Tento nepečený kokosový zázrak s bielou čokoládou je ako zimná rozprávka na tanieri. Jemný krém, intenzívna vôňa vanilky a svieža mandarínka vytvoria dokonalú harmóniu, ktorú si zamilujete na prvé sústo. Príprava je taká jednoduchá, že ju zvládnete aj popri pečení medovníkov.
Ideálny recept, keď nestíhate piecť zložité vianočné koláče, no chcete ohúriť návštevu niečím luxusným. Výsledok vyzerá ako z cukrárne, no nestojí vás ani polovicu námahy. Máte už pripravené sušienky?
Rýchly prehľad
- Čo to je: Krémový nepečený rez inšpirovaný chuťou Vianoc.
- Tajný trik: Biela čokoláda vmiešaná do horúceho pudingu pre extra pevnosť a chuť.
- Čas: 15 minút aktívnej práce (zvyšok urobí chladnička).
Základné info
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas tepelnej úpravy: 10 minút
- Počet porcií: 12 ks
- Náročnosť: Nízka
- Kalórie: cca 380 kcal/porcia
- Trend: Vianočný hit / Nepečené dezerty
Potrebujeme
Suché prísady do krému:
- 20 g cukru
- 40 g kukuričného škrobu (Gustin)
- Štipka vanilky (prípadne extrakt alebo vanilkový cukor)
Tekuté prísady:
- 330 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie (33 % a viac)
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 ks veľké vajce
Na dochutenie a zjemnenie:
- 20 g masla
- 200 g bielej čokolády
Ostatné:
- 310 g maslových sušienok (typ Petit Beurre)
- Strúhaný kokos na posypanie
- Mandarínky a vetvičky rozmarínu na ozdobu
Postup prípravy
- Zmiešajte suché: Do väčšieho hrnca nasypte cukor, kukuričný škrob a vanilku. Metličkou tieto suché suroviny dobre premiešajte.
- Pridajte tekutiny: Za stáleho miešania postupne prilievajte mlieko, smotanu na šľahanie a kokosové mlieko. Dajte pozor, aby nevznikli hrudky.
- Zapracujte vajce: Do zmesi rozbite jedno celé vajce a dôkladne ho metličkou zapracujte do tekutiny.
- Uvarte krém: Hrniec preložte na sporák na stredný plameň. Zmes neustále miešajte, kým nezačne vrieť a nezhustne na konzistenciu pudingu.
- Zjemnite čokoládou: Odstavte hustý krém z plameňa. Do horúceho krému vhoďte maslo a nalámanú bielu čokoládu. Miešajte, kým sa všetko neroztopí a krém nebude hladký a lesklý.
- Navrstvite: Na dno formy (cca 20×20 cm) poukladajte vrstvu sušienok. Potrite časťou krému. Opakujte: sušienky – krém – sušienky.
- Dokončite: Poslednú vrstvu krému uhlaďte a bohato posypte strúhaným kokosom.
- Chlaďte: Dezert dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny (ideálne cez noc), aby sušienky zmäkli a krém vďaka čokoláde stuhol.
Videorecept
Tipy na záver
- Pre najlepšiu chuť použite kvalitné kokosové mlieko z plechovky (nie nápoj v krabici), dodá dezertu potrebnú hustotu a tuk.
- Ak chcete dezert krájať na dokonalé kocky, nôž pred každým rezom namočte do horúcej vody a utrite.
Variácie
- Ovocná verzia: Namiesto mandarínok použite na ozdobu čerstvé maliny alebo zrnká granátového jablka pre kyslejší kontrast.
- Kakaové dno: Použite kakaové maslové sušienky pre efektnejší vizuálny rez (čierno-biely efekt).
Časté otázky (FAQ)
Môžem použiť aj horkú čokoládu? Áno, ale dezert stratí svoju typickú bielu “snehovú” farbu a bude chuťovo výraznejší.
Ako dlho dezert vydrží? V chladničke vydrží čerstvý 3 dni. Sušienky budú každým dňom mäkšie a vláčnejšie.
Podávajte vychladené, ozdobené kúskom mandarínky, ktorá dodá sviežosť.
Recept od Dessertology pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Hit pre deti aj dospelých: Super rýchle a jednoduché jogurtové tortičky (nepečené)
- Super krémová Raffaello torta s mascarpone a kokosom: Nadýchaná a plná lahodného krému
- Najjednoduchšie kokosové tyčinky v čokoláde: Tento nepečený RECEPT zvládne každý.
- Vianočné maslové sušienky: Originálne vianočné koláčiky, ktoré si určite zamilujete
- Tieto nepečené Raffaello poháre sú absolútny HIT! Dva druhy krému a chuť ako z cukrárne
