Search

Najlepšia kapustnica s klobásou a hubami: Tento recept sa vždy podarí

Najlepšia domáca kapustnica
Najlepšia domáca kapustnica

Obsah receptu

Publikované: 30. augusta 2025, 15:48

Vôňa kapustnice je pre mňa vôňou domova, Vianoc a rodinnej pohody. Každý má ten svoj zaručený recept, no tento je rokmi overený a vyladený do dokonalosti. Je to presne tá poctivá, hustá kapustnica, kde je kapusta mäkká ako maslo a chute sa dokonale spájajú.

Zabudnite na rýchle verzie. Pravá kapustnica potrebuje čas a lásku. Ukážem vám môj osvedčený postup, s ktorým sa vám vždy podarí a zožnete s ňou zaručený úspech.

Ako uvariť najlepšiu domácu kapustnicu?

Na výpeku z opečenej klobásy orestujte kyslú kapustu. Zalejte vodou, pridajte namočené huby, koreniny a pomaly varte aspoň 1,5 hodiny. Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a dovarte domäkka. Na záver polievku zahustite poctivou zápražkou a krátko prevarte.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas varenia: 2 hodiny
  • Počet porcií: 5–6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
  • Trend: Tradičný recept

Potrebujeme

Základ polievky

  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 kvalitná údená klobása (cca 250 g)
  • 30 g sušených húb (ideálne dubáky)
  • 2 ks stredne veľkých zemiakov
  • 2 ks bobkového listu
  • 4-5 guľôčok celého čierneho korenia
  • 1 ČL drvenej rasce
  • soľ a voda

Zápražka

  • 1 PL bravčovej masti (alebo oleja)
  • 4 PL hladkej múky
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • cca 300 ml studenej vody

Postup prípravy

Príprava a základ

  1. Najprv si pripravte huby. Zalejte ich horúcou vodou a nechajte ich aspoň 20 minút napučať.
  2. Vo veľkom, hrubostennom hrnci začnite na strednom plameni opekať na kolieska nakrájanú klobásu. Nepotrebujete žiadny tuk, pustí si svoj vlastný. Opekajte ju, kým nie je pekne chrumkavá.
  3. Opečenú klobásu vyberte dierovanou naberačkou a odložte bokom. Voňavý výpek v hrnci je základom celej chuti!
  4. Do výpeku v hrnci pridajte kyslú kapustu (ak je príliš dlhá, prekrojte ju). Krátko ju restujte, asi 3-4 minúty. Kapusta tak stratí ostrú surovú chuť a bude oveľa lahodnejšia.
  5. Zalejte ju vodou tak, aby bola kapusta ponorená. Pridajte scedené huby (vodu z nich môžete tiež pridať), bobkový list, celé čierne korenie a rascu.
  6. Priveďte do varu, potom stíšte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a pomaly varte aspoň 1,5 hodiny. Toto je najdôležitejší krok!

Dokončenie polievky

  1. Po hodine a pol do polievky pridajte na malé kocky nakrájané a ošúpané zemiaky. Varte ďalších 20–30 minút, kým zemiaky úplne nezmäknú.
  2. Medzitým si pripravte zápražku. V menšom hrnci alebo na panvici rozpustite masť. Pridajte múku a na miernom ohni ju za stáleho miešania restujte do svetlohnedej farby.
  3. Odstavte z tepla, prisypte mletú papriku, rýchlo premiešajte (aby nezhorkla!) a zalejte studenou vodou. Metličkou dôkladne rozmiešajte na hladkú kašičku.
  4. Hotovú zápražku za stáleho miešania vlejte do vriacej polievky. Pridajte aj opečenú klobásu.
  5. Všetko spolu povarte ešte 5–10 minút, aby sa chute prepojili a múka prevarila. Na záver ochutnajte a podľa potreby dosoľte alebo pridajte trochu šťavy z kapusty (jušky) pre kyslejšiu chuť.

Videorecept

Tipy

  1. Pomalé varenie je kľúč: Naozaj sa neponáhľajte. Kapustnica potrebuje svoj čas. Len pri pomalom, dlhom varení kapusta dokonale zmäkne, mäso pustí chuť a všetky arómy sa spoja do dokonalej harmónie. Tých 90 minút je absolútne minimum.
  2. Juškou k dokonalosti: Nikdy nevylievajte šťavu z kyslej kapusty! Je to tekutý poklad. Na konci varenia ňou môžete polievku dochutiť a dosiahnuť presne tú správnu úroveň kyslosti, akú máte radi.
  3. Najlepšia je na druhý deň: Ak máte tú možnosť, uvarte si kapustnicu deň vopred. Cez noc sa všetky chute ešte viac prepoja a rozležia a na druhý deň je jednoducho božská.

Variácie

  • S mäsom: Pre ešte sýtejšiu verziu varte spolu s kapustou aj 300-400 g údeného bravčového pliecka alebo rebierka. Mäso po uvarení oberte a vráťte do polievky.
  • Vianočná kapustnica: Pridajte do polievky spolu s hubami aj hrsť sušených sliviek. Dodajú jej fantastickú sladkokyslú chuť.
  • Bez zápražky: Ak sa chcete vyhnúť zápražke, môžete polievku zahustiť jedným najemno nastrúhaným surovým zemiakom, ktorý pridáte asi 20 minút pred koncom varenia.

Záver

Podávajte s čerstvým chlebom. Je to polievka, ktorá je hlavným chodom, liekom aj pohladením pre dušu.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Tradičné recepty, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty