Publikované: 29. septembra 2025, 11:29
Ak milujete krémovú kávovú zmrzlinu, tento recept si absolútne zamilujete. Na jej prípravu vám stačia len 3 hlavné suroviny – Salko, smotana na šľahanie a instantná káva. Nepotrebujete žiadny zmrzlinovač, žiadne zložité postupy ani varenie vajíčok. Výsledok je neuveriteľne jemná, hladká a krémová zmrzlina, ktorá je chuťovo lepšia ako z akejkoľvek drahej cukrárne.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút (+ mrazenie)
- Čas varenia/pečenia: 5 minút
- Počet porcií: cca 1 liter zmrzliny
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/100 g
- Trend: Bez zmrzlinovača / Domáca zmrzlina
Potrebujeme
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (Salka, 397 g)
- 500 ml smotany na šľahanie (33%, dobre vychladená)
- 3 PL instantnej kávy
- 100 g horkej čokolády (nasekanej na malé kúsky)
- 20 g nasekaných arašidov (alebo iných orechov na ozdobu)
- 30 g horkej čokolády (na polevu)
Postup prípravy
- Príprava kávového základu. Do menšieho hrnca vylejte celé sladené kondenzované mlieko. Pridajte instantnú kávu.
- Na miernom ohni za stáleho miešania zmes zohrievajte, kým sa káva úplne nerozpustí a zmes mierne nezhustne (trvá to asi 3-4 minúty). Dajte pozor, aby zmes nevrela, len ju udržujte horúcu.
- Hotovú kávovú zmes prelejte do misky, prikryte potravinárskou fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
- Príprava zmrzliny. V samostatnej, veľkej a ideálne vychladenej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie elektrickým šľahačom na pevnú šľahačku.
- Spojenie (dôležitý krok!). Do tuhej šľahačky opatrne a zľahka stierkou vmiešajte po častiach vychladnutý kávový základ. Miešajte zľahka prekladaním zospodu nahor, len kým sa hmoty nespoja do jednotného krému. Už nepoužívajte mixér, aby šľahačka nestratila svoju nadýchanosť!
- Do hotového krému jemne vmiešajte 100 g nasekanej horkej čokolády.
- Mrazenie. Zmrzlinovú zmes prelejte do mrazuvzdornej nádoby (ideálne kovovej alebo sklenenej, ktorá dobre vedie chlad). Uhlaďte povrch.
- Nádobu prikryte a vložte do mrazničky aspoň na 5-6 hodín, ideálne však na celú noc, kým zmrzlina úplne nestuhne.
- Servírovanie. Pred podávaním nechajte zmrzlinu asi 5-10 minút povoliť pri izbovej teplote, aby sa ľahšie naberala.
- Naberajte lyžicou na zmrzlinu do misiek, polejte trochou rozpustenej čokolády a posypte nasekanými arašidmi.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na zaručene krémovú zmrzlinu bez ľadu? Tajomstvo krémovej zmrzliny bez kryštálikov ľadu je v nadýchanej šľahačke. Preto ju vždy šľahajte samostatne a naozaj dotuha. Kávový základ do nej už len opatrne vmiešajte stierkou, nikdy nie mixérom. Tým zachováte všetok vzduch, ktorý robí zmrzlinu krémovou a nie ľadovou.
- Kvalitná káva, lepšia chuť. Chuť zmrzliny bude presne taká dobrá, akú kvalitnú instantnú kávu použijete. Siahnite po svojej obľúbenej značke s výraznou arómou. Ak máte radi extra silnú kávovú chuť, nebojte sa pridať o lyžičku kávy viac.
Jednoduché variácie
- Karamelová verzia: Namiesto klasického Salka použite karamelové kondenzované mlieko (karamelové Salko), ktoré už bežne dostať v obchodoch. Získate tak fantastickú karamelovo-kávovú zmrzlinu, ktorá pripomína luxusné bonboniéry.
- S vaječným likérom: Pre ešte krémovejšiu textúru a skvelý šmrnc pre dospelých vmiešajte do hotového krému pred mrazením aj 50 ml vaječného likéru. Alkohol zabraňuje tvorbe veľkých ľadových kryštálov, takže zmrzlina bude ešte jemnejšia.
Výsledkom je luxusná domáca zmrzlina, ktorá je taká dobrá, že zabudnete na všetky kupované. Je fantastická aj medzi dvoma obľúbenými sušienkami ako domáci zmrzlinový sendvič.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Magische Desserts, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
