Publikované: 6. októbra 2025, 08:30
Keď mám doma prebytok cukiet, tento recept je moja prvá a najčastejšia voľba. Je to bezkonkurenčne najlepší a najchutnejší cuketovo-zemiakový nákyp, aký si viete predstaviť. Zvonku je vďaka strúhanke krásne chrumkavý a vnútri sa ukrýva prekvapenie – bohatá a šťavnatá vrstva šunky a božsky ťahavého syra. Je to absolútna delikatesa, ktorá hravo nahradí aj hlavné jedlo.
Základné informácie
- Čas prípravy: 25 minút
- Čas varenia/pečenia: 35 minút
- Počet porcií: 1 pekáč (cca 4-6 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
- Trend: Jedlo z jedného pekáča / Zero-waste
Potrebujeme
- 4 ks stredne veľkých cukiet
- 1 ks veľký zemiak
- 3 ks vajec
- 100 g hladkej múky
- 100 g varenej šunky
- 100 g údeného syra (alebo iného syra, ktorý sa dobre topí)
- strúhanka (na vysypanie formy a na posypanie)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- olivový olej
- voliteľné: strúhaný parmezán
Postup prípravy
- Príprava zeleniny (dôležitý krok!). Cuketu aj zemiak ošúpte a nahrubo nastrúhajte. V dvoch samostatných miskách ich poriadne osoľte (cca ½ ČL do každej) a nechajte 10 minút “vypotiť”.
- Po 10 minútach z cukety aj zo zemiakov rukami dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. Musia byť čo najsuchšie, aby nákyp nebol vodnatý.
- Príprava zmesi. Vo veľkej mise zmiešajte vyžmýkanú cuketu a vyžmýkaný zemiak.
- Pridajte vajcia, dochuťte soľou (opatrne, zelenina už je slaná), čiernym korením a pár kvapkami olivového oleja. Dobre premiešajte.
- Nakoniec zmes zahustite hladkou múkou a vytvorte cesto podobné ako na haruľu.
- Vrstvenie. Rúru si predhrejte na 200 °C. Zapekaciu misu (ideálne s rozmermi 20×30 cm) vymažte olivovým olejom a bohato vysypte strúhankou.
- Na dno rovnomerne rozotrite približne polovicu pripravenej zeleninovej zmesi.
- Na túto vrstvu poukladajte plátky šunky a husto posypte nastrúhaným údeným syrom a parmezánom (ak používate).
- Všetko opatrne prikryte druhou polovicou zeleninovej zmesi a povrch uhlaďte lyžicou.
- Pečenie. Vrch bohato posypte strúhankou a pokvapkajte olivovým olejom pre extra chrumkavosť.
- Pečte vo vyhriatej rúre približne 35 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a chrumkavý.
- Po upečení nechajte aspoň 10-15 minút odpočinúť, aby sa nákyp spevnil a lepšie sa krájal.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Nevynechajte žmýkanie zeleniny! Toto je absolútne najdôležitejší krok celého receptu. Surová cuketa aj zemiak obsahujú obrovské množstvo vody. Ak by ste ich poriadne nevyžmýkali, nákyp by bol vodnatý, mazľavý a nikdy by sa poriadne neupiekol a nedržal by tvar. Poctivé vyžmýkanie je zárukou dokonalého výsledku.
- Chrumkavá kôrka zo všetkých strán. Vysypanie formy strúhankou a posypanie strúhankou aj na vrchu nie je len tak. Vytvorí to na nákype úžasnú, chrumkavú a zlatistú kôrku nielen na vrchu, ale aj na spodku a po bokoch. Nešetrite ani olivovým olejom na pokvapkanie vrchu, vďaka nemu bude kôrka ešte lepšia.
Jednoduché variácie
- Vegetariánska verzia: Šunku jednoducho vynechajte a namiesto nej môžete medzi vrstvy pridať na kolieska nakrájané paradajky, vopred orestované šampiňóny alebo plátky grilovaného baklažánu.
- Pikantná verzia: Pre milovníkov pikantnej chuti pridajte do zeleninovej zmesi pol lyžičky mletého čili alebo medzi vrstvy poukladajte pár plátkov pikantnej salámy či klobásy.
Výsledkom je neuveriteľne chutné, sýte a pritom stále ľahké jedlo z jedného pekáča, ktoré je zvonku chrumkavé a vnútri plné šťavnatej syrovo-šunkovej plnky. Podávajte ho teplé, s jednoduchým jogurtovým dipom alebo len tak, so zeleninovým šalátom.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ricette Perfette, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
