Najlepší cuketovo-zemiakový nákyp plnený šunkou a syrom
Keď mám doma prebytok cukiet, tento recept je moja prvá voľba. Je to bezkonkurenčne najlepší cuketovo-zemiakový nákyp, aký si viete predstaviť. Zvonku je krásne chrumkavý a vnútri sa ukrýva šťavnatá vrstva šunky a božsky ťahavého syra. Je to delikatesa, ktorá chutí ako hlavné jedlo.
1. Príprava zeleniny. Cuketu a zemiak ošúpte, nahrubo nastrúhajte, osoľte a nechajte 10 minút postáť. Potom z nich dôkladne vyžmýkajte všetku vodu.
2. Príprava zmesi. Vo veľkej mise zmiešajte vyžmýkanú zeleninu, vajcia, soľ, korenie, olej a múku.
3. Vrstvenie. Rúru predhrejte na 200 °C. Zapekaciu misu (20x30 cm) vymažte a vysypte strúhankou. Na dno rozotrite polovicu zeleninovej zmesi.
4. Navrstvite šunku a nastrúhaný syr. Prikryte druhou polovicou zmesi.
5. Pečenie. Vrch posypte strúhankou, pokvapkajte olivovým olejom a pečte približne 35 minút dozlatista.
Poznámky
1. Nevynechajte žmýkanie! Surová cuketa aj zemiak obsahujú veľa vody. Ak by ste ich nevyžmýkali, nákyp by bol vodnatý a rozpadával by sa.2. Chrumkavá kôrka. Vysypanie formy strúhankou a posypanie vrchu vytvorí na nákype úžasnú, chrumkavú kôrku zo všetkých strán.