Search

Najlepší ‘lenivý’ koláč, aký poznám. Všetko len zmiešate v jednej miske a je božsky vláčny.

Jednoduchý jogurtový koláč
Jednoduchý jogurtový koláč

Obsah receptu

Publikované: 29. septembra 2025, 10:28

Toto je recept, ktorý si uložíte a budete ho robiť stále dokola. Naozaj nepreháňam, keď poviem, že je to najjednoduchší koláč na svete, aký poznám. Žiadne zložité šľahanie, žiadne komplikované postupy, všetko len jednoducho zmiešate v jednej miske, vylejete na plech a o chvíľu sa už z rúry šíri nádherná vôňa. Vďaka jogurtu a oleju je navyše božsky vláčny, jemný a doslova sa rozplýva na jazyku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 40 minút
  • Počet porcií: 1 menší plech (cca 15 kúskov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 270 kcal/kúsok
  • Trend: Rýchly koláč / Jedlo z jednej misky

Potrebujeme

  • 2 ks vajec
  • 180 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
  • štipka soli
  • 150 g bieleho jogurtu
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 250 g hladkej múky
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
  • 350 g čerstvých jahôd
  • mandľové lupienky (na posypanie)

Postup prípravy

  1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Menší plech (ideálne 26×18 cm) vysteľte papierom na pečenie. Jahody umyte, očistite a nakrájajte na polovice alebo štvrtiny.
  2. Príprava cesta. Vo veľkej mise metličkou alebo mixérom vyšľahajte vajcia so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
  3. Prilejte jogurt, olej a citrónovú šťavu a krátko prešľahajte, aby sa zmes spojila.
  4. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte hladkú múku s kypriacim práškom.
  5. Sypkú zmes nasypte k tekutej a stierkou alebo vareškou ju zľahka premiešajte, len kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta. Cesto neprešľahajte.
  6. Nakoniec do cesta jemne vmiešajte asi dve tretiny nakrájaných jahôd.
  7. Pečenie. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
  8. Na vrch poukladajte zvyšné jahody a bohato posypte mandľovými lupienkami.
  9. Pečte vo vyhriatej rúre 40 minút, alebo kým nie je povrch zlatistý a špajdľa po zapichnutí do stredu nevyjde čistá.
  10. Hotový koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na ešte vláčnejší koláč? Tajomstvo šťavnatosti je v jogurte. Použite plnotučný biely jogurt alebo dokonca grécky jogurt pre ešte krémovejší výsledok. Vďaka nemu bude koláč vláčny aj na druhý deň a nebude sa vôbec drobiť.
  2. Aby ovocie nekleslo na dno. Ak chcete, aby vám kúsky jahôd (alebo iného šťavnatého ovocia) neklesli úplne na spodok cesta, pred vmiešaním ich zľahka obaľte v lyžici hladkej múky. Múka ich “podrží” a budú v koláči pekne rozptýlené po celej výške.

Jednoduché variácie

  • Mramorová verzia: Pred pridaním jahôd oddeľte tretinu cesta do samostatnej misky a vmiešajte do nej lyžicu kakaa. Na plech potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto a špajdľou vytvorte pekný mramorový vzor. Až potom poukladajte ovocie.
  • S iným ovocím: Tento koláč je absolútne fantastický s akýmkoľvek sezónnym ovocím. Vyskúšajte ho s marhuľami, čerešňami, ríbezľami alebo na kúsky nakrájanými slivkami. Vždy bude dokonalý.

Výsledkom je koláč, ktorý je taký jednoduchý, že ho budete piecť stále, a taký chutný, že z plechu zmizne ešte teplý. Pred podávaním ho môžete jemne posypať práškovým cukrom.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Lecker mit Kristy, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty