Search

Najlepší nepečený jablkový koláč bez múky a vajec. Príprava trvá 15 minút, stačí len vychladiť.

Nepečený jablkový koláč zo sušienok
Nepečený jablkový koláč zo sušienok

Obsah receptu

Publikované: 5. októbra 2025, 05:00

Toto je pre mňa objav sezóny a absolútne najlepší nepečený jablkový koláč, aký si viete predstaviť. Na jeho prípravu nepotrebujete žiadnu múku, vajcia a dokonca ani mixér. Celá aktívna príprava vám naozaj nezaberie viac ako 15 minút, potom ho už len stačí poriadne vychladiť. Je neskutočne lahodný, krémový a plný šťavnatých jabĺk a orechov. Perfektná jesenná maškrta!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút (+ 4 hodiny chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 22 cm, cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 300 kcal/rez
  • Trend: Bez pečenia / Bez vajec

Potrebujeme

Na jablkovo-sušienkový základ

  • 600 g jabĺk
  • 3 PL kryštálového cukru
  • štipka škorice
  • 300 g maslových sušienok
  • 60 g mletých vlašských orechov
  • 50 g horkej čokolády (nasekanej alebo nastrúhanej)

Na krém z bielej čokolády

  • 250 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1,5 PL kukuričného škrobu
  • 40 g bielej čokolády

Postup prípravy

  1. Príprava formy. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 22 cm) vysteľte papierom na pečenie.
  2. Príprava jabĺk. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.
  3. Na panvici na miernom ohni poduste nastrúhané jablká s 3 lyžicami cukru a štipkou škorice. Duste približne 10 minút, kým jablká nezmäknú a nepustia šťavu.
  4. Príprava základu. Kým sa jablká dusia, v mise rukami nalámte alebo v mixéri nahrubo nasekajte sušienky. Nemusí to byť úplne najemno, malé kúsky sú žiadúce.
  5. K sušienkam pridajte pomleté orechy a nahrubo nastrúhanú horkú čokoládu.
  6. Do misky k sušienkovej zmesi pridajte ešte horúcu, čerstvo podusenú jablkovú hmotu a všetko spolu dôkladne premiešajte, aby sa suroviny spojili.
  7. Túto hmotu rovnomerne utlačte lyžicou alebo dnom pohára na dno pripravenej tortovej formy.
  8. Príprava krému. Do menšieho hrnca nalejte mlieko, pridajte vanilkový cukor, 1 lyžicu cukru a kukuričný škrob. Metličkou všetko dohladka rozmiešajte ešte za studena, aby v zmesi neboli hrudky.
  9. Hrniec položte na sporák a za stáleho miešania na strednom plameni uvarte hustý krém (podobný pudingu).
  10. Do horúceho krému ihneď pridajte na kocky nalámanú bielu čokoládu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí a nevznikne hladký krém.
  11. Dokončenie. Ešte teplý krém nalejte na sušienkový základ vo forme a rovnomerne ho rozotrite.
  12. Vrch môžete ozdobiť nasekanou čokoládou, orechmi alebo sušienkovými omrvinkami.
  13. Koláč nechajte najprv úplne vychladnúť pri izbovej teplote a potom ho vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Trpezlivosť pri chladnutí sa oplatí. Aj keď je veľmi lákavé ochutnať koláč čo najskôr, naozaj mu doprajte aspoň 4 hodiny v chladničke. Vrchný krém z bielej čokolády potrebuje čas, aby poriadne stuhol. Len tak budú rezy pevné, budú sa dať pekne krájať a všetky chute sa dokonale prepoja do jednej harmónie.
  2. Aké sušienky použiť? Pre tento recept sa najlepšie hodia obyčajné maslové sušienky, BeBe keksy alebo Marína keksy. Môžete však bez obáv experimentovať aj s kakaovými alebo orechovými sušienkami pre inú chuťovú variáciu základu.

Jednoduché variácie

  • Bez orechov: Ak máte alergiu na orechy alebo ich jednoducho nemáte radi, bez problémov ich vynechajte a nahraďte ich rovnakým množstvom sušienok alebo napríklad jemných ovsených vločiek.
  • S iným ovocím: Tento nepečený koláč je fantastický aj s iným sezónnym ovocím. Namiesto jabĺk môžete rovnakým spôsobom podusiť nahrubo nastrúhané hrušky alebo na malé kúsky nakrájané broskyne či marhule.

Výsledkom je prekvapivo ľahký a svieži dezert, ktorý je dokonalou sladkou bodkou za akýmkoľvek obedom. Krájajte ho dobre vychladený ostrým nožom namočeným v horúcej vode pre dokonale čisté rezy.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Fatto in Casa da Alba, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty