Vôňa kapustnice je pre mňa vôňou domova, Vianoc a rodinnej pohody. Každý má ten svoj zaručený recept, no tento je rokmi overený a vyladený do dokonalosti. Je to presne tá poctivá, hustá kapustnica, kde je kapusta mäkká ako maslo a chute sa dokonale spájajú.
Zabudnite na rýchle verzie. Pravá kapustnica potrebuje čas a lásku. Ukážem vám môj osvedčený postup, s ktorým sa vám vždy podarí a zožnete s ňou zaručený úspech.
Ako uvariť najlepšiu domácu kapustnicu?
Na výpeku z opečenej klobásy orestujte kyslú kapustu. Zalejte vodou, pridajte namočené huby, koreniny a pomaly varte aspoň 1,5 hodiny. Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a dovarte domäkka. Na záver polievku zahustite poctivou zápražkou a krátko prevarte.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas varenia: 2 hodiny
- Počet porcií: 5–6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
- Trend: Tradičný recept
Potrebujeme
Základ polievky
- 500 g kyslej kapusty
- 1 kvalitná údená klobása (cca 250 g)
- 30 g sušených húb (ideálne dubáky)
- 2 ks stredne veľkých zemiakov
- 2 ks bobkového listu
- 4-5 guľôčok celého čierneho korenia
- 1 ČL drvenej rasce
- soľ a voda
Zápražka
- 1 PL bravčovej masti (alebo oleja)
- 4 PL hladkej múky
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- cca 300 ml studenej vody
Postup prípravy
Príprava a základ
- Najprv si pripravte huby. Zalejte ich horúcou vodou a nechajte ich aspoň 20 minút napučať.
- Vo veľkom, hrubostennom hrnci začnite na strednom plameni opekať na kolieska nakrájanú klobásu. Nepotrebujete žiadny tuk, pustí si svoj vlastný. Opekajte ju, kým nie je pekne chrumkavá.
- Opečenú klobásu vyberte dierovanou naberačkou a odložte bokom. Voňavý výpek v hrnci je základom celej chuti!
- Do výpeku v hrnci pridajte kyslú kapustu (ak je príliš dlhá, prekrojte ju). Krátko ju restujte, asi 3-4 minúty. Kapusta tak stratí ostrú surovú chuť a bude oveľa lahodnejšia.
- Zalejte ju vodou tak, aby bola kapusta ponorená. Pridajte scedené huby (vodu z nich môžete tiež pridať), bobkový list, celé čierne korenie a rascu.
- Priveďte do varu, potom stíšte plameň na minimum, prikryte pokrievkou a pomaly varte aspoň 1,5 hodiny. Toto je najdôležitejší krok!
Dokončenie polievky
- Po hodine a pol do polievky pridajte na malé kocky nakrájané a ošúpané zemiaky. Varte ďalších 20–30 minút, kým zemiaky úplne nezmäknú.
- Medzitým si pripravte zápražku. V menšom hrnci alebo na panvici rozpustite masť. Pridajte múku a na miernom ohni ju za stáleho miešania restujte do svetlohnedej farby.
- Odstavte z tepla, prisypte mletú papriku, rýchlo premiešajte (aby nezhorkla!) a zalejte studenou vodou. Metličkou dôkladne rozmiešajte na hladkú kašičku.
- Hotovú zápražku za stáleho miešania vlejte do vriacej polievky. Pridajte aj opečenú klobásu.
- Všetko spolu povarte ešte 5–10 minút, aby sa chute prepojili a múka prevarila. Na záver ochutnajte a podľa potreby dosoľte alebo pridajte trochu šťavy z kapusty (jušky) pre kyslejšiu chuť.
Videorecept
Tipy
- Pomalé varenie je kľúč: Naozaj sa neponáhľajte. Kapustnica potrebuje svoj čas. Len pri pomalom, dlhom varení kapusta dokonale zmäkne, mäso pustí chuť a všetky arómy sa spoja do dokonalej harmónie. Tých 90 minút je absolútne minimum.
- Juškou k dokonalosti: Nikdy nevylievajte šťavu z kyslej kapusty! Je to tekutý poklad. Na konci varenia ňou môžete polievku dochutiť a dosiahnuť presne tú správnu úroveň kyslosti, akú máte radi.
- Najlepšia je na druhý deň: Ak máte tú možnosť, uvarte si kapustnicu deň vopred. Cez noc sa všetky chute ešte viac prepoja a rozležia a na druhý deň je jednoducho božská.
Variácie
- S mäsom: Pre ešte sýtejšiu verziu varte spolu s kapustou aj 300-400 g údeného bravčového pliecka alebo rebierka. Mäso po uvarení oberte a vráťte do polievky.
- Vianočná kapustnica: Pridajte do polievky spolu s hubami aj hrsť sušených sliviek. Dodajú jej fantastickú sladkokyslú chuť.
- Bez zápražky: Ak sa chcete vyhnúť zápražke, môžete polievku zahustiť jedným najemno nastrúhaným surovým zemiakom, ktorý pridáte asi 20 minút pred koncom varenia.
Záver
Podávajte s čerstvým chlebom. Je to polievka, ktorá je hlavným chodom, liekom aj pohladením pre dušu.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Tradičné recepty, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
