Hľadáte ten najlepší recept na plnené placky, ktoré sú mäkké ako obláčik? Vyskúšajte tieto nadýchané kefírové placky plnené syrom a párkom! Sú fantastickou rýchlou večerou alebo desiatou. Garantujem vám, že sa tento recept stane stálicou vo vašej kuchyni.
Kúzlo spočíva v kefírovom ceste, ktoré vďaka jedlej sóde krásne narastie a je úžasne vláčne. Žiadne dlhé kysnutie, všetko máte hotové za pár minút!
Ako sa robia nadýchané placky z kefíru?
Zmiešajte kefír s vajíčkom, soľou, cukrom, olejom a jedlou sódou. Postupne pridávajte múku (cca 300g), kým nevznikne mäkké cesto. Naplňte ho syrom a párkom, vytvarujte placky a smažte na oleji dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas smaženia: 15 minút
- Počet porcií: 8 placiek
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 320 kcal/placka
- Trend: Rýchla večera, Kefírové cesto
Potrebujeme
Nadýchané cesto
- cca 300 g hladkej múky (+ na podsypanie)
- 200 ml kefíru
- 1 vajce
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky jedlej sódy
Plnka
- 100 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda)
- 4 kvalitné párky
Na vyprážanie
- rastlinný olej
Postup prípravy
Príprava cesta a plnky
- Najprv si pripravte plnku. Syr a párky nastrúhajte na hrubom strúhadle a v miske spolu premiešajte.
- Vo väčšej mise metličkou rozšľahajte vajce s cukrom a soľou. Prilejte kefír a 3 lyžice oleja a opäť premiešajte.
- Do tekutého základu preosejte asi polovicu múky zmiešanú s jedlou sódou a zamiešajte. Postupne pridávajte zvyšnú múku a vypracujte mäkké, jemne lepivé cesto.
- Cesto poprášte trochou múky, prikryte utierkou a nechajte ho odpočívať asi 10 minút priamo na linke.
Tvarovanie a smaženie
- Odpočinuté cesto preložte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 8 rovnakých častí.
- Z každej časti rukami vytvarujte placku. Do stredu dajte primerané množstvo plnky (asi 1-2 lyžice).
- Okraje placky dôkladne spojte a uzavrite tak, aby vznikla guľôčka. Potom ju dlaňou jemne stlačte na placku s hrúbkou asi 1-1,5 cm.
- Na panvici rozpáľte dostatočné množstvo oleja (asi 1 cm vrstvu).
- Placky smažte na strednom ohni z oboch strán dozlatista, trvá to približne 3-4 minúty z každej strany.
- Hotové placky vyberajte na papierovú utierku, aby ste ich zbavili prebytočného oleja. Podávajte teplé.
Videorecept
Tipy
- Namiesto párkov môžete použiť kvalitnú šunku alebo kúsky opečenej slaninky.
- Do cesta môžete pridať nasekané bylinky, napríklad kôpor alebo pažítku.
- Podávajte s kyslou smotanou alebo obľúbeným cesnakovým dipom.
Variácie
- Zeleninová plnka: Namiesto údeniny použite restované huby alebo dusenú kapustu.
- Špenátová verzia: Plnku pripravte zo špenátu, syru feta a cesnaku.
- Pečené v rúre: Placky potrite olejom a pečte pri 200 °C asi 20 minút pre zdravšiu verziu.
Tieto nadýchané placky sú dôkazom, že skvelá večera môže byť hotová za pár minút. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od PAZANDA AISHA, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
 
								
 
								 
								 
								 
								 
								 
								