Bravčové karé má povesť trochu suchého a nevýrazného mäsa. Aj ja som s ním dlho bojoval, až kým som nevyladil tento recept, ktorý je dnes u nás doma absolútnym favoritom. Zabudnite na tvrdé a žuvacie plátky mäsa. Ukážem vám osvedčený postup, vďaka ktorému bude vaše karé na pive krehké, šťavnaté a doslova sa rozpadávať pod vidličkou.
Žiadne zložité postupy, žiadne exotické suroviny. Celé kúzlo je v krátkom opečení, poctivom základe na výpeku a hlavne v pomalom, trpezlivom dusení v lahodnej pivovej omáčke s bylinkami. Je to presne ten typ jedla, ktorý prevonia celý dom a navodí atmosféru pravého nedeľného obeda.
Ako pripraviť mäkké a šťavnaté bravčové karé?
Kľúčom je mäso najprv sprudka opiecť, aby sa zatiahlo a udržalo si šťavu. Potom ho vyberte a omáčku pripravte na chutnom výpeku. Najdôležitejší krok je vrátiť mäso do omáčky a na miernom ohni ho pod pokrievkou pomaly dusiť aspoň 20-30 minút.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 45 min
- Počet porcií: 8 kusov (pre 4-6 osôb)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 400 kcal/porcia (bez prílohy)
- Trend: Nedeľný obed / Comfort food
Potrebujeme
- 8 plátkov bravčového karé bez kosti (hrubých cca 1,5 cm)
- 4 PL hladkej múky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 6 lístkov čerstvej šalvie
- 350 ml svetlého piva (ležiak)
- 200 ml vody alebo vývaru
- 1,5 ČL soli
- čerstvo mleté čierne korenie
- 3-4 PL rastlinného oleja na opekanie
Postup prípravy
Príprava mäsa
- Plátky bravčového karé zľahka naklepte hánkami dlane. Na okrajoch ich na 2-3 miestach narežte, aby sa pri opekaní neskrútili.
- Mäso z oboch strán osoľte a okoreňte.
- Do plytkého taniera nasypte hladkú múku a každý plátok v nej zľahka obaľte. Prebytočnú múku oklepte.
- Na veľkej panvici rozohrejte olej na vyššiu teplotu. Mäso sprudka opečte z oboch strán dozlatista, asi 2-3 minúty na stranu.
- Opečené mäso vyberte z panvice a odložte bokom na tanier.
Príprava omáčky a dusenie
- Stiahnite plameň na strednú úroveň. Do panvice s chutným výpekom pridajte strúčiky cesnaku, ktoré ste predtým len zľahka rozpučili nožom.
- Pridajte aj vetvičku rozmarínu a lístky šalvie. Restujte asi minútu, kým sa bylinky a cesnak krásne rozvoňajú.
- Zalejte pivom a vareškou zo dna panvice zoškrabte všetky lahodné pripečené kúsky. Varte asi 4-5 minút, kým sa pivo trochu nezredukuje.
- Vráťte mäso späť do panvice, aj so šťavou, ktorú pustilo na tanieri.
- A teraz kľúčový krok pre mäkkosť: Zalejte vodou alebo vývarom, priveďte do mierneho varu, panvicu prikryte pokrievkou a teplotu stiahnite na minimum.
- Mäso pomaly duste 20–30 minút. Tento čas je nevyhnutný, aby karé dokonale zmäklo.
- Na záver odokryte, ochutnajte omáčku a prípadne ju dochuťte soľou a korením.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Dajte mäsu čas: Bravčové karé je chudé mäso a potrebuje čas, aby zmäklo. Naozaj nebuďte netrpezliví a doprajte mu pomalé dusenie pod pokrievkou. Krátkym varením na silnom ohni by len stvrdlo.
- Sila výpeku: Nikdy nevylievajte výpek po opečení mäsa! Je to koncentrovaný základ chuti pre vašu omáčku. Vždy v ňom restujte zeleninu a bylinky.
Jednoduché variácie
- Namiesto svetlého piva môžete vyskúšať tmavé pivo pre hlbšiu, mierne karamelovú chuť omáčky.
- Ak nemáte čerstvé bylinky, môžete použiť aj sušené. Pridajte ich však do omáčky až spolu s pivom, aby nezhorkli.
Záver
Výsledkom je neuveriteľne mäkké a šťavnaté mäso v bohatej omáčke, ktorá vonia bylinkami a pivom. Podávajte s varenými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo len s krajcom čerstvého chleba na vytieranie omáčky.
Recept vychádza z verzie od SOS kuchyňa, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
