Toto je recept na tú najlepšiu krémovú brokolicovú polievku, ktorá chutí ako z dobrej reštaurácie – je úžasne jemná, zamatovo hladká a plná lahodnej zeleninovej chuti s dotykom parmezánu. Tento TOP recept je pritom prekvapivo jednoduchý na prípravu a výsledok si zaručene zamilujete. Podávajte ju s chrumkavými domácimi krutónmi.
Pripravte si lahodnú krémovú brokolicovú polievku, ktorá chutí skvele horúca, ale aj za studena (v letných mesiacoch). Polievku môžete podávať vo všedné dni na obed či večeru, ale určite ňou zabodujete aj pri slávnostnejších príležitostiach ako elegantné predjedlo.
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas varenia: cca 25-30 minút
- Počet porcií: cca 3-4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Polievka:
- 1 stredne veľká brokolica (cca 500 g), umytá
- 1/2 stredne veľkej cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľká mrkva (cca 120 g)
- cca 750 ml kvalitného kuracieho alebo zeleninového vývaru (alebo vody + 1 kocka dobrého bujónu)
- 250 ml smotany na varenie (10-12%)
- 30 g parmezánu (alebo iného tvrdého syra, napr. Grana Padano), najemno nastrúhaného
- cca 2 polievkové lyžice olivového oleja
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Krutóny:
- 2-3 krajce staršieho bieleho chleba alebo pečiva
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 polievková lyžica rozpusteného masla (voliteľné)
- Voliteľné dochutenie krutónov: štipka soli, sušené bylinky (oregano, tymian), cesnakový prášok
Na dokončenie (voliteľné):
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná)
- Pár kvapiek kvalitného olivového oleja na pokvapkanie
- Hoblinky alebo strúhaný parmezán
Potrebujeme tiež:
- Hrniec na polievku (aspoň 2-litrový)
- Ponorný mixér (alebo stolný mixér)
- Plech na pečenie
- Papier na pečenie
Postup prípravy
Príprava krutónov:
- Rúru predhrejte na 200 °C (horný/dolný ohrev). Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Starší chlieb alebo pečivo nakrájajte na malé kocky (cca 1×1 cm).
- V miske zmiešajte kocky chleba s olivovým olejom (1 PL) a prípadne rozpusteným maslom. Ak chcete, pridajte aj štipku soli, sušené bylinky alebo cesnakový prášok. Dobre premiešajte, aby sa kocky rovnomerne obalili.
- Ochutené kocky chleba rozložte v jednej vrstve na pripravený plech.
- Pečte v predhriatej rúre približne 8 až 10 minút, alebo kým nie sú krutóny krásne zlatohnedé a chrumkavé. Počas pečenia ich môžete v polovici premiešať. Hotové krutóny nechajte vychladnúť.

Príprava polievky:
- Pripravte si zeleninu: Brokolicu rozoberte na menšie ružičky (hlúbik tiež očistite a nakrájajte na malé kúsky). Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno. Mrkvu očistite a nakrájajte na malé kocky alebo tenké kolieska.
- Vo väčšom hrnci rozohrejte na strednom ohni olivový olej (cca 2 PL). Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte ju dosklovita (asi 3-4 minúty).
- Pridajte prelisovaný alebo nasekaný cesnak a nakrájanú mrkvu. Krátko spolu (asi 1 minútu) orestujte, kým cesnak nezačne voňať.
- Pridajte pripravené ružičky a nakrájaný hlúbik brokolice. Zalejte horúcim vývarom (alebo vodou s bujónom, cca 750 ml) tak, aby bola zelenina ponorená.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu, prikryte hrniec pokrievkou a varte na miernom ohni približne 15 až 20 minút, alebo kým nie je všetka zelenina (najmä mrkva a hlúbik brokolice) úplne mäkká. Brokolica by si mala stále zachovať peknú zelenú farbu.
Dokončenie polievky:
- Keď je zelenina mäkká, odstavte hrniec z ohňa. Ponorným mixérom rozmixujte polievku priamo v hrnci dohladka, až kým nezískate jemnú krémovú konzistenciu. Mixujte opatrne, aby ste sa nepopálili. (Alternatívne môžete polievku preliať do stolného mixéra a rozmixovať – v tom prípade pracujte opatrne s horúcou tekutinou).
- Vráťte hrniec s rozmixovanou polievkou na mierny oheň. Prilejte smotanu na varenie (250 ml) a pridajte najemno nastrúhaný parmezán (30 g). Metličkou dobre premiešajte.
- Polievku už len krátko prehrejte (cca 1-2 minúty), nemala by už vrieť, aby sa smotana nezrazila a syr sa pekne rozpustil.
- Ochutnajte a podľa potreby finálne dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
Servírovanie:
- Horúcu krémovú brokolicovú polievku nalejte do misiek alebo tanierov.
- Pred podávaním ozdobte pripravenými domácimi krutónmi, posypte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou a prípadne ešte trochou strúhaného parmezánu alebo pár kvapkami olivového oleja. Podávajte ihneď.
Videorecept
Tipy
- Na túto polievku používam vždy čerstvú brokolicu, vrátane očisteného a nadrobno nakrájaného hlúbika. Ružičky varím spolu s orestovanou cibuľkou, cesnakom a mrkvou vo vývare len kým nie sú úplne mäkké (cca 15-20 minút), aby si brokolica zachovala peknú zelenú farbu a čo najviac živín.
- Polievku mixujem ponorným mixérom priamo v hrnci dohladka. Je to najjednoduchšie a najrýchlejšie. Ak chcete extra jemnú konzistenciu, môžete ju ešte prepasírovať cez sitko.
- Smotanu na varenie a nastrúhaný parmezán pridávam až do hladko rozmixovanej polievky a už ju len krátko prehrejem na miernom ohni, nesmie vrieť. Parmezán dodá polievke úžasnú chuť a krémovosť.
- Domáce krutóny sú k tejto polievke najlepšie. Starší chlieb alebo pečivo nakrájam na kocky, premiešam s trochou olivového oleja (a prípadne masla, soli a byliniek) a opečiem v rúre alebo na panvici dochrumkava. Polievku podávam horúcu, posypanú krutónmi a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Toto je TOP recept na tú najlepšiu krémovú brokolicovú polievku, ktorá chutí naozaj ako z reštaurácie. Jednoduchá príprava a famózny výsledok zaručený.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Recepty a ďalšie TV