Ak máte doma pár pomarančov a banánov a chuť na niečo sladké, no nechce sa vám zapínať rúru, tento recept je presne pre vás. Je to blesková nepečená bábovka plná ovocia. Jej príprava je neuveriteľne jednoduchá a výsledok je fantasticky osviežujúci.
1. Príprava karamelu a formy. Na panvici rozpustite cukor na karamel. Opatrne prilejte 50 ml horúcej vody a miešajte, kým sa karamel opäť nerozpustí. Nalejte ho do bábovkovej formy a rozlejte po stenách.
2. Príprava ovocnej zmesi. V mixéri rozmixujte ošúpané pomaranče a banány na hladké pyré. Prilejte mlieko a kondenzované mlieko a premixujte.
3. Príprava želatíny. Želatínu nechajte napučať v 100 ml studenej vody. Potom ju na miernom ohni zahrievajte, kým sa úplne nerozpustí (nesmie vrieť!).
4. Dokončenie. Teplú rozpustenú želatínu za stáleho miešania vlejte do ovocnej zmesi. Ihneď vylejte do formy s karamelom.
5. Vložte stuhnúť do chladničky aspoň na 5 hodín, ideálne cez noc.
Poznámky
1. Správne množstvo želatíny. Pre pevnú, no stále jemnú konzistenciu, je dôležité použiť správne množstvo želatíny. 20 g (zvyčajne dva balíčky) je ideálne množstvo.2. Ako bezpečne rozpustiť karamel? Pri zalievaní horúceho karamelu vodou buďte opatrní, zmes prská. Vždy používajte horúcu vodu. Karamel najprv stvrdne, ale na miernom ohni sa za pár minút opäť rozpustí.