Najlepšia domáca kávová zmrzlina zo Salka (bez zmrzlinovača)
Ak milujete krémovú kávovú zmrzlinu, tento recept si zamilujete. Na jej prípravu vám stačia len 3 hlavné suroviny – Salko, smotana na šľahanie a instantná káva. Žiadny zmrzlinovač, žiadne zložité postupy. Výsledok je neuveriteľne jemná, krémová a chuťovo lepšia ako z akejkoľvek cukrárne.
500ml500 ml smotany na šľahanie(33%, dobre vychladená)
3PL3 PL instantnej kávy
100g100 g horkej čokolády(nasekanej na malé kúsky)
20g20 g nasekaných arašidov(alebo iných orechov na ozdobu)
30g30 g horkej čokolády(na polevu)
Pokyny
1. Príprava kávového základu. Do menšieho hrnca vylejte celé sladené kondenzované mlieko (Salko). Pridajte instantnú kávu.
2. Na miernom ohni za stáleho miešania zmes zohrievajte, kým sa káva úplne nerozpustí a zmes mierne nezhustne (cca 3-4 minúty).
3. Hotovú kávovú zmes prelejte do misky, prikryte fóliou priamo na povrchu a nechajte úplne vychladnúť na izbovú teplotu.
4. Príprava zmrzliny. V samostatnej, veľkej a vychladenej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie na pevnú šľahačku.
5. Spojenie (dôležitý krok!). Do tuhej šľahačky opatrne a zľahka stierkou vmiešajte vychladnutý kávový základ. Miešajte len kým sa hmoty nespoja. Už nepoužívajte mixér!
6. Do hotového krému vmiešajte 100 g nasekanej horkej čokolády.
7. Mrazenie. Zmrzlinovú zmes prelejte do mrazuvzdornej nádoby. Prikryte a vložte do mrazničky aspoň na 5-6 hodín, ideálne na celú noc.
8. Servírovanie. Pred podávaním nechajte zmrzlinu asi 5-10 minút povoliť. Naberajte, polejte zvyšnou rozpustenou čokoládou a posypte nasekanými arašidmi.
Poznámky
1. Ako na zaručene krémovú zmrzlinu? Tajomstvo krémovej zmrzliny bez ľadových kryštálikov je v nadýchanej šľahačke. Preto ju vždy šľahajte samostatne a studenú. Kávový základ do nej už len opatrne vmiešajte stierkou, nikdy nie mixérom. Zachováte tak všetok vzduch, ktorý robí zmrzlinu krémovou.2. Kvalitná káva, lepšia chuť. Chuť zmrzliny bude presne taká dobrá, akú kvalitnú instantnú kávu použijete. Siahnite po svojej obľúbenej značke s výraznou arómou. Ak máte radi extra silnú kávovú chuť, pridajte o lyžičku kávy viac.