Ak existuje koláč, ktorý sa jednoducho nemôže nepodariť, tak je to tento hrnčekový kefírový mramorový koláč. Je neskutočne vláčny, príprava je blesková, pretože nepotrebujete ani kuchynskú váhu, a vďaka jednoduchému triku bude aj mramorovanie vyzerať vždy krásne. Je to moja istota, keď chcem rýchlo potešiť rodinu.
Základom je kefír a detská krupica, ktoré spolu vytvoria úžasne jemné a šťavnaté cesto. Žiadne zložité postupy, len jednoduché miešanie. Poďte, ukážem vám, aké je to jednoduché a prečo sa tento recept vždy podarí.
Ako upiecť kefírový mramorový koláč?
V mise nechajte napučať hrnček krupice v dvoch hrnčekoch kefíru. Pridajte cukor, olej, vajcia a múku s kypriacim práškom a vymiešajte hladké cesto. Cesto rozdeľte na dve časti, do jednej polovice vmiešajte kakao, do druhej dve lyžice múky a striedavo ho vrstvite na plech, čím vytvoríte mramorový vzor.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas odpočívania: 15 minút
- Čas pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 1 plech (cca 20 kúskov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 150 kcal/kúsok
- Trend: Hrnčekový koláč
Potrebujeme
(Používame hrnček s objemom 250 ml)
- 2 hrnčeky kefíru
- 1 hrnček detskej krupice
- 1 hrnček hladkej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- ½ hrnčeka rastlinného oleja
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 2 PL kvalitného kakaa
- 2 PL hladkej múky navyše (do svetlého cesta)
Postup prípravy
- Najprv si predhrejte rúru na 180 °C. Menší hlbší plech (s rozmermi cca 25×35 cm) dôkladne vymažte olejom a vysypte múkou alebo krupicou.
- Vo veľkej mise metličkou zmiešajte hrnček krupice a hrnček cukru. Zalejte ich dvoma hrnčekmi kefíru a dobre premiešajte.
- Misu prikryte a nechajte 15 minút odpočívať. Tento krok je veľmi dôležitý, aby krupica zmäkla a koláč nebol po upečení drsný, ale krásne jemný.
- Do napučanej krupicovej zmesi pridajte pol hrnčeka oleja, preosiatu hladkú múku (1 hrnček) a kypriaci prášok do pečiva. Všetko spolu dôkladne vymiešajte na hladké cesto.
- Teraz polovicu cesta prelejte do druhej, rovnako veľkej misy. Do jednej polovice dôkladne vmiešajte 2 lyžice kakaa.
- Do druhej, svetlej polovice, vmiešajte 2 lyžice hladkej múky navyše. Vďaka tomuto triku budú mať obe cestá rovnakú hustotu a mramorovanie bude dokonalé.
- Do stredu pripraveného plechu nalejte naberačku svetlého cesta. Priamo do jeho stredu potom nalejte naberačku tmavého cesta.
- Takto striedavo vrstvite cestá na seba, kým ich neminiete. Samé sa krásne roztečú po celom plechu a vytvoria pekné kruhy.
- Na záver môžete špajdľou urobiť pár ťahov cez cesto od krajov do stredu, aby ste vytvorili pekný mramorový vzor v tvare kvetu.
- Pečte v predhriatej rúre 35–40 minút. Otestujte špajdľou – po vytiahnutí musí byť suchá.
- Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť na mriežke a až potom ho krájajte.
Videorecept
Tipy
- Krupica musí napučať: Naozaj nevynechajte 15-minútové odpočívanie krupice v kefíre na začiatku. Krupica krásne nasaje tekutinu, zmäkne a koláč bude po upečení úžasne jemný a vláčny, bez akejkoľvek zrnitej textúry.
- Prečo pridať múku navyše? Pridanie dvoch lyžíc múky do svetlého cesta je malý, ale veľmi šikovný trik. Kakao v tmavej časti cesto prirodzene zahustí. Pridaním múky do svetlej časti dokonale vyrovnáte ich hustotu, vďaka čomu sa pri striedavom liatí nebudú príliš miešať a vytvoria oveľa krajší a čistejší mramorový vzor.
- Hrajte sa s mramorovaním: Najjednoduchší spôsob je naozaj len striedavo liať cestá do stredu plechu. Ak chcete zložitejší vzor, môžete ich liať ako šachovnicu alebo robiť rôzne vlnovky. Fantázii sa medze nekladú.
Variácie
- S ovocím: Pred pečením môžete povrch koláča husto posypať odkôstkovanými višňami z kompótu alebo čerstvými malinami či ríbezľami.
- S čokoládovou polevou: Úplne vychladnutý koláč môžete poliať jednoduchou čokoládovou polevou pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť.
- S orechmi alebo kokosom: Do svetlej časti cesta môžete vmiešať hrsť nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo do tmavej časti hrsť strúhaného kokosu.
Záver
Je to dokonalý koláč na každý deň, ktorý zvládnete bez váženia a zbytočného neporiadku. Dobrú chuť!
Tento recept je inšpirovaný od AZIZA GOTOVIT, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.