Toto je recept, ktorý si uložíte a budete ho robiť stále dokola. Je to najlepší 'lenivý' koláč, pretože všetko naozaj stačí len zmiešať v jednej miske. Vďaka jogurtu a oleju je božsky vláčny, jemný a rozplýva sa na jazyku.
1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Menší plech (ideálne 26x18 cm) vysteľte papierom na pečenie alebo ho vymažte maslom a vysypte múkou.
2. Jahody umyte, očistite a nakrájajte na polovice alebo štvrtiny.
3. Príprava cesta. Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia so štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny.
4. Prilejte olej a jogurt a krátko prešľahajte.
5. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte hladkú múku s kypriacim práškom.
6. Sypkú zmes nasypte k tekutej a zľahka vmiešajte stierkou, len kým sa suroviny nespoja.
7. Nakoniec do cesta vmiešajte citrónovú šťavu a asi dve tretiny nakrájaných jahôd.
8. Pečenie. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne rozotrite.
9. Na vrch poukladajte zvyšné jahody a bohato posypte mandľovými lupienkami.
10. Pečte vo vyhriatej rúre 40 minút, alebo kým nie je povrch zlatistý a špajdľa po zapichnutí do stredu nevyjde čistá.
11. Hotový koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť.
Poznámky
1. Ako na ešte vláčnejší koláč? Tajomstvo šťavnatosti je v jogurte. Použite plnotučný biely jogurt alebo dokonca grécky jogurt pre ešte krémovejší výsledok. Cesto bude vďaka nemu vláčne aj na druhý deň.2. Ovocie vždy obalené v múke. Ak chcete, aby vám kúsky jahôd neklesli na spodok cesta, pred vmiešaním ich zľahka obaľte v lyžici hladkej múky. Múka ich 'podrží' a budú v koláči pekne rozptýlené.