Hľadáte ten najlepší recept na plnené placky, ktoré sú mäkké ako obláčik? Vyskúšajte tieto nadýchané kefírové placky plnené syrom a párkom! Sú fantastickou rýchlou večerou alebo desiatou. Garantujem vám, že sa tento recept stane stálicou vo vašej kuchyni.
1. Najprv si pripravte plnku. Syr a párky nastrúhajte na hrubom strúhadle a v miske spolu premiešajte.
2. Vo väčšej mise metličkou rozšľahajte vajce s cukrom a soľou. Prilejte kefír a 3 lyžice oleja a opäť premiešajte.
3. Do tekutého základu preosejte asi polovicu múky zmiešanú s jedlou sódou a zamiešajte. Postupne pridávajte zvyšnú múku a vypracujte mäkké, jemne lepivé cesto.
4. Cesto poprášte trochou múky, prikryte utierkou a nechajte ho odpočívať asi 10 minút priamo na linke.
Tvarovanie a smaženie:
5. Odpočinuté cesto preložte na pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 8 rovnakých častí.
6. Z každej časti rukami vytvarujte placku. Do stredu dajte primerané množstvo plnky (asi 1-2 lyžice).
7. Okraje placky dôkladne spojte a uzavrite tak, aby vznikla guľôčka. Potom ju dlaňou jemne stlačte na placku s hrúbkou asi 1-1,5 cm.
8. Na panvici rozpáľte dostatočné množstvo oleja (asi 1 cm vrstvu).
9. Placky smažte na strednom ohni z oboch strán dozlatista, trvá to približne 3-4 minúty z každej strany.
10. Hotové placky vyberajte na papierovú utierku, aby ste ich zbavili prebytočného oleja. Podávajte teplé.
Poznámky
1. Namiesto párkov môžete použiť kvalitnú šunku alebo kúsky opečenej slaninky.n2. Do cesta môžete pridať nasekané bylinky, napríklad kôpor alebo pažítku.n3. Podávajte s kyslou smotanou alebo obľúbeným cesnakovým dipom.nVariácie:nZeleninová plnka: Namiesto údeniny použite restované huby alebo dusenú kapustu.nŠpenátová verzia: Plnku pripravte zo špenátu, syru feta a cesnaku.nPečené v rúre: Placky potrite olejom a pečte pri 200 °C asi 20 minút pre zdravšiu verziu.