Ak si myslíte, že karfiol je nudná zelenina, tento recept vás presvedčí o pravom opaku! Pripravte sa na premenu obyčajného karfiolu na absolútnu delikatesu, ktorá sa stane hviezdou vášho jedálnička. Predstavte si jemné, lahodné ružičky karfiolu, zaliate v hodvábne krémovej bešamelovej omáčke s nádychom muškátového orieška. A to najlepšie na koniec – všetko je pokryté štedrou vrstvou roztopeného, do zlatista upečeného syra, ktorý tvorí neodolateľnú chrumkavú kôrku. Je to dokonalé komfortné jedlo, ktoré pohladí na duši a zasýti.
200gtvrdého syra(napr. eidam alebo gouda), nahrubo nastrúhaného
2strúčikycesnaku
1PLmajonézy
1ČLprovensálskych byliniek
Na svieži jogurtový dip:
3kscherry paradajok
2strúčikycesnaku
3PLhustého gréckeho jogurtu
čerstvý kôpor(podľa chuti)
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
Pokyny
Príprava karfiolu a omáčky:
1. Karfiol očistíme od listov, dôkladne ho umyjeme a rozdelíme na jednotlivé ružičky. Vo väčšom hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo vody, osolíme ju, pridáme plátky citróna a celý zväzok kôpru.
2. Do vriacej vody vložíme ružičky karfiolu a pod pokrievkou varíme 3 minúty. Potom ho ihneď scedíme a necháme dobre odkvapkať.
3. Pripravíme si bešamelovú omáčku. Na panvici alebo v menšom hrnci rozpustíme maslo. Zaprášime ho múkou a za stáleho miešania vytvoríme svetlú zápražku (cca 1-2 minúty).
4. Do horúcej zápražky postupne, za energického miešania metličkou, prilievame mlieko, aby sa nám nevytvorili hrudky. Pridáme soľ, čierne korenie a štipku muškátového orieška. Varíme na miernom ohni za občasného miešania asi 5 minút, kým omáčka nezhustne do krémovej konzistencie. Potom odstavíme z tepla.
Kompletizácia a pečenie:
5. Rúru si predhrejeme na 180 °C. V miske si pripravíme syrovú zmes: nahrubo nastrúhaný syr zmiešame s prelisovanými strúčikmi cesnaku, majonézou a provensálskymi bylinkami.
6. Predvarené ružičky karfiolu poukladáme do zapekacej misy. Každú ružičku štedro prelejeme pripravenou bešamelovou omáčkou.
7. Na každú ružičku pokrytú omáčkou navrstvíme lyžicu ochutenej syrovej zmesi. Takto pripravený karfiol vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10–15 minút, alebo kým sa syr neroztopí a nevytvorí krásnu zlato-hnedú kôrku.
Príprava dipu a podávanie:
8. Kým sa karfiol pečie, pripravíme si dip. Cherry paradajky umyjeme a nakrájame na veľmi malé kocky. V miske ich zmiešame s hustým gréckym jogurtom, prelisovaným cesnakom (ak nemáte lis, môžete ho najemno nastrúhať), soľou, korením a nadrobno nasekaným čerstvým kôprom.
9. Horúci zapečený karfiol servírujeme okamžite spolu s chladným jogurtovým dipom.
Poznámky
1. Tento karfiol je sám o sebe skvelým hlavným jedlom. Ak ho chcem podávať ako ešte sýtejší obed, ideálnou prílohou sú varené nové zemiaky s maslom a petržlenovou vňaťou.2. Niekedy pre zmenu pridám do bešamelovej omáčky lyžičku dijonskej horčice pre pikantnejší nádych, alebo do syrovej zmesi primiešam na kocky nakrájanú šunku či slaninku.3. Ak mi zostane, zapečený karfiol (bez dipu) sa dá aj zamraziť. Po rozmrazení ho stačí na pár minút prihriať v rúre a chutí takmer ako čerstvý.4. Menšie porcie sú fantastickým a originálnym teplým predjedlom pre návštevu. Vtedy ho podávam len s kúskom chrumkavej bagety.