Publikované: 29. septembra 2025, 10:28
Toto je recept, ktorý si uložíte a budete ho robiť stále dokola. Naozaj nepreháňam, keď poviem, že je to najjednoduchší koláč na svete, aký poznám. Žiadne zložité šľahanie, žiadne komplikované postupy, všetko len jednoducho zmiešate v jednej miske, vylejete na plech a o chvíľu sa už z rúry šíri nádherná vôňa. Vďaka jogurtu a oleju je navyše božsky vláčny, jemný a doslova sa rozplýva na jazyku.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 1 menší plech (cca 15 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 270 kcal/kúsok
- Trend: Rýchly koláč / Jedlo z jednej misky
Potrebujeme
- 2 ks vajec
- 180 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- štipka soli
- 150 g bieleho jogurtu
- 60 ml rastlinného oleja
- 50 ml citrónovej šťavy
- 250 g hladkej múky
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva (2 ČL)
- 350 g čerstvých jahôd
- mandľové lupienky (na posypanie)
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Menší plech (ideálne 26×18 cm) vysteľte papierom na pečenie. Jahody umyte, očistite a nakrájajte na polovice alebo štvrtiny.
- Príprava cesta. Vo veľkej mise metličkou alebo mixérom vyšľahajte vajcia so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
- Prilejte jogurt, olej a citrónovú šťavu a krátko prešľahajte, aby sa zmes spojila.
- V samostatnej miske zmiešajte a preosejte hladkú múku s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes nasypte k tekutej a stierkou alebo vareškou ju zľahka premiešajte, len kým sa suroviny nespoja do hladkého cesta. Cesto neprešľahajte.
- Nakoniec do cesta jemne vmiešajte asi dve tretiny nakrájaných jahôd.
- Pečenie. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
- Na vrch poukladajte zvyšné jahody a bohato posypte mandľovými lupienkami.
- Pečte vo vyhriatej rúre 40 minút, alebo kým nie je povrch zlatistý a špajdľa po zapichnutí do stredu nevyjde čistá.
- Hotový koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na ešte vláčnejší koláč? Tajomstvo šťavnatosti je v jogurte. Použite plnotučný biely jogurt alebo dokonca grécky jogurt pre ešte krémovejší výsledok. Vďaka nemu bude koláč vláčny aj na druhý deň a nebude sa vôbec drobiť.
- Aby ovocie nekleslo na dno. Ak chcete, aby vám kúsky jahôd (alebo iného šťavnatého ovocia) neklesli úplne na spodok cesta, pred vmiešaním ich zľahka obaľte v lyžici hladkej múky. Múka ich “podrží” a budú v koláči pekne rozptýlené po celej výške.
Jednoduché variácie
- Mramorová verzia: Pred pridaním jahôd oddeľte tretinu cesta do samostatnej misky a vmiešajte do nej lyžicu kakaa. Na plech potom striedavo nalievajte svetlé a tmavé cesto a špajdľou vytvorte pekný mramorový vzor. Až potom poukladajte ovocie.
- S iným ovocím: Tento koláč je absolútne fantastický s akýmkoľvek sezónnym ovocím. Vyskúšajte ho s marhuľami, čerešňami, ríbezľami alebo na kúsky nakrájanými slivkami. Vždy bude dokonalý.
Výsledkom je koláč, ktorý je taký jednoduchý, že ho budete piecť stále, a taký chutný, že z plechu zmizne ešte teplý. Pred podávaním ho môžete jemne posypať práškovým cukrom.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Lecker mit Kristy, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
