Máte doma konzervu bielej fazule a neviete, čo rýchlo pripraviť na večeru alebo pre nečakanú návštevu? Urobte tento vynikajúci fazuľový šalát s vajcami, zeleninou a kôprom. Je prekvapivo jednoduchý, chutný a skvele sa hodí ako pohostenie alebo len tak na chuť.
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na fazuľový šalát, ktorý si obľúbite pre jeho sviežu chuť a rýchlu prípravu (ak nerátame varenie vajec a mrkvy). Je výborný na chlebíčky, k pečivu alebo len tak samotný.
- Čas prípravy: cca 20 minút (+ varenie/chladenie surovín a odležanie)
- Čas chladenia: min. 30 minút (ideálne 1-2 hodiny)
- Počet porcií: cca 4-6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 1 konzerva bielej fazule (veľkej alebo maslovej, cca 400g konzerva, odkvapkaná hmotnosť okolo 250 g)
- 2 ks stredne veľkých mrkiev
- 3 vajcia
- 3 ks stredne veľkých sterilizovaných kyslých uhoriek
- 1 ks menšej cibule (alebo 1 šalotka)
- cca 100-150 g kvalitnej majonézy (začnite s 3-4 PL a pridajte podľa potreby)
- 2–3 strúčiky cesnaku (alebo podľa chuti)
- Hrsť čerstvého kôpru
- Soľ podľa chuti
- Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na servírovanie (voliteľné):
- Čerstvé pečivo (rožky, chlieb, veka)
- Čerstvé bylinky (kôpor, petržlenová vňať)
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Najprv si uvarte mrkvu a vajcia. Očistenú mrkvu vložte do hrnca s vodou a varte domäkka (približne 15-20 minút). Vajcia uvarte natvrdo (cca 10 minút vo vriacej vode). Oboje po uvarení ihneď schlaďte v studenej vode a nechajte úplne vychladnúť.
- Kým mrkva a vajcia chladnú, pripravte si ostatné suroviny. Bielu fazuľu z konzervy sceďte a dôkladne prepláchnite studenou vodou v sitku. Nechajte dobre odkvapkať.
- Kyslé uhorky a ošúpanú cibuľu (alebo šalotku) nakrájajte na malé, rovnomerné kocky. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno. Čerstvý kôpor nasekajte najemno.
- Úplne vychladnutú uvarenú mrkvu a ošúpané vajcia nakrájajte tiež na malé kocky podobnej veľkosti ako uhorky a cibuľu.
Miešanie a chladenie:
- Vo väčšej mise zmiešajte odkvapkanú bielu fazuľu, nakrájanú mrkvu, nakrájané vajcia, nakrájané kyslé uhorky a najemno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte prelisovaný cesnak a nasekaný čerstvý kôpor.
- Ochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti.
- Nakoniec pridajte majonézu. Začnite s menším množstvom (napr. 3-4 polievkové lyžice) a podľa potreby pridávajte viac, kým nedosiahnete požadovanú krémovitosť šalátu.
- Všetky ingrediencie teraz už len veľmi zľahka, ale dôkladne premiešajte lyžicou alebo stierkou, aby sa rovnomerne spojili a obalili v majonéze, ale aby sa fazuľa a vajcia príliš nerozpadli.
- Hotový premiešaný šalát ochutnajte a prípadne ešte dolaďte soľou či korením. Prikryte misu potravinovou fóliou alebo preložte šalát do uzatvárateľnej nádoby.
- Vložte šalát do chladničky a nechajte ho vychladiť a odležať aspoň 30 minút, ideálne však 1-2 hodiny, aby sa chute pekne prepojili.
Servírovanie:
- Pred podávaním vyberte šalát z chladničky a ešte raz ho zľahka premiešajte.
- Servírujte dobre vychladený, napríklad ako nátierku na čerstvom pečive, ako základ pre obložené chlebíčky, alebo ako samostatný šalát. Môžete ho ozdobiť čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Na tento šalát používam bielu fazuľu z konzervy (veľkú maslovú alebo klasickú), ktorú vždy poriadne prepláchnem pod studenou vodou a nechám dobre odkvapkať. Mrkvu varím domäkka, ale nie úplne rozvarenú, a spolu s vajíčkami ju nechám pred krájaním úplne vychladnúť.
- Všetky pevné suroviny (mrkvu, vajcia, uhorky, cibuľu) sa snažím krájať na približne rovnaké malé kocky, aby mal šalát peknú konzistenciu a chute sa dobre premiešali. Cesnak prelisujem a čerstvý kôpor nasekám najemno – ten dodá šalátu skvelú arómu.
- Množstvo majonézy si upravujem podľa chuti a požadovanej krémovitosti. Začínam s pár lyžicami a pridávam, kým nie som spokojný. Šalát by nemal v majonéze “plávať”, ale mal by byť pekne spojený.
- Aj keď sa dá šalát jesť hneď, odporúčam ho nechať aspoň pol hodiny, lepšie hodinu-dve, odležať v chladničke. Chute sa krásne spoja a šalát je oveľa chutnejší. Podávam ho najčastejšie ako nátierku na čerstvom pečive.
Takže ak máte doma konzervu fazule, neváhajte a urobte tento vynikajúci fazuľový šalát. Skvele sa hodí na bežný deň aj pre návštevu.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Рецепты от мамули