Search

Najjemnejšie kakaové rezy, aké som kedy jedla. Nadýchaný korpus a fantastická lesklá poleva.

Kakaové rezy s marhuľovým džemom
Kakaové rezy s marhuľovým džemom

Obsah receptu

Publikované: 21. septembra 2025, 17:05

Toto je presne ten typ zákusku, ktorý keď prinesiete na oslavu, všetci stíchnu a budú si pýtať recept. Je to dokonalá súhra nadýchaného, vláčneho kakaového korpusu, sviežej marhuľovej plnky a zamatovo hladkej kakaovej polevy, ktorá sa nádherne leskne. Garantujem vám, že jemnejšie a vláčnejšie rezy ste ešte nejedli.

Možno vyzerá ako z luxusnej cukrárne, no jeho príprava je prekvapivo zvládnuteľná. Finta s horúcim olejom v ceste zaručí dokonalú textúru korpusu. Pripravte sa na vlnu komplimentov, pretože tento zákusok je naozaj malý cukrársky skvost.

Ako sa robia najjemnejšie kakaové rezy?

Z vajec a horúceho oleja s kakaom upečte nadýchaný korpus. Vychladnutý ho prerežte na tri pláty. Každý plát potrite tenkou vrstvou marhuľovej plnky pripravenou so želatínou. Celý zákusok polejte špeciálnou lesklou kakaovou polevou, ktorá zostane krásne hladká a nepraská.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 25 min (+ chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 30 min
  • Počet porcií: 1 plech (cca 20 rezov)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 350 kcal/rez
  • Trend: Sviatočné pečenie

Potrebujeme

Kakaový korpus

  • 5 ks vajec
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 štipka soli
  • 70 ml rastlinného oleja
  • 30 g kvalitného kakaa
  • 60 ml mlieka
  • 100 g hladkej múky
  • 25 g kukuričného škrobu
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva

Marhuľová náplň

  • 250 g marhuľového pyré (alebo jemného džemu)
  • 5 g práškovej želatíny

Lesklá kakaová poleva

  • 8 g práškovej želatíny
  • 45 ml studenej vody
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g kvalitného kakaa
  • 170 ml mlieka

Postup prípravy

  1. Pečenie korpusu. Rúru predhrejte na 160 °C. Pripravte si plech (ideálne cca 25×35 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
  2. Vo veľkej mise šľahajte celé vajcia s cukrom a soľou do svetlej, objemnej peny (cca 8-10 minút).
  3. V malej miske zohrejte olej tak, aby bol horúci, ale nie vriaci (cca 80-90 °C). Rýchlo doň vmiešajte preosiate kakao, kým sa nespoja. Prilejte mlieko a premiešajte.
  4. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, škrob a kypriaci prášok.
  5. Do vaječnej peny zľahka stierkou vmiešajte polovicu kakaovej zmesi. Potom jemne vmiešajte sypkú zmes a nakoniec zvyšok kakaovej zmesi.
  6. Cesto vylejte na pripravený plech a pečte 25–30 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
  7. Príprava náplne. Želatínu nasypte do marhuľového pyré, premiešajte a nechajte 15 minút napučať. Potom zmes krátko zohrejte v mikrovlnke alebo na sporáku (len asi 1 minútu), aby sa želatína úplne rozpustila. Nevarte!
  8. Príprava polevy. Želatínu nechajte napučať v 45 ml vody. V hrnci zmiešajte cukor, preosiate kakao a mlieko. Za stáleho miešania zohrievajte asi 2 minúty, kým sa cukor nerozpustí. Nevarte.
  9. Odstavte z plameňa a vmiešajte napučanú želatínu, kým sa úplne nerozpustí. Polevu preceďte cez jemné sitko, aby bola dokonale hladká. Prikryte ju fóliou priamo na povrchu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  10. Vyskladanie. Vychladnutý korpus prerežte na 3 rovnaké pláty.
  11. Spodný plát položte na podnos a potrite ho polovicou marhuľovej náplne. Prikryte druhým plátom, ten tiež potrite zvyšnou náplňou. Prikryte tretím, vrchným plátom.
  12. Koláč zaťažte (napríklad doskou na krájanie) a dajte ho aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby sa vrstvy spojili.
  13. Poleva. Vychladený a stuhnutý koláč polejte pripravenou vlažnou kakaovou polevou. Rozotrite ju po vrchu aj po bokoch.
  14. Dajte opäť stuhnúť do chladničky aspoň na hodinu a potom krájajte na úhľadné rezy.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Korpus ako z cukrárne. Finta so zohriatym olejom a kakaom nie je samoúčelná. Horúci tuk pomôže kakau rozvinúť jeho plnú farbu a chuť a zároveň udrží korpus neuveriteľne vláčny a jemný.
  2. Dokonale hladká poleva. Kľúčom k zamatovej poleve je jej precedenie cez jemné sitko. Zachytíte tak akékoľvek drobné hrudky z kakaa alebo nerozpustenej želatíny. Vďaka tomu bude výsledok profesionálny.

Jednoduché variácie

  • S inou marmeládou: Namiesto marhuľovej náplne môžete použiť akúkoľvek inú obľúbenú kyselkavú marmeládu, napríklad ríbezľovú alebo malinovú. Dôležité je, aby bola čo najhladšia.
  • Pre dospelých: Do marhuľového pyré pred zohriatím pridajte lyžicu marhuľovice alebo rumu. Zvýrazní to ovocnú chuť a dodá zákusku luxusný nádych.

Výsledkom je elegantný a chuťovo vyvážený zákusok, ktorý vyzerá oveľa zložitejšie, než v skutočnosti je. Najlepšie chutí dobre vychladený, nakrájaný na malé úhľadné rezy.

Recept vychádza z verzie od Kateryna Tarasenko, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty