Search

Máte doma banány a pomaranče? Pripravte si túto bleskovú nepečenú bábovku. Je fantasticky osviežujúca.

Nepečená pomarančová bábovka
Nepečená pomarančová bábovka

Obsah receptu

Publikované: 8. októbra 2025, 04:00

Ak máte doma pár pomarančov a zrelých banánov a dostali ste chuť na niečo sladké, no nechce sa vám absolútne zapínať rúru, tento recept je presne pre vás. Je to blesková nepečená bábovka plná ovocnej chuti, zaliata v tenkej vrstve domáceho karamelu. Jej príprava je neuveriteľne jednoduchá a výsledok je fantasticky ľahký a osviežujúci – ideálny dezert na teplejšie dni alebo ako ľahká bodka po nedeľnom obede.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút (+ 5 hodín chladenie)
  • Čas varenia/pečenia: 5 minút
  • Počet porcií: 1 bábovka (cca 16 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 120 kcal/rez
  • Trend: Bez pečenia / Osviežujúci dezert

Potrebujeme

  • 2 ks pomarančov
  • 2 ks zrelých banánov
  • 250 ml mlieka
  • 20 g práškovej želatíny (2 balíčky)
  • 100 ml vody (na želatínu)
  • 1 PL sladeného kondenzovaného mlieka (Salka)

Na karamelovú vrstvu

  • 80 g kryštálového cukru
  • 50 ml horúcej vody

Postup prípravy

  1. Príprava karamelu a formy. Na suchej panvici na strednom plameni pomaly rozpustite cukor na zlatistý karamel.
  2. Keď je karamel rozpustený, opatrne doň prilejte horúcu vodu (pozor, zmes prudko zasyčí a bude prskať!). Miešajte na miernom ohni, kým sa karamel opäť úplne nerozpustí a nevznikne hladký sirup.
  3. Ešte horúci karamelový sirup nalejte do bábovkovej formy a krúživým pohybom ho rýchlo rozlejte po dne a čo najvyššie po stenách. Odložte bokom.
  4. Príprava ovocnej zmesi. Pomaranče a banány ošúpte, nakrájajte na menšie kúsky a vložte do vysokého mixéra. Rozmixujte na úplne hladké pyré.
  5. K ovocnému pyré prilejte mlieko, pridajte lyžicu kondenzovaného mlieka a ešte raz krátko premixujte, aby sa všetko spojilo.
  6. Príprava želatíny. V malom hrnčeku nechajte práškovú želatínu napučať v 100 ml studenej vody (trvá to asi 10 minút).
  7. Potom napučanú želatínu na miernom ohni za stáleho miešania zahrievajte, kým sa úplne nerozpustí. Dajte pozor, aby zmes nezačala vrieť, inak by stratila svoju schopnosť tuhnúť!
  8. Dokončenie. Ešte teplú (nie vriacu) rozpustenú želatínu tenkým prúdom a za stáleho miešania vlejte do pripravenej ovocnej zmesi v mise.
  9. Celú zmes ihneď vylejte do pripravenej bábovkovej formy vystlanej karamelom.
  10. Chladnutie. Formu vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 5 hodín, ideálne však na celú noc, kým nie je dezert úplne pevný.
  11. Pred podávaním formu na pár sekúnd ponorte do teplej vody, preklopte na servírovací tanier a opatrne vyklopte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Správne množstvo želatíny je kľúčové. Pre pevnú, no stále jemnú a krémovú konzistenciu, ktorá udrží tvar bábovky, je dôležité použiť správne množstvo želatíny. 20 gramov (čo zvyčajne zodpovedá dvom balíčkom bežnej práškovej želatíny) je pre toto množstvo tekutiny ideálne. Ak by ste dali menej, bábovka by nemusela držať tvar, ak viac, bola by príliš gumová.
  2. Ako bezpečne rozpustiť karamel? Pri zalievaní horúceho, rozpusteného cukru vodou buďte opatrní, zmes prudko zasyčí a prská. Vždy používajte horúcu vodu (nie studenú) a prilievajte ju pomaly. Karamel najprv stvrdne na kameň, ale nezľaknite sa, na miernom ohni sa za pár minút opäť krásne rozpustí do hladkého sirupu.

Jednoduché variácie

  • S iným ovocím: Tento recept je absolútne fantastický aj s iným mäkkým a šťavnatým ovocím. Vyskúšajte napríklad kombináciu manga s banánom alebo zrelých jahôd s banánom pre rôzne príchute a farby.
  • Krémovejšia verzia: Ak túžite po ešte krémovejšej a plnšej chuti, môžete polovicu mlieka (125 ml) nahradiť smotanou na šľahanie alebo hustým kokosovým mliekom z konzervy.

Výsledkom je nádherný a prekvapivo ľahký dezert, ktorý je dokonalým osviežením počas teplých dní. Krájajte ho ostrým nožom a podávajte dobre vychladený.

Recept je inšpirovaný verziou od schöne desserts, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty