Zabudnite na všetko, čo ste doteraz poznali pod pojmom nepečený dezert! Tento recept je absolútny hit, ktorý valcuje internet a my vám ukážeme, ako si ho jednoducho pripraviť doma. Predstavte si jemnú, smotanovú roládu, ktorá v sebe ukrýva prekvapenie v podobe celých, šťavnatých pomarančov. Celý tento zázrak je navyše zaliaty lesklou čokoládovou polevou. Vyzerá to ako dielo profesionálneho cukrára, no v skutočnosti na jeho prípravu potrebujete len zopár bežných surovín a jednu obyčajnú plastovú fľašu. Pripravte sa ohúriť každého!
Možno to znie zložito, ale nenechajte sa odradiť. Kúzlo spočíva v použití PET fľaše ako formy, vďaka čomu dezert získa svoj dokonalý valcovitý tvar. Celý postup je krok za krokom jednoduchý a výsledok je naozaj fenomenálny. Ide o sviežu, ľahkú a nesmierne chutnú pochúťku, ktorá je ideálna na letné dni alebo akúkoľvek špeciálnu príležitosť. Poďme spoločne tvoriť mágiu!
Základné informácie
- (Použitá PET fľaša v recepte má objem 1,5 L)
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas varenia: cca 5-7 minút (celkovo)
- Čas tuhnutia v chladničke: 60 minút (celkovo)
- Počet porcií/kusov: 1 roláda (cca 25 cm, 8-10 porcií)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na mliečny základ s pomarančmi:
- 5 ks pomarančov (strednej veľkosti, s priemerom vhodným do PET fľaše)
- 1000 ml plnotučného mlieka
- 60 g kryštálového cukru
- 14 g agar-agar prášku
Na čokoládovú polevu:
- 300 ml mlieka
- 130 g horkej čokolády (aspoň 50 %)
- 40 g kryštálového cukru
- 25 g kvalitného kakaa (preosiateho)
- 8 g agar-agar prášku
Tip na servírovanie (Nutella káva):
- 150 ml horúceho mlieka
- 100 ml silnej instantnej kávy (horúcej)
- 25 g Nutelly (alebo iného lieskovo-orieškového krému)
Postup prípravy
Príprava formy a pomarančov:
- Z čistej a suchej 1,5-litrovej plastovej (PET) fľaše opatrne odrežeme vrchnú zúženú časť. Dôkladne ju umyjeme a osušíme.
- Všetkých 5 pomarančov dôkladne ošúpeme, pričom sa snažíme odstrániť čo najviac bielej šupky, ktorá by mohla byť horká. Cez stred každého pomaranča prepichneme dlhú drevenú špajdľu, aby sme ich spojili do jedného radu.
Príprava a formovanie mliečneho základu:
- V hrnci zmiešame metličkou 1000 ml mlieka, 60 g cukru a 14 g agar-agar prášku. Zmes privedieme za stáleho miešania k varu. Varíme na miernom ohni cca 2-3 minúty, kým nezačne jemne hustnúť.
- Na dno pripravenej fľaše nalejeme asi 1 cm vrstvu horúcej mliečnej zmesi. Vložíme spojené pomaranče na špajdli a zalejeme ich zvyškom mliečnej zmesi až po okraj.
- Fľašu s dezertom vložíme do chladničky a necháme tuhnúť minimálne 30 minút.
Príprava čokoládovej polevy:
- Kým sa základ chladí, pripravíme si polevu. V druhom hrnci zmiešame 300 ml mlieka, 40 g cukru, 8 g agaru a preosiate kakao. Dobre rozmiešame metličkou, aby nevznikli hrudky. Pridáme nalámanú horkú čokoládu.
- Zmes za stáleho miešania zahrievame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a zmes nezačne vrieť. Varíme cca 2-3 minúty a potom odstavíme. Polevu necháme za občasného miešania mierne vychladnúť, aby nebola úplne horúca, ale stále tekutá.
Finálne dokončenie a chladenie:
- Stuhnutý dezert vyberieme z chladničky. Pozor: Pomocou nožníc alebo ostrého nožíka opatrne rozstrihneme a odstránime plastovú fľašu. Dezert v tvare rolády položíme na mriežku, pod ktorú umiestnime tanier na zachytenie prebytočnej polevy.
- Pripravenú (nie horúcu) čokoládovú polevu rovnomerne nalejeme na celý povrch mliečnej rolády. Dezert preložíme do chladničky a necháme finálne stuhnúť aspoň ďalších 30 minút.
- Úplne stuhnutý dezert krájame ostrým nožom na plátky a podávame.
Videorecept
Tipy
- Namiesto pomarančov som už skúšala použiť aj ošúpané mandarínky alebo dokonca kivi. Funguje to skvele, len treba dbať na to, aby ovocie nebolo príliš prezreté.
- Ak máte radšej bielu čokoládu, môžem odporučiť malý experiment. Pripravte mliečny základ s bielou čokoládou a do polevy naopak nepridajte kakao. Vznikne tak zaujímavá “negatívna” verzia.
- Čokoládový nápoj s Nutellou pripravujem tak, že v horúcej káve rozpustím Nutellu a potom to všetko zalejem horúcim napeneným mliekom. Je to skvelý spoločník k tomuto dezertu, najmä v chladnejších dňoch.
- Pred podávaním rada ozdobím každý plátok dezertu lístkom čerstvej mäty a kúskom pomarančovej kôry. Vyzerá to ešte profesionálnejšie a dodá to sviežu arómu.
Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte tento netradičný recept, ktorý zaručene zožne úspech. Je to dokonalé spojenie jednoduchej prípravy a ohromujúceho vizuálneho efektu. Prajem vám veľa zábavy pri tvorení a sladké maškrtenie!
Recept vychádza z verzie od Cookrate – Cakes, no mierne sme ho upravili.