Máte v chladničke zvyšný kefír a kúsok syra a neviete, čo rýchlo na večeru? Tento recept je presne pre vás! Pripravíte z nich tie najlepšie a najnadýchanejšie slané placky, aké ste kedy jedli. Sú hotové za pár minút a chutia fantasticky.
Celé kúzlo je v kefíre, ktorý v spojení s jedlou sódou vytvorí úžasne nadýchané cesto. Pridajte syr, bylinky a o skvelé jedlo máte postarané. Je to hračka!
Ako sa robia najlepšie syrové placky z kefíru?
V miske zmiešajte kefír, vajcia, soľ, nastrúhaný syr a bylinky. Pridajte múku s jedlou sódou a vmiešajte olej. Z cesta opekajte na panvici z oboch strán dozlatista. Posypanie syrom počas pečenia vytvorí chrumkavú kôrku.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia: 15-20 minút
- Počet porcií: cca 8 placiek (2-3 porcie)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 280 kcal/placka
- Trend: Rýchla večera, Bezmäsité jedlo, Recept z kefíru
Potrebujeme
- 500 ml kefíru (izbovej teploty)
- 2 vajcia
- 250 g hladkej múky
- 150 g + 50 g tvrdého syra (napr. ementál, gouda), nastrúhaného nahrubo
- 4-5 lyžíc nasekanej zmesi byliniek (petržlenová vňať, jarná cibuľka)
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky jedlej sódy (alebo 1,5 lyžičky kypriaceho prášku)
- maslo na opekanie
Postup prípravy
Príprava cesta
- Do väčšej misy rozklepnite vajcia, pridajte soľ a metličkou ich zľahka rozšľahajte.
- Prilejte kefír izbovej teploty a premiešajte.
- Do zmesi vsypte 150 g nastrúhaného syra a nasekané bylinky.
- V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s jedlou sódou. Sypkú zmes postupne vmiešajte do kefírového základu, kým nevznikne hladké, polohusté cesto.
- Nakoniec do cesta vmiešajte 2 lyžice oleja.
Opekanie placiek
- Na panvici na strednom ohni rozohrejte kúsok masla.
- Naberačkou vlejte na panvicu cesto a vytvorte placku požadovanej veľkosti.
- Vrch placky ihneď posypte trochou zo zvyšných 50 g syra. Prikryte pokrievkou a opekajte približne 2-3 minúty, kým spodná strana nie je zlatistá a na povrchu sa netvoria bublinky.
- Placku opatrne obráťte a opekajte z druhej strany ďalšie 2 minúty dozlatista, tentoraz už bez pokrievky.
- Postup opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto. Pred každou plackou panvicu zľahka potrite maslom.
- Podávajte teplé, napríklad s čerstvou zeleninou alebo obľúbeným dipom.
Videorecept
Tipy
- Pre extra nadýchaný výsledok naozaj použite kefír izbovej teploty, nie priamo z chladničky.
- Namiesto zmesi byliniek môžete použiť len vašu obľúbenú, napríklad pažítku alebo kôpor.
- Placky chutia skvele s kyslou smotanou alebo cesnakovým jogurtovým dipom.
Variácie
- Šunková verzia: Pridajte do cesta aj 100 g na kocky nakrájanej šunky.
- Zeleninová obmena: Nastrúhajte do cesta aj jednu menšiu cuketu (dobre vyžmýkanú).
- Pikantné: Dochuťte cesto štipkou chilli alebo údenou paprikou.
Tieto nadýchané placky sú dôkazom, že skvelá večera môže byť hotová za pár minút z toho, čo chladnička dala. Dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Milenia КулинарныеPецепты, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.
