Najlepšia zeleninová kapustová polievka na chudnutie
Zabudnite na fádne diétne polievky bez chuti. Táto najlepšia kapustová polievka na chudnutie je plná zeleniny, paradajok a byliniek. Je taká hustá a sýta, že si ju zamilujete a skvele vás naštartuje, keď potrebujete odľahčiť jedálniček.
1/2ksstredne veľkej hlávky bielej kapusty (cca 600 g)
3ksstredne veľkej mrkvy
1ksveľká cibuľa
5strúčikovcesnaku
2konzervykrájaných paradajok (á 400 g)
500mlparadajkovej passaty
1literzeleninového vývaru
1ČLsušeného oregana
1PLčerstvej petržlenovej vňate(alebo sušenej)
1PLolivového oleja
morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Pokyny
1. Najprv si pripravte zeleninu. Kapustu nakrájajte na tenké prúžky, mrkvu na kolieska, cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno.
2. Vo veľkom hrnci rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a restujte ju dosklovita, asi 3-4 minúty.
3. Pridajte mrkvu a restujte ďalších 5 minút. Nakoniec pridajte cesnak a restujte už len minútu, kým sa rozvonia.
4. Do hrnca teraz pridajte nakrájanú kapustu, krájané paradajky, paradajkovú passatu, zeleninový vývar a oregano.
5. Všetko dobre premiešajte, osoľte, okoreňte a prikryte pokrievkou. Priveďte do varu.
6. Keď polievka zovrie, stíšte plameň a varte 30–40 minút, kým nie je všetka zelenina mäkká.
7. Na záver polievku ochutnajte a dochuťte soľou. Pred podávaním vmiešajte čerstvú petržlenovú vňať.
Poznámky
1. Nevynechajte restovanie! Základom bohatej chuti tejto polievky je poctivé orestovanie cibuľky a mrkvy. Tento jednoduchý krok premení obyčajnú varenú zeleninu na hlbokú a sladkastú chuťovú bázu.2. Ako ju ešte vylepšiť?: Pre ešte zaujímavejšiu chuť pridajte do polievky spolu s kapustou aj jednu na prúžky nakrájanú červenú papriku alebo kúsok nadrobno nasekaného stonkového zeleru.3. Ideálna na viac dní: Táto polievka je skvelá na prípravu vopred. V chladničke vydrží 3-4 dni a jej chuť sa každým dňom ešte zlepší. Je ideálna, ak si chcete na pár dní odľahčiť jedálniček.Variácie:• Pikantná verzia: Pridajte do zeleninového základu pol lyžičky údenej alebo pálivej papriky pre príjemne hrejivý efekt.• S bielkovinami: Ak chcete polievku ešte sýtejšiu, môžete do nej na posledných 10 minút varenia pridať konzervu bielej alebo červenej fazule (prepláchnutej).• Taliansky nádych: Namiesto oregana použite zmes talianskych byliniek a na záver pridajte hrsť čerstvej nasekanej bazalky.