Search

Najlepší cuketovo-zemiakový nákyp, aký som kedy jedla. Plnený šunkou a syrom je božský.

Cuketovo-zemiakový nákyp so syrom
Cuketovo-zemiakový nákyp so syrom

Obsah receptu

Publikované: 6. októbra 2025, 08:30

Keď mám doma prebytok cukiet, tento recept je moja prvá a najčastejšia voľba. Je to bezkonkurenčne najlepší a najchutnejší cuketovo-zemiakový nákyp, aký si viete predstaviť. Zvonku je vďaka strúhanke krásne chrumkavý a vnútri sa ukrýva prekvapenie – bohatá a šťavnatá vrstva šunky a božsky ťahavého syra. Je to absolútna delikatesa, ktorá hravo nahradí aj hlavné jedlo.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 minút
  • Čas varenia/pečenia: 35 minút
  • Počet porcií: 1 pekáč (cca 4-6 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
  • Trend: Jedlo z jedného pekáča / Zero-waste

Potrebujeme

  • 4 ks stredne veľkých cukiet
  • 1 ks veľký zemiak
  • 3 ks vajec
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g varenej šunky
  • 100 g údeného syra (alebo iného syra, ktorý sa dobre topí)
  • strúhanka (na vysypanie formy a na posypanie)
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • voliteľné: strúhaný parmezán

Postup prípravy

  1. Príprava zeleniny (dôležitý krok!). Cuketu aj zemiak ošúpte a nahrubo nastrúhajte. V dvoch samostatných miskách ich poriadne osoľte (cca ½ ČL do každej) a nechajte 10 minút “vypotiť”.
  2. Po 10 minútach z cukety aj zo zemiakov rukami dôkladne vyžmýkajte všetku prebytočnú vodu. Musia byť čo najsuchšie, aby nákyp nebol vodnatý.
  3. Príprava zmesi. Vo veľkej mise zmiešajte vyžmýkanú cuketu a vyžmýkaný zemiak.
  4. Pridajte vajcia, dochuťte soľou (opatrne, zelenina už je slaná), čiernym korením a pár kvapkami olivového oleja. Dobre premiešajte.
  5. Nakoniec zmes zahustite hladkou múkou a vytvorte cesto podobné ako na haruľu.
  6. Vrstvenie. Rúru si predhrejte na 200 °C. Zapekaciu misu (ideálne s rozmermi 20×30 cm) vymažte olivovým olejom a bohato vysypte strúhankou.
  7. Na dno rovnomerne rozotrite približne polovicu pripravenej zeleninovej zmesi.
  8. Na túto vrstvu poukladajte plátky šunky a husto posypte nastrúhaným údeným syrom a parmezánom (ak používate).
  9. Všetko opatrne prikryte druhou polovicou zeleninovej zmesi a povrch uhlaďte lyžicou.
  10. Pečenie. Vrch bohato posypte strúhankou a pokvapkajte olivovým olejom pre extra chrumkavosť.
  11. Pečte vo vyhriatej rúre približne 35 minút, kým nie je povrch krásne zlatistý a chrumkavý.
  12. Po upečení nechajte aspoň 10-15 minút odpočinúť, aby sa nákyp spevnil a lepšie sa krájal.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Nevynechajte žmýkanie zeleniny! Toto je absolútne najdôležitejší krok celého receptu. Surová cuketa aj zemiak obsahujú obrovské množstvo vody. Ak by ste ich poriadne nevyžmýkali, nákyp by bol vodnatý, mazľavý a nikdy by sa poriadne neupiekol a nedržal by tvar. Poctivé vyžmýkanie je zárukou dokonalého výsledku.
  2. Chrumkavá kôrka zo všetkých strán. Vysypanie formy strúhankou a posypanie strúhankou aj na vrchu nie je len tak. Vytvorí to na nákype úžasnú, chrumkavú a zlatistú kôrku nielen na vrchu, ale aj na spodku a po bokoch. Nešetrite ani olivovým olejom na pokvapkanie vrchu, vďaka nemu bude kôrka ešte lepšia.

Jednoduché variácie

  • Vegetariánska verzia: Šunku jednoducho vynechajte a namiesto nej môžete medzi vrstvy pridať na kolieska nakrájané paradajky, vopred orestované šampiňóny alebo plátky grilovaného baklažánu.
  • Pikantná verzia: Pre milovníkov pikantnej chuti pridajte do zeleninovej zmesi pol lyžičky mletého čili alebo medzi vrstvy poukladajte pár plátkov pikantnej salámy či klobásy.

Výsledkom je neuveriteľne chutné, sýte a pritom stále ľahké jedlo z jedného pekáča, ktoré je zvonku chrumkavé a vnútri plné šťavnatej syrovo-šunkovej plnky. Podávajte ho teplé, s jednoduchým jogurtovým dipom alebo len tak, so zeleninovým šalátom.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Ricette Perfette, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty