Pamätáte si na tú vôňu, keď babička vyprážala šišky a celý dom bol hore nohami? S týmto RECEPTOM si presne také, dokonalé fašiangové šišky, upečiete aj vy! Sú nadýchané ako obláčik, mäkučké ako páperie a s tým typickým bielym prúžkom okolo. Ukážeme si overený postup na poctivé kysnuté cesto, ktoré sa vždy podarí a vďaka citrónovej kôre bude krásne voňavé. Zabudnite na kupované, tieto domáce sú úplne iná liga a potešia celú rodinu pri akejkoľvek príležitosti.
Príprava kysnutého cesta na šišky nie je žiadna veda, len si žiada dodržať pár jednoduchých pravidiel a dať cestu dostatok času a tepla. Ukážeme si, ako na to krok za krokom, od prípravy kvásku až po finálne vyprážanie. Odmenou vám budú tie najlepšie šišky, aké ste kedy jedli, pripravené s láskou.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas kysnutia: cca 1.5 hodiny celkovo
- Čas vyprážania: cca 15-20 minút
- Počet porcií: cca 12-14 kusov
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kysnuté cesto:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 300 ml vlažného mlieka
- 25 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 30 g kryštálového cukru (+ 1 ČL do kvásku)
- 2 žĺtky
- 30 g rozpusteného masla
- 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry (z bio citróna)
- 1 štipka soli
- 1 PL rumu (voliteľné, cesto potom menej saje tuk)
Na vyprážanie a dokončenie:
- rastlinný olej alebo bravčová masť na vyprážanie
- domáci džem (marhuľový, jahodový) na plnenie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava cesta (správny postup je základ):
- Najprv si pripravíme kvások. Do misky rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zalejeme asi 100 ml vlažného (nie horúceho!) mlieka. Zľahka premiešame a na teplom mieste necháme asi 10-15 minút, kým sa na povrchu nevytvorí pena.
- Vo veľkej mise zmiešame oba druhy preosiatej múky so soľou a zvyšným cukrom. Urobíme v strede jamku.
- Do jamky vlejeme vykysnutý kvások, pridáme žĺtky, zvyšok vlažného mlieka, rozpustené (ale nie horúce) maslo, citrónovú kôru a prípadne aj rum.
- Vareškou alebo v kuchynskom robote vypracujeme hladké, polomäkké cesto. Miesime ho aspoň 10 minút, kým sa neprestane lepiť na steny misy.
Kysnutie, tvarovanie a finálne podkysnutie:
- Vymiesené cesto zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým viditeľne nezdvojnásobí svoj objem.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku asi 1-1,5 cm.
- Pomocou pohára alebo okrúhlej formičky vykrajujeme kolieska. Zvyšky cesta opäť spojíme, premiesime a vykrojíme ďalšie.
- Vykrojené šišky ukladáme na pomúčenú dosku, prikryjeme ich utierkou a necháme finálne podkysnúť ešte asi 20-30 minút.
Vyprážanie (pre dokonalý výsledok):
- Vo väčšom, širšom hrnci si rozohrejeme vyššiu vrstvu oleja alebo masti (aspoň 3-4 cm). Olej nesmie byť príliš horúci (ideálne okolo 160-170 °C), inak by sa šišky zvonku spálili a vnútri by ostali surové.
- Tesne pred vyprážaním urobíme do stredu každej podkysnutej šišky prstom alebo rúčkou varešky jamku. Týmto trikom dosiahneme pekný biely pásik po obvode.
- Šišky vkladáme do horúceho oleja jamkou nadol a prikryté pokrievkou smažíme z prvej strany dozlatista (cca 2-3 minúty).
- Potom ich otočíme a už bez pokrievky dosmažíme dozlatista aj z druhej strany.
- Hotové šišky vyberáme dierovanou naberačkou na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku.
- Mierne vychladnuté šišky posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať. Vychladnuté ich môžeme naplniť obľúbeným džemom pomocou cukrárskeho vrecka s dlhou špičkou.
Videorecept
Tipy
- Dávam si pozor, aby všetky suroviny na cesto mali izbovú teplotu (okrem mlieka do kvásku, ktoré musí byť vlažné). Cesto potom lepšie a rýchlejšie kysne.
- Správnu teplotu oleja skúšam tak, že doň hodím malý kúsok cesta. Ak pekne syčí a pomaly hnedne, je to ideálne. Ak hneď zhnedne, olej je príliš horúci.
- Aby som nemal pomúčenú celú kuchyňu, niekedy cesto rozvaľkám priamo na kuse papiera na pečenie a na ňom aj vykrajujem a nechám podkysnúť.
- Zo zvyškov cesta, ktoré sa mi už nechce vaľkať, urobím malé guľky, usmažím ich a ešte horúce obaľujem v škoricovom cukre. Je to veľká dobrota.
Verím, že s týmto poctivým receptom sa vám podarí upiecť tie najlepšie domáce šišky. Je to maškrta, ktorá vždy prinesie radosť a vôňu sviatku do každej domácnosti. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Retetele Mihaelei, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.