Toto je presne ten typ zákusku, ktorý keď prinesiete na oslavu, všetci stíchnu a budú si pýtať recept. Je to dokonalá súhra nadýchaného, vláčneho kakaového korpusu, sviežej marhuľovej plnky a zamatovo hladkej kakaovej polevy, ktorá sa nádherne leskne. Garantujem vám, že jemnejšie rezy ste ešte nejedli.
1. Pečenie korpusu. Rúru predhrejte na 160 °C. Pripravte si plech (ideálne cca 25x35 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie.
2. Vo veľkej mise šľahajte celé vajcia s cukrom a soľou do svetlej, objemnej peny (cca 8-10 minút).
3. V malej miske zohrejte olej tak, aby bol horúci, ale nie vriaci (cca 80-90 °C). Rýchlo doň vmiešajte preosiate kakao, kým sa nespoja. Prilejte mlieko a premiešajte.
4. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, škrob a kypriaci prášok.
5. Do vaječnej peny zľahka stierkou vmiešajte polovicu kakaovej zmesi. Potom jemne vmiešajte sypkú zmes a nakoniec zvyšok kakaovej zmesi.
6. Cesto vylejte na pripravený plech a pečte 25–30 minút. Otestujte špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
7. Príprava náplne. Želatínu nasypte do marhuľového pyré, premiešajte a nechajte 15 minút napučať. Potom zmes krátko zohrejte v mikrovlnke alebo na sporáku (len asi 1 minútu), aby sa želatína úplne rozpustila. Nevarte!
8. Príprava polevy. Želatínu nechajte napučať v 45 ml vody. V hrnci zmiešajte cukor, preosiate kakao a mlieko. Za stáleho miešania zohrievajte asi 2 minúty, kým sa cukor nerozpustí. Nevarte.
9. Odstavte z plameňa a vmiešajte napučanú želatínu, kým sa úplne nerozpustí. Polevu preceďte cez jemné sitko, aby bola dokonale hladká. Prikryte ju fóliou priamo na povrchu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
10. Vyskladanie. Vychladnutý korpus prerežte na 3 rovnaké pláty.
11. Spodný plát položte na podnos a potrite ho polovicou marhuľovej náplne. Prikryte druhým plátom, ten tiež potrite zvyšnou náplňou. Prikryte tretím, vrchným plátom.
12. Koláč zaťažte (napríklad doskou na krájanie) a dajte ho aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby sa vrstvy spojili.
13. Poleva. Vychladený a stuhnutý koláč polejte pripravenou vlažnou kakaovou polevou. Rozotrite ju po vrchu aj po bokoch.
14. Dajte opäť stuhnúť do chladničky aspoň na hodinu a potom krájajte na úhľadné rezy.
Poznámky
1. Korpus ako z cukrárne. Finta so zohriatym olejom a kakaom nie je samoúčelná. Horúci tuk pomôže kakau rozvinúť jeho plnú farbu a chuť a zároveň udrží korpus neuveriteľne vláčny a jemný.2. Dokonale hladká poleva. Kľúčom k zamatovej poleve je jej precedenie cez jemné sitko. Zachytíte tak akékoľvek drobné hrudky z kakaa alebo nerozpustenej želatíny. Vďaka tomu bude výsledok profesionálny.