Publikované: 6. októbra 2025, 07:30
Keď som tento recept objavila, neverila som, že niečo tak elegantné, rafinované a profesionálne vyzerajúce sa dá pripraviť doma v bežnej kuchyni. Sú to tie najlepšie a najlahodnejšie citrónové tartaletky, aké som kedy ochutnala. Mäkučké mandľové cesto v tvare dokonalej mištičky, naplnené hodvábnym, intenzívne citrónovým krémom, ktorý sa rozplýva na jazyku. Garantujem vám, že chutia ako z tej najluxusnejšej francúzskej cukrárne.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 12 tartaletiek
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 300 kcal/tartaletka
- Trend: Francúzska cukrárina
Potrebujeme
Na citrónový krém (Lemon Curd)
- 3 ks žĺtkov
- 60 g kryštálového cukru
- 25 g kukuričného škrobu
- 125 ml čerstvej citrónovej šťavy (cca z 3 citrónov)
- 125 ml vody
- 50 g studeného masla
- kôra z 1 bio citróna
Na mandľové cesto (Madeleine)
- 3 ks vajec
- 80 g kryštálového cukru
- 120 g hladkej múky
- 40 g mandľovej múky (alebo najemno mletých mandlí)
- 100 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- 50 ml mlieka (alebo smotany)
- 5 g kypriaceho prášku do pečiva (1 ČL)
- kôra z 1 bio citróna
- štipka soli
Postup prípravy
Príprava citrónového krému (začnite ním)
- V miske metličkou dôkladne vyšľahajte žĺtky s cukrom a kukuričným škrobom dohladka.
- V malom hrnci zohrejte (nepriveďte do varu) citrónovú šťavu s vodou a citrónovou kôrou.
- Horúcu citrónovú zmes pomaly a za stáleho šľahania tenkým prúdom prilievajte k žĺtkovej zmesi. Tento proces sa nazýva temperovanie a zabráni zrazeniu vajec.
- Celú zmes vráťte do hrnca a na miernom ohni za neustáleho miešania varte, kým nezhustne do konzistencie hustého pudingu.
- Krém odstavte z ohňa, ihneď doň vmiešajte na kocky nakrájané studené maslo a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
- Hotový krém prelejte do čistej misky, prikryte potravinárskou fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte úplne vychladnúť, ideálne v chladničke.
Príprava mandľového cesta
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si obrátenú formu na mafiny alebo malé tartaletky a každú “kôpku” dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
- Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom do hustej, svetlej peny.
- Zľahka stierkou vmiešajte mlieko (alebo smotanu) a nastrúhanú citrónovú kôru.
- V druhej miske zmiešajte múku, mandľovú múku, kypriaci prášok a soľ. Sypkú zmes na dvakrát jemne stierkou vmiešajte do vaječnej peny.
- Nakoniec tenkým prúdom a opatrne vmiešajte rozpustené a vychladnuté maslo.
Pečenie obrátených “mištičiek”
- Cesto naplňte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte ho na vyvýšené, vymastené časti obrátenej formy, čím vytvoríte malé “klobúčiky”.
- Pečte 13–15 minút, kým cesto nie je zlatisté a pevné na dotyk.
- Nechajte pár minút vychladnúť priamo na forme, potom opatrne zložte upečené “mištičky”.
- Nechajte ich úplne vychladnúť na mriežke a ostrým nožom zrežte prípadné “hrbolčeky” na spodnej strane, aby mali rovnú a stabilnú základňu.
Finálne plnenie a zdobenie
- Vychladnutý citrónový krém krátko prešľahajte, aby bol opäť hladký.
- Naplňte ho do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a naplňte ním pripravené mandľové mištičky.
- Ozdobte podľa fantázie (kúskom citróna, lístkom mäty) a ihneď podávajte alebo skladujte v chladničke.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo obrátených tartaletiek. Geniálny trik pečenia cesta na obrátenej a dobre vymastenej forme na mafiny vám vytvorí dokonalé jedlé ‘mištičky’ s priehlbinou v strede, ktoré už len stačí naplniť. Dôležité je formu naozaj poctivo vymastiť maslom a vysypať múkou, aby sa cesto neprilepilo a dalo sa po upečení ľahko zložiť.
- Ako na krém bez hrudiek? Pri varení citrónového krému je kľúčové tzv. ‘temperovanie’ žĺtkov. Horúcu tekutinu do nich prilievajte naozaj pomaly, tenkým prúdom a za stáleho a rýchleho šľahania. Zabránite tak tomu, aby sa z jemných žĺtkov stala praženica. Výsledný krém bude dokonale hladký a zamatový.
Jednoduché variácie
- Limetkový krém: Namiesto citrónov použite na prípravu krému rovnako aromatické limetky. Krém bude mať exotickejšiu a jemne odlišnú chuť. Do cesta môžete pre zaujímavosť pridať aj trochu strúhaného kokosu.
- Snehová čiapočka (ako Tartlette au Citron Meringuée): Pre ešte luxusnejší vzhľad a chuť môžete na naplnené tartaletky nastriekať kopček vyšľahaného bielkového snehu s cukrom (ako na tortu Pavlova) a následne ho opáliť flambovacou pištoľou do zlatista.
Výsledkom je elegantný a rafinovaný dezert, ktorý je dokonalou kombináciou sladkého, mäkkého mandľového cesta a kyslého, osviežujúceho krému. Najlepšie chutia v deň prípravy, dobre vychladené.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Лаки рецепти …, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.