Keď sa ma niekto opýta na rýchlu, ľahkú, no zároveň sýtu večeru, tento šalát je vždy moja prvá odpoveď. Je to môj osobný favorit. Zabudnite na smutné misky plné listov – toto je plnohodnotné jedlo plné chrumkavej zeleniny, údeného kuracieho mäsa a hlavne zaliate tým najlepším krémovým dresingom s kopou čerstvých byliniek.
Celé kúzlo je v kombinácii chutí a textúr. Máte tu slané mäso, sviežu zeleninu a k tomu lahodný, jemne kyslý dresing. A mám pre vás jeden kľúčový tip, ako zabrániť tomu, aby bol šalát vodnatý. Poďme si spolu pripraviť večeru, po ktorej sa budete cítiť skvele.
Ako pripraviť sýty šalát s kuracím mäsom?
Základom je nakrájať chrumkavú zeleninu, ako sú šaláty, paprika a uhorka (tú nikdy nestrúhajte, pustila by vodu!). Pridajte na kocky nakrájané údené kuracie mäso. Všetko prelejte krémovým dresingom z kyslej smotany, byliniek a dochuťte ho citrónovou šťavou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 0 min
- Počet porcií: 4 sýte porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 450 kcal/porcia
- Trend: Rýchla večera / Zdravé jedlo
Potrebujeme
Na šalát
- 1 ks rímskeho šalátu
- ½ hlávky ľadového šalátu
- 1 ks červenej papriky
- 1 ks žltej papriky
- 2 ks paradajok
- 1 ks šalátovej uhorky
- 1-2 ks údených kuracích stehien (cca 300 g mäsa bez kosti)
- 1 ks červenej cibule
Na krémový dresing
- 100 g kyslej smotany (16 %)
- 1 PL majonézy
- 2 PL olivového oleja
- šťava z 1 citróna
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1 ČL kryštálového cukru
- ½ zväzku čerstvého kôpru
- ½ zväzku čerstvej petržlenovej vňate
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Najprv si pripravte všetku zeleninu. Oba šaláty natrhajte na menšie kúsky. Papriky zbavte jadierok a nakrájajte na tenké prúžky.
- Paradajky nakrájajte na mesiačiky. Červenú cibuľu na tenké polkolieska.
- A teraz kľúčový krok: Uhorku nešúpte, len ju umyte a nakrájajte na menšie kocky. Nikdy ju nestrúhajte, aby šalát nebol vodnatý.
- Všetku pripravenú zeleninu vložte do veľkej misy.
- Údené kuracie stehná vykostite a kožu odstráňte. Mäso nakrájajte na kocky veľkosti sústa a pridajte ho do misy k zelenine.
- Teraz si pripravte dresing. V menšej miske metličkou zmiešajte kyslú smotanu, majonézu, olivový olej, citrónovú šťavu a horčicu.
- Keď je zmes hladká, dochuťte ju cukrom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Kôpor a petržlenovú vňať nasekajte najemno. Milujem tú chvíľu, keď sa do dresingu pridajú bylinky a všetko sa krásne rozvonia.
- Bylinky vmiešajte do dresingu a celý dresing nalejte na pripravený šalát v mise.
- Všetko spolu zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa každý kúsok obalil v lahodnom dresingu.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Uhorku nikdy nestrúhajte! Ak by ste uhorku do tohto šalátu nastrúhali, pustila by obrovské množstvo vody a z lahodného krémového dresingu by sa stala riedka, vodnatá zálievka. Vždy ju len krájajte.
- Dresing pridajte tesne pred podávaním. Ak neplánujete šalát zjesť okamžite, zeleninu a dresing skladujte v chladničke oddelene. Zmiešajte ich až tesne pred servírovaním, aby zostala zelenina maximálne chrumkavá.
Jednoduché variácie
- Namiesto údeného kuracieho mäsa môžete použiť na kocky nakrájaný syr feta alebo grilované kuracie prsia.
- Pre extra chrumkavosť pridajte do šalátu hrsť opečených slnečnicových semienok alebo na sucho opražených krutónov z chleba.
Záver
Výsledkom je svieži a zároveň sýty šalát, ktorý je dokonalou rýchlou večerou alebo ľahkým obedom. Podávajte ho s kúskom čerstvého celozrnného pečiva alebo len tak, samotný.
Recept vychádza z verzie od Einfacher Koch, upravený a osobne otestovaný redakciou Varíme s Láskou.