Search

Máte doma kefír a syr? Pripravte si tieto najlepšie nadýchané slané placky

nadýchané placky
nadýchané placky

Obsah receptu

Publikované: 5. augusta 2025, 10:16

Máte v chladničke zvyšný kefír a kúsok syra a neviete, čo rýchlo na večeru? Tento recept je presne pre vás! Pripravíte z nich tie najlepšie a najnadýchanejšie slané placky, aké ste kedy jedli. Sú hotové za pár minút a chutia fantasticky.

Celé kúzlo je v kefíre, ktorý v spojení s jedlou sódou vytvorí úžasne nadýchané cesto. Pridajte syr, bylinky a o skvelé jedlo máte postarané. Je to hračka!

Ako sa robia najlepšie syrové placky z kefíru?

V miske zmiešajte kefír, vajcia, soľ, nastrúhaný syr a bylinky. Pridajte múku s jedlou sódou a vmiešajte olej. Z cesta opekajte na panvici z oboch strán dozlatista. Posypanie syrom počas pečenia vytvorí chrumkavú kôrku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia: 15-20 minút
  • Počet porcií: cca 8 placiek (2-3 porcie)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 280 kcal/placka
  • Trend: Rýchla večera, Bezmäsité jedlo, Recept z kefíru

Potrebujeme

  • 500 ml kefíru (izbovej teploty)
  • 2 vajcia
  • 250 g hladkej múky
  • 150 g + 50 g tvrdého syra (napr. ementál, gouda), nastrúhaného nahrubo
  • 4-5 lyžíc nasekanej zmesi byliniek (petržlenová vňať, jarná cibuľka)
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky jedlej sódy (alebo 1,5 lyžičky kypriaceho prášku)
  • maslo na opekanie

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Do väčšej misy rozklepnite vajcia, pridajte soľ a metličkou ich zľahka rozšľahajte.
  2. Prilejte kefír izbovej teploty a premiešajte.
  3. Do zmesi vsypte 150 g nastrúhaného syra a nasekané bylinky.
  4. V samostatnej miske zmiešajte preosiatu múku s jedlou sódou. Sypkú zmes postupne vmiešajte do kefírového základu, kým nevznikne hladké, polohusté cesto.
  5. Nakoniec do cesta vmiešajte 2 lyžice oleja.

Opekanie placiek

  1. Na panvici na strednom ohni rozohrejte kúsok masla.
  2. Naberačkou vlejte na panvicu cesto a vytvorte placku požadovanej veľkosti.
  3. Vrch placky ihneď posypte trochou zo zvyšných 50 g syra. Prikryte pokrievkou a opekajte približne 2-3 minúty, kým spodná strana nie je zlatistá a na povrchu sa netvoria bublinky.
  4. Placku opatrne obráťte a opekajte z druhej strany ďalšie 2 minúty dozlatista, tentoraz už bez pokrievky.
  5. Postup opakujte, kým nespotrebujete všetko cesto. Pred každou plackou panvicu zľahka potrite maslom.
  6. Podávajte teplé, napríklad s čerstvou zeleninou alebo obľúbeným dipom.

Videorecept

Tipy

  1. Pre extra nadýchaný výsledok naozaj použite kefír izbovej teploty, nie priamo z chladničky.
  2. Namiesto zmesi byliniek môžete použiť len vašu obľúbenú, napríklad pažítku alebo kôpor.
  3. Placky chutia skvele s kyslou smotanou alebo cesnakovým jogurtovým dipom.

Variácie

  • Šunková verzia: Pridajte do cesta aj 100 g na kocky nakrájanej šunky.
  • Zeleninová obmena: Nastrúhajte do cesta aj jednu menšiu cuketu (dobre vyžmýkanú).
  • Pikantné: Dochuťte cesto štipkou chilli alebo údenou paprikou.

Tieto nadýchané placky sú dôkazom, že skvelá večera môže byť hotová za pár minút z toho, čo chladnička dala. Dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Milenia КулинарныеPецепты, upravila ho redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty