút v chlade.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na dokonale pevný krém? Tajomstvo úspechu je vo vyšľahaní šľahačky. Musí byť naozaj dobre vychladená a vyšľahaná dotuha. Do syra ju potom vmiešavajte už len zľahka a opatrne stierkou, nie mixérom. Len tak si krém udrží svoj objem a bude krásne pevný.
  2. Vaľkanie bez lepenia. Sušienkové cesto sa najlepšie vaľká medzi dvoma papiermi na pečenie. Vôbec sa nelepí na valček, nepotrebujete žiadnu múku na podsypávanie a budete mať krásne rovnomerný a hladký plát.

Jednoduché variácie

  • Ovocná verzia: Do bieleho krému pred natretím na cesto vmiešajte nadrobno nakrájané čerstvé jahody alebo maliny. Roláda bude úžasne svieža a farebná.
  • Kávová roláda: Namiesto 120 ml mlieka použite na zmäkčenie sušienkového cesta 120 ml silnej vychladnutej kávy. Do bieleho krému môžete tiež pridať lyžičku instantnej kávy. Získate tak skvelú nepečenú kávovú roládu.

Výsledkom je luxusne vyzerajúci dezert, o ktorom nikto neuverí, že ste ho pripravili tak rýchlo a jednoducho. Krájajte ju ostrým nožom a skladujte v chladničke.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ricette arabe facili, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty