Ak existuje koláč, ktorý sa jednoducho nemôže nepodariť, tak je to tento hrnčekový kefírový mramorový koláč. Je neskutočne vláčny, príprava je blesková a vďaka jednoduchému triku bude aj mramorovanie vyzerať krásne. Je to moja istota, keď chcem potešiť rodinu.
1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Menší hlbší plech (cca 25x35 cm) vymažte olejom a vysypte múkou.
2. V mise zmiešajte krupicu s cukrom, zalejte kefírom a nechajte 15 minút odpočívať, aby krupica napučala.
3. Do zmesi pridajte olej, 1 hrnček preosiatej múky a kypriaci prášok. Vymiešajte hladké cesto.
4. Cesto rozdeľte na dve polovice. Do jednej vmiešajte 2 PL kakaa. Do druhej (svetlej) vmiešajte 2 PL múky.
5. Do stredu pripraveného plechu nalejte naberačku svetlého cesta. Priamo do jej stredu nalejte naberačku tmavého cesta. Takto striedavo vrstvite, kým neminiete obe cestá.
6. Špajdľou môžete na záver vytvoriť mramorový vzor.
7. Pečte 35–40 minút. Otestujte špajdľou, či je koláč prepečený.
8. Po upečení nechajte úplne vychladnúť a až potom krájajte.
Poznámky
1. Krupica musí napučať: Nevynechajte 15-minútové odpočívanie krupice v kefíre. Krupica nasaje tekutinu, zmäkne a koláč bude po upečení úžasne jemný a vláčny, bez zrnitej textúry.2. Prečo pridať múku navyše?: Pridanie dvoch lyžíc múky do svetlého cesta je šikovný trik. Kakao v tmavej časti cesto prirodzene zahustí. Pridaním múky do svetlej časti vyrovnáte ich hustotu a mramorový vzor bude krajší.3. Ako na dokonalé mramorovanie?: Najjednoduchší spôsob je naozaj len striedavo liať cestá do stredu plechu. Ak chcete zložitejší vzor, môžete ich liať ako šachovnicu alebo robiť rôzne vlnovky.Variácie:• S ovocím: Pred pečením môžete povrch koláča posypať odkôstkovanými višňami alebo malinami.• S polevou: Vychladnutý koláč môžete poliať citrónovou alebo čokoládovou polevou.• S orechmi alebo kokosom: Do svetlej časti cesta môžete vmiešať hrsť nasekaných vlašských orechov alebo do tmavej časti hrsť strúhaného kokosu.