Ak si myslíte, že karfiol je nudná zelenina, tento recept vás presvedčí o pravom opaku! Pripravte sa na premenu obyčajného karfiolu na absolútnu delikatesu, ktorá sa stane hviezdou vášho jedálnička. Predstavte si jemné, lahodné ružičky karfiolu, zaliate v hodvábne krémovej bešamelovej omáčke s nádychom muškátového orieška. A to najlepšie na koniec – všetko je pokryté štedrou vrstvou roztopeného, do zlatista upečeného syra, ktorý tvorí neodolateľnú chrumkavú kôrku. Je to dokonalé komfortné jedlo, ktoré pohladí na duši a zasýti.
Príprava je jednoduchšia, než sa môže zdať, a ja vás krok po kroku prevediem tajomstvom dokonalého bešamelu bez jedinej hrudky. Výsledkom je jedlo, ktoré je ideálne ako sýty bezmäsitý obed alebo ľahká, no zároveň luxusná večera. Svieži jogurtový dip s cesnakom a kôprom navyše krásne dopĺňa bohatú chuť karfiolu a vytvára dokonalú harmóniu. Poďme na to, tento recept si zamilujete!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas varenia a pečenia: cca 25 minút
- Počet porcií/kusov: 4 porcie
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na predvarenie karfiolu:
- 1 ks väčšieho karfiolu
- 3 plátky citróna (bio)
- 1 zväzok čerstvého kôpru
- soľ
Na krémový bešamel:
- 40 g masla
- 40 g hladkej múky (cca 3 PL)
- 400 ml plnotučného mlieka
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1 štipka muškátového orieška
Syrová zmes:
- 200 g tvrdého syra (napr. eidam alebo gouda), nahrubo nastrúhaného
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL majonézy
- 1 ČL provensálskych byliniek
Na svieži jogurtový dip:
- 3 ks cherry paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL hustého gréckeho jogurtu
- čerstvý kôpor (podľa chuti)
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
Postup prípravy
Príprava karfiolu a omáčky:
- Karfiol očistíme od listov, dôkladne ho umyjeme a rozdelíme na jednotlivé ružičky. Vo väčšom hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme ju, pridáme plátky citróna a celý zväzok kôpru.
- Do vriacej vody vložíme ružičky karfiolu a pod pokrievkou varíme 3 minúty. Potom ho ihneď scedíme a necháme dobre odkvapkať.
- Pripravíme si bešamelovú omáčku. Na panvici alebo v menšom hrnci rozpustíme maslo. Zaprášime ho múkou a za stáleho miešania vytvoríme svetlú zápražku (cca 1-2 minúty).
- Do horúcej zápražky postupne, za energického miešania metličkou, prilievame mlieko, aby sa nám nevytvorili hrudky. Pridáme soľ, čierne korenie a štipku muškátového orieška. Varíme na miernom ohni za občasného miešania asi 5 minút, kým omáčka nezhustne do krémovej konzistencie. Potom odstavíme z tepla.
Kompletizácia a pečenie:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. V miske si pripravíme syrovú zmes: nahrubo nastrúhaný syr zmiešame s prelisovanými strúčikmi cesnaku, majonézou a provensálskymi bylinkami.
- Predvarené ružičky karfiolu poukladáme do zapekacej misy. Každú ružičku štedro prelejeme pripravenou bešamelovou omáčkou.
- Na každú ružičku pokrytú omáčkou navrstvíme lyžicu ochutenej syrovej zmesi. Takto pripravený karfiol vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10–15 minút, alebo kým sa syr neroztopí a nevytvorí krásnu zlato-hnedú kôrku.
Príprava dipu a podávanie:
- Kým sa karfiol pečie, pripravíme si dip. Cherry paradajky umyjeme a nakrájame na veľmi malé kocky. V miske ich zmiešame s hustým gréckym jogurtom, prelisovaným cesnakom (ak nemáte lis, môžete ho najemno nastrúhať), soľou, korením a nadrobno nasekaným čerstvým kôprom.
- Horúci zapečený karfiol servírujeme okamžite spolu s chladným jogurtovým dipom.
Videorecept
Tipy
- Tento karfiol je sám o sebe skvelým hlavným jedlom. Ak ho chcem podávať ako ešte sýtejší obed, ideálnou prílohou sú varené nové zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou.
- Niekedy pre zmenu pridám do bešamelovej omáčky lyžičku dijonskej horčice pre pikantnejší nádych, alebo do syrovej zmesi primiešam na kocky nakrájanú šunku či slaninku.
- Ak mi zostane, zapečený karfiol (bez dipu) sa dá aj zamraziť. Po rozmrazení ho stačí na pár minút prihriať v rúre a chutí takmer ako čerstvý.
- Menšie porcie sú fantastickým a originálnym teplým predjedlom pre návštevu. Vtedy ho podávam len s kúskom chrumkavej bagety.
Verím, že si tento krémový zapekaný karfiol zamilujete rovnako ako my doma. Je to jedlo, ktoré pohladí na duši, zasýti a dokazuje, že aj bezmäsité jedlá môžu byť absolútnou delikatesou. Dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Dobré ráno, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.