Search

Môj obľúbený šalát na večeru: Sýty, chrumkavý a plný čerstvých byliniek

Šalát s údeným kuracím mäsom
Šalát s údeným kuracím mäsom

Obsah receptu

Publikované: 8. septembra 2025, 06:00

Keď sa ma niekto opýta na rýchlu, ľahkú, no zároveň sýtu večeru, tento šalát je vždy moja prvá odpoveď. Je to môj osobný favorit. Zabudnite na smutné misky plné listov – toto je plnohodnotné jedlo plné chrumkavej zeleniny, údeného kuracieho mäsa a hlavne zaliate tým najlepším krémovým dresingom s kopou čerstvých byliniek.

Celé kúzlo je v kombinácii chutí a textúr. Máte tu slané mäso, sviežu zeleninu a k tomu lahodný, jemne kyslý dresing. A mám pre vás jeden kľúčový tip, ako zabrániť tomu, aby bol šalát vodnatý. Poďme si spolu pripraviť večeru, po ktorej sa budete cítiť skvele.

Ako pripraviť sýty šalát s kuracím mäsom?

Základom je nakrájať chrumkavú zeleninu, ako sú šaláty, paprika a uhorka (tú nikdy nestrúhajte, pustila by vodu!). Pridajte na kocky nakrájané údené kuracie mäso. Všetko prelejte krémovým dresingom z kyslej smotany, byliniek a dochuťte ho citrónovou šťavou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia: 0 min
  • Počet porcií: 4 sýte porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
  • Trend: Rýchla večera / Zdravé jedlo

Potrebujeme

Na šalát

  • 1 ks rímskeho šalátu
  • ½ hlávky ľadového šalátu
  • 1 ks červenej papriky
  • 1 ks žltej papriky
  • 2 ks paradajok
  • 1 ks šalátovej uhorky
  • 1-2 ks údených kuracích stehien (cca 300 g mäsa bez kosti)
  • 1 ks červenej cibule

Na krémový dresing

  • 100 g kyslej smotany (16 %)
  • 1 PL majonézy
  • 2 PL olivového oleja
  • šťava z 1 citróna
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • ½ zväzku čerstvého kôpru
  • ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte všetku zeleninu. Oba šaláty natrhajte na menšie kúsky. Papriky zbavte jadierok a nakrájajte na tenké prúžky.
  2. Paradajky nakrájajte na mesiačiky. Červenú cibuľu na tenké polkolieska.
  3. A teraz kľúčový krok: Uhorku nešúpte, len ju umyte a nakrájajte na menšie kocky. Nikdy ju nestrúhajte, aby šalát nebol vodnatý.
  4. Všetku pripravenú zeleninu vložte do veľkej misy.
  5. Údené kuracie stehná vykostite a kožu odstráňte. Mäso nakrájajte na kocky veľkosti sústa a pridajte ho do misy k zelenine.
  6. Teraz si pripravte dresing. V menšej miske metličkou zmiešajte kyslú smotanu, majonézu, olivový olej, citrónovú šťavu a horčicu.
  7. Keď je zmes hladká, dochuťte ju cukrom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  8. Kôpor a petržlenovú vňať nasekajte najemno. Milujem tú chvíľu, keď sa do dresingu pridajú bylinky a všetko sa krásne rozvonia.
  9. Bylinky vmiešajte do dresingu a celý dresing nalejte na pripravený šalát v mise.
  10. Všetko spolu zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa každý kúsok obalil v lahodnom dresingu.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Uhorku nikdy nestrúhajte! Ak by ste uhorku do tohto šalátu nastrúhali, pustila by obrovské množstvo vody a z lahodného krémového dresingu by sa stala riedka, vodnatá zálievka. Vždy ju len krájajte.
  2. Dresing pridajte tesne pred podávaním. Ak neplánujete šalát zjesť okamžite, zeleninu a dresing skladujte v chladničke oddelene. Zmiešajte ich až tesne pred servírovaním, aby zostala zelenina maximálne chrumkavá.

Jednoduché variácie

  • Namiesto údeného kuracieho mäsa môžete použiť na kocky nakrájaný syr feta alebo grilované kuracie prsia.
  • Pre extra chrumkavosť pridajte do šalátu hrsť opečených slnečnicových semienok alebo na sucho opražených krutónov z chleba.

Záver

Výsledkom je svieži a zároveň sýty šalát, ktorý je dokonalou rýchlou večerou alebo ľahkým obedom. Podávajte ho s kúskom čerstvého celozrnného pečiva alebo len tak, samotný.

Recept vychádza z verzie od Einfacher Koch, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty