Search

Máte doma konzervu fazule? Urobte tento vynikajúci šalát (aj pre návštevu)

vynikajúci fazuľový šalát
Fazuľový šalát

Obsah receptu

Máte doma konzervu bielej fazule a neviete, čo rýchlo pripraviť na večeru alebo pre nečakanú návštevu? Urobte tento vynikajúci fazuľový šalát s vajcami, zeleninou a kôprom. Je prekvapivo jednoduchý, chutný a skvele sa hodí ako pohostenie alebo len tak na chuť.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na fazuľový šalát, ktorý si obľúbite pre jeho sviežu chuť a rýchlu prípravu (ak nerátame varenie vajec a mrkvy). Je výborný na chlebíčky, k pečivu alebo len tak samotný.

  • Čas prípravy: cca 20 minút (+ varenie/chladenie surovín a odležanie)
  • Čas chladenia: min. 30 minút (ideálne 1-2 hodiny)
  • Počet porcií: cca 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá ★

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 1 konzerva bielej fazule (veľkej alebo maslovej, cca 400g konzerva, odkvapkaná hmotnosť okolo 250 g)
  • 2 ks stredne veľkých mrkiev
  • 3 vajcia
  • 3 ks stredne veľkých sterilizovaných kyslých uhoriek
  • 1 ks menšej cibule (alebo 1 šalotka)
  • cca 100-150 g kvalitnej majonézy (začnite s 3-4 PL a pridajte podľa potreby)
  • 2–3 strúčiky cesnaku (alebo podľa chuti)
  • Hrsť čerstvého kôpru
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Na servírovanie (voliteľné):

  • Čerstvé pečivo (rožky, chlieb, veka)
  • Čerstvé bylinky (kôpor, petržlenová vňať)

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Najprv si uvarte mrkvu a vajcia. Očistenú mrkvu vložte do hrnca s vodou a varte domäkka (približne 15-20 minút). Vajcia uvarte natvrdo (cca 10 minút vo vriacej vode). Oboje po uvarení ihneď schlaďte v studenej vode a nechajte úplne vychladnúť.
  2. Kým mrkva a vajcia chladnú, pripravte si ostatné suroviny. Bielu fazuľu z konzervy sceďte a dôkladne prepláchnite studenou vodou v sitku. Nechajte dobre odkvapkať.
  3. Kyslé uhorky a ošúpanú cibuľu (alebo šalotku) nakrájajte na malé, rovnomerné kocky. Cesnak ošúpte a prelisujte alebo nasekajte najemno. Čerstvý kôpor nasekajte najemno.
  4. Úplne vychladnutú uvarenú mrkvu a ošúpané vajcia nakrájajte tiež na malé kocky podobnej veľkosti ako uhorky a cibuľu.

Miešanie a chladenie:

  1. Vo väčšej mise zmiešajte odkvapkanú bielu fazuľu, nakrájanú mrkvu, nakrájané vajcia, nakrájané kyslé uhorky a najemno nakrájanú cibuľu.
  2. Pridajte prelisovaný cesnak a nasekaný čerstvý kôpor.
  3. Ochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vašej chuti.
  4. Nakoniec pridajte majonézu. Začnite s menším množstvom (napr. 3-4 polievkové lyžice) a podľa potreby pridávajte viac, kým nedosiahnete požadovanú krémovitosť šalátu.
  5. Všetky ingrediencie teraz už len veľmi zľahka, ale dôkladne premiešajte lyžicou alebo stierkou, aby sa rovnomerne spojili a obalili v majonéze, ale aby sa fazuľa a vajcia príliš nerozpadli.
  6. Hotový premiešaný šalát ochutnajte a prípadne ešte dolaďte soľou či korením. Prikryte misu potravinovou fóliou alebo preložte šalát do uzatvárateľnej nádoby.
  7. Vložte šalát do chladničky a nechajte ho vychladiť a odležať aspoň 30 minút, ideálne však 1-2 hodiny, aby sa chute pekne prepojili.

Servírovanie:

  1. Pred podávaním vyberte šalát z chladničky a ešte raz ho zľahka premiešajte.
  2. Servírujte dobre vychladený, napríklad ako nátierku na čerstvom pečive, ako základ pre obložené chlebíčky, alebo ako samostatný šalát. Môžete ho ozdobiť čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Na tento šalát používam bielu fazuľu z konzervy (veľkú maslovú alebo klasickú), ktorú vždy poriadne prepláchnem pod studenou vodou a nechám dobre odkvapkať. Mrkvu varím domäkka, ale nie úplne rozvarenú, a spolu s vajíčkami ju nechám pred krájaním úplne vychladnúť.
  2. Všetky pevné suroviny (mrkvu, vajcia, uhorky, cibuľu) sa snažím krájať na približne rovnaké malé kocky, aby mal šalát peknú konzistenciu a chute sa dobre premiešali. Cesnak prelisujem a čerstvý kôpor nasekám najemno – ten dodá šalátu skvelú arómu.
  3. Množstvo majonézy si upravujem podľa chuti a požadovanej krémovitosti. Začínam s pár lyžicami a pridávam, kým nie som spokojný. Šalát by nemal v majonéze “plávať”, ale mal by byť pekne spojený.
  4. Aj keď sa dá šalát jesť hneď, odporúčam ho nechať aspoň pol hodiny, lepšie hodinu-dve, odležať v chladničke. Chute sa krásne spoja a šalát je oveľa chutnejší. Podávam ho najčastejšie ako nátierku na čerstvom pečive.

Takže ak máte doma konzervu fazule, neváhajte a urobte tento vynikajúci fazuľový šalát. Skvele sa hodí na bežný deň aj pre návštevu.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Рецепты от мамули

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty