Search

Najlepší citrónový dezert, aký som kedy jedla. Tieto obrátené tartaletky sú ako z luxusnej cukrárne.

Citrónové tartaletky
Citrónové tartaletky

Obsah receptu

Publikované: 6. októbra 2025, 07:30

Keď som tento recept objavila, neverila som, že niečo tak elegantné, rafinované a profesionálne vyzerajúce sa dá pripraviť doma v bežnej kuchyni. Sú to tie najlepšie a najlahodnejšie citrónové tartaletky, aké som kedy ochutnala. Mäkučké mandľové cesto v tvare dokonalej mištičky, naplnené hodvábnym, intenzívne citrónovým krémom, ktorý sa rozplýva na jazyku. Garantujem vám, že chutia ako z tej najluxusnejšej francúzskej cukrárne.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: cca 12 tartaletiek
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 300 kcal/tartaletka
  • Trend: Francúzska cukrárina

Potrebujeme

Na citrónový krém (Lemon Curd)

  • 3 ks žĺtkov
  • 60 g kryštálového cukru
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 125 ml čerstvej citrónovej šťavy (cca z 3 citrónov)
  • 125 ml vody
  • 50 g studeného masla
  • kôra z 1 bio citróna

Na mandľové cesto (Madeleine)

  • 3 ks vajec
  • 80 g kryštálového cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 40 g mandľovej múky (alebo najemno mletých mandlí)
  • 100 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
  • 50 ml mlieka (alebo smotany)
  • 5 g kypriaceho prášku do pečiva (1 ČL)
  • kôra z 1 bio citróna
  • štipka soli

Postup prípravy

Príprava citrónového krému (začnite ním)

  1. V miske metličkou dôkladne vyšľahajte žĺtky s cukrom a kukuričným škrobom dohladka.
  2. V malom hrnci zohrejte (nepriveďte do varu) citrónovú šťavu s vodou a citrónovou kôrou.
  3. Horúcu citrónovú zmes pomaly a za stáleho šľahania tenkým prúdom prilievajte k žĺtkovej zmesi. Tento proces sa nazýva temperovanie a zabráni zrazeniu vajec.
  4. Celú zmes vráťte do hrnca a na miernom ohni za neustáleho miešania varte, kým nezhustne do konzistencie hustého pudingu.
  5. Krém odstavte z ohňa, ihneď doň vmiešajte na kocky nakrájané studené maslo a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  6. Hotový krém prelejte do čistej misky, prikryte potravinárskou fóliou priamo na povrchu (aby sa nevytvorila kožka) a nechajte úplne vychladnúť, ideálne v chladničke.

Príprava mandľového cesta

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Pripravte si obrátenú formu na mafiny alebo malé tartaletky a každú “kôpku” dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom do hustej, svetlej peny.
  3. Zľahka stierkou vmiešajte mlieko (alebo smotanu) a nastrúhanú citrónovú kôru.
  4. V druhej miske zmiešajte múku, mandľovú múku, kypriaci prášok a soľ. Sypkú zmes na dvakrát jemne stierkou vmiešajte do vaječnej peny.
  5. Nakoniec tenkým prúdom a opatrne vmiešajte rozpustené a vychladnuté maslo.

Pečenie obrátených “mištičiek”

  1. Cesto naplňte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte ho na vyvýšené, vymastené časti obrátenej formy, čím vytvoríte malé “klobúčiky”.
  2. Pečte 13–15 minút, kým cesto nie je zlatisté a pevné na dotyk.
  3. Nechajte pár minút vychladnúť priamo na forme, potom opatrne zložte upečené “mištičky”.
  4. Nechajte ich úplne vychladnúť na mriežke a ostrým nožom zrežte prípadné “hrbolčeky” na spodnej strane, aby mali rovnú a stabilnú základňu.

Finálne plnenie a zdobenie

  1. Vychladnutý citrónový krém krátko prešľahajte, aby bol opäť hladký.
  2. Naplňte ho do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a naplňte ním pripravené mandľové mištičky.
  3. Ozdobte podľa fantázie (kúskom citróna, lístkom mäty) a ihneď podávajte alebo skladujte v chladničke.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Tajomstvo obrátených tartaletiek. Geniálny trik pečenia cesta na obrátenej a dobre vymastenej forme na mafiny vám vytvorí dokonalé jedlé ‘mištičky’ s priehlbinou v strede, ktoré už len stačí naplniť. Dôležité je formu naozaj poctivo vymastiť maslom a vysypať múkou, aby sa cesto neprilepilo a dalo sa po upečení ľahko zložiť.
  2. Ako na krém bez hrudiek? Pri varení citrónového krému je kľúčové tzv. ‘temperovanie’ žĺtkov. Horúcu tekutinu do nich prilievajte naozaj pomaly, tenkým prúdom a za stáleho a rýchleho šľahania. Zabránite tak tomu, aby sa z jemných žĺtkov stala praženica. Výsledný krém bude dokonale hladký a zamatový.

Jednoduché variácie

  • Limetkový krém: Namiesto citrónov použite na prípravu krému rovnako aromatické limetky. Krém bude mať exotickejšiu a jemne odlišnú chuť. Do cesta môžete pre zaujímavosť pridať aj trochu strúhaného kokosu.
  • Snehová čiapočka (ako Tartlette au Citron Meringuée): Pre ešte luxusnejší vzhľad a chuť môžete na naplnené tartaletky nastriekať kopček vyšľahaného bielkového snehu s cukrom (ako na tortu Pavlova) a následne ho opáliť flambovacou pištoľou do zlatista.

Výsledkom je elegantný a rafinovaný dezert, ktorý je dokonalou kombináciou sladkého, mäkkého mandľového cesta a kyslého, osviežujúceho krému. Najlepšie chutia v deň prípravy, dobre vychladené.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Лаки рецепти …, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty