Zabudnite na fádne diétne polievky bez chuti. Táto najlepšia kapustová polievka na chudnutie je plná zeleniny, paradajok a byliniek. Je taká hustá a sýta, že si ju zamilujete a skvele vás naštartuje, keď potrebujete odľahčiť jedálniček.
Ukážem vám, ako vďaka jednoduchému orestovaniu zeleniny získať hlbokú a bohatú chuť. Je to naozaj jednoduché a výsledok je neporovnateľne lepší. Uvaríme si spolu túto vitamínovú bombu?
Ako uvariť najlepšiu kapustovú polievku na chudnutie?
V hrnci na troche oleja orestujte cibuľu a mrkvu. Pridajte cesnak, na pásiky nakrájanú kapustu, paradajky z konzervy, passatu, vývar a bylinky. Všetko spolu varte na miernom ohni asi 30-40 minút, kým zelenina úplne nezmäkne.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia: 40 minút
- Počet porcií: 4–6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 100 kcal/porcia
- Trend: Zdravé jedlo, Vegánsky
Potrebujeme
- ½ stredne veľkej hlávky bielej kapusty (cca 600 g)
- 3 ks stredne veľkej mrkvy
- 1 veľká cibuľa
- 4–5 strúčikov cesnaku
- 2 konzervy krájaných paradajok (á 400 g)
- 500 ml paradajkovej passaty
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 ČL sušeného oregana
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate (alebo sušenej)
- 1 PL olivového oleja
- morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Najprv si pripravte všetku zeleninu. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky, mrkvu na kolieska, cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
- Vo veľkom hrnci na strednom plameni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita, asi 3-4 minúty.
- Potom k cibuli pridajte nakrájanú mrkvu. Všetko spolu restujte ďalších 5 minút. Tento krok je moje malé tajomstvo – zelenina pustí sladkosť a polievka bude mať oveľa bohatšiu chuť.
- Pridajte nasekaný cesnak a restujte už len asi minútu, kým sa krásne nerozvonia.
- Do hrnca teraz pridajte nakrájanú kapustu, obe konzervy krájaných paradajok aj so šťavou, paradajkovú passatu, zeleninový vývar a sušené oregano.
- Všetko dobre premiešajte, osoľte, okoreňte a prikryte pokrievkou. Priveďte do varu.
- Keď polievka zovrie, stíšte plameň na minimum a na miernom ohni varte 30–40 minút. Zelenina musí byť úplne mäkká a chute krásne prepojené.
- Na záver polievku ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou. Pred podávaním vmiešajte nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
Videorecept
Tipy
- Nevynechajte restovanie! Základom bohatej chuti tejto polievky je poctivé orestovanie cibuľky a mrkvy. Tento jednoduchý krok premení obyčajnú varenú zeleninu na hlbokú a sladkastú chuťovú bázu, vďaka ktorej nebudete potrebovať žiadne umelé dochucovadlá.
- Ako ju ešte vylepšiť? Pre ešte zaujímavejšiu chuť a textúru pridajte do polievky spolu s kapustou aj jednu na prúžky nakrájanú červenú papriku alebo kúsok nadrobno nasekaného stonkového zeleru.
- Ideálna na viac dní: Táto polievka je skvelá na prípravu vopred do zásoby. V chladničke vydrží 3-4 dni a jej chuť sa každým dňom ešte zlepší a prepojí. Je perfektná, ak si chcete na pár dní odľahčiť jedálniček.
Variácie
- Pikantná verzia: Pridajte do zeleninového základu pol lyžičky údenej alebo pálivej papriky pre príjemne hrejivý efekt.
- S bielkovinami: Ak chcete polievku ešte sýtejšiu, môžete do nej na posledných 10 minút varenia pridať konzervu bielej alebo červenej fazule (samozrejme, prepláchnutej).
- Taliansky nádych: Namiesto oregana použite zmes talianskych byliniek (bazalka, tymian) a na záver pridajte hrsť čerstvej nasekanej bazalky.
Záver
Je to sýta, zdravá a lacná polievka, ktorá vás naozaj poteší a dodá energiu. Dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od Loma Linda University Health, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.