Search

Najlepšia kapustová polievka na chudnutie: Tento recept si zamilujete

Kapustová polievka na chudnutie
Kapustová polievka na chudnutie

Obsah receptu

Publikované: 31. augusta 2025, 04:00

Zabudnite na fádne diétne polievky bez chuti. Táto najlepšia kapustová polievka na chudnutie je plná zeleniny, paradajok a byliniek. Je taká hustá a sýta, že si ju zamilujete a skvele vás naštartuje, keď potrebujete odľahčiť jedálniček.

Ukážem vám, ako vďaka jednoduchému orestovaniu zeleniny získať hlbokú a bohatú chuť. Je to naozaj jednoduché a výsledok je neporovnateľne lepší. Uvaríme si spolu túto vitamínovú bombu?

Ako uvariť najlepšiu kapustovú polievku na chudnutie?

V hrnci na troche oleja orestujte cibuľu a mrkvu. Pridajte cesnak, na pásiky nakrájanú kapustu, paradajky z konzervy, passatu, vývar a bylinky. Všetko spolu varte na miernom ohni asi 30-40 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia: 40 minút
  • Počet porcií: 4–6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 100 kcal/porcia
  • Trend: Zdravé jedlo, Vegánsky

Potrebujeme

  • ½ stredne veľkej hlávky bielej kapusty (cca 600 g)
  • 3 ks stredne veľkej mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 4–5 strúčikov cesnaku
  • 2 konzervy krájaných paradajok (á 400 g)
  • 500 ml paradajkovej passaty
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate (alebo sušenej)
  • 1 PL olivového oleja
  • morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte všetku zeleninu. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky, mrkvu na kolieska, cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
  2. Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita, asi 3-4 minúty.
  3. Potom k cibuli pridajte nakrájanú mrkvu. Všetko spolu restujte ďalších 5 minút. Tento krok je moje malé tajomstvo – zelenina pustí sladkosť a polievka bude mať oveľa bohatšiu chuť.
  4. Pridajte nasekaný cesnak a restujte už len asi minútu, kým sa krásne nerozvonia.
  5. Do hrnca teraz pridajte nakrájanú kapustu, obe konzervy krájaných paradajok aj so šťavou, paradajkovú passatu, zeleninový vývar a sušené oregano.
  6. Všetko dobre premiešajte, osoľte, okoreňte a prikryte pokrievkou. Priveďte do varu.
  7. Keď polievka zovrie, stíšte plameň na minimum a na miernom ohni varte 30–40 minút. Zelenina musí byť úplne mäkká a chute krásne prepojené.
  8. Na záver polievku ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou. Pred podávaním vmiešajte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.

Videorecept

Tipy

  1. Nevynechajte restovanie! Základom bohatej chuti tejto polievky je poctivé orestovanie cibuľky a mrkvy. Tento jednoduchý krok premení obyčajnú varenú zeleninu na hlbokú a sladkastú chuťovú bázu, vďaka ktorej nebudete potrebovať žiadne umelé dochucovadlá.
  2. Ako ju ešte vylepšiť? Pre ešte zaujímavejšiu chuť a textúru pridajte do polievky spolu s kapustou aj jednu na prúžky nakrájanú červenú papriku alebo kúsok nadrobno nasekaného stonkového zeleru.
  3. Ideálna na viac dní: Táto polievka je skvelá na prípravu vopred do zásoby. V chladničke vydrží 3-4 dni a jej chuť sa každým dňom ešte zlepší a prepojí. Je perfektná, ak si chcete na pár dní odľahčiť jedálniček.

Variácie

  • Pikantná verzia: Pridajte do zeleninového základu pol lyžičky údenej alebo pálivej papriky pre príjemne hrejivý efekt.
  • S bielkovinami: Ak chcete polievku ešte sýtejšiu, môžete do nej na posledných 10 minút varenia pridať konzervu bielej alebo červenej fazule (samozrejme, prepláchnutej).
  • Taliansky nádych: Namiesto oregana použite zmes talianskych byliniek (bazalka, tymian) a na záver pridajte hrsť čerstvej nasekanej bazalky.

Záver

Je to sýta, zdravá a lacná polievka, ktorá vás naozaj poteší a dodá energiu. Dobrú chuť!

Tento recept je inšpirovaný od Loma Linda University Health, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty