Vôňa kapustnice je pre mňa vôňou domova, Vianoc a rodinnej pohody. Každý má ten svoj zaručený recept, no tento je rokmi overený a vyladený do dokonalosti. Je to presne tá poctivá, hustá kapustnica, kde je kapusta mäkká ako maslo a chute sa dokonale spájajú.
1. Huby zalejte horúcou vodou a nechajte ich aspoň 20 minút napučať.
2. V hrnci opečte na kolieska nakrájanú klobásu dochrumkava. Vyberte ju a odložte bokom.
3. Do výpeku z klobásy pridajte kyslú kapustu a krátko ju restujte, asi 3-4 minúty.
4. Zalejte vodou, pridajte scedené huby, bobkový list, korenie a rascu. Prikryté pomaly varte aspoň 1,5 hodiny.
Dokončenie polievky:
5. Po hodine a pol pridajte do polievky na kocky nakrájané zemiaky a varte ďalších 20–30 minút domäkka.
6. Pripravte si zápražku. Na masti orestujte múku do svetlohneda. Odstavte, prisypte papriku, zalejte studenou vodou a rozmiešajte na kašičku.
7. Zápražku za stáleho miešania vlejte do vriacej polievky. Pridajte opečenú klobásu.
8. Všetko spolu povarte ešte 5–10 minút. Na záver dochuťte soľou alebo kapustovou vodou (juškou).
Poznámky
1. Pomalé varenie je kľúčové: Naozaj sa neponáhľajte. Kapustnica potrebuje svoj čas. Len pri pomalom, dlhom varení kapusta dokonale zmäkne a všetky chute sa spoja do dokonalej harmónie. Tých 90 minút je minimum.2. Juškou k dokonalosti: Nevylievajte šťavu z kyslej kapusty! Je to tekutý poklad. Na konci varenia ňou môžete polievku dochutiť a dosiahnuť presne tú správnu kyslosť.3. Najlepšia je na druhý deň: Ak máte tú možnosť, uvarte si kapustnicu deň vopred. Cez noc sa všetky chute ešte viac prepoja a rozležia a na druhý deň je jednoducho božská.Variácie:• S mäsom: Pre ešte sýtejšiu verziu varte spolu s kapustou aj 300-400 g údeného bravčového pliecka alebo rebierka. Mäso po uvarení oberte a vráťte do polievky.• Vianočná kapustnica: Pridajte do polievky spolu s hubami aj hrsť sušených sliviek. Dodajú jej fantastickú sladkokyslú chuť.• Bez zápražky: Ak sa chcete vyhnúť zápražke, môžete polievku zahustiť jedným najemno nastrúhaným surovým zemiakom, ktorý pridáte asi 20 minút pred koncom varenia.