Publikované: 27. septembra 2025, 08:30
Presne takto vznikajú tie najlepšie recepty. V miske na ovocie mi zostalo pár posledných, trochu obitých jabĺk a hneď som si spomenula na tento starý, takmer zabudnutý recept po babičke. Je to ten najjednoduchší jablkový koláč, na ktorého cesto potrebujete len 3 základné suroviny. Výsledok je prekvapivo nadýchaný, vláčny a voňavý skvost, ktorý máte hotový za chvíľku.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 40 minút
- Počet porcií: 1 okrúhla forma (cca 12 rezov)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 220 kcal/rez
- Trend: Zero-waste / Rýchly koláč
Potrebujeme
- 3 ks väčších jabĺk
- 3 ks vajec
- 1 hrnček kryštálového cukru (200 g)
- 1 hrnček polohrubej múky (150 g)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- Voliteľné: 1 ČL škorice, hrsť nasekaných orechov
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 23 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom a vysypte múkou.
- Príprava jabĺk. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na menšie kocky alebo tenké mesiačiky. Ak chcete, môžete ich v miske premiešať s lyžičkou škorice.
- Nakrájané jablká rovnomerne rozložte na dno pripravenej formy.
- Príprava cesta (dôležitý krok!). Vo veľkej a hlbokej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým cukrom. Šľahajte na vysokých otáčkach elektrickým šľahačom aspoň 7 minút. Zmes musí byť veľmi hustá, svetlá a nadýchaná – keď vyberiete metličky, mala by z nich stekať v hustej, pomalej stuhe.
- V samostatnej miske zmiešajte a preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes zľahka a opatrne stierkou vmiešajte do vaječnej peny, ideálne na trikrát. Miešajte len krátko a nežne, aby sa suroviny spojili. Cesto v žiadnom prípade nešľahajte mixérom, stratilo by všetku nadýchanosť!
- Pečenie. Hotové cesto nalejte rovnomerne na jablká vo forme. Stierkou ho zľahka zatlačte aj medzi jednotlivé kúsky jabĺk.
- Pečte vo vyhriatej rúre 40–45 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu cesta musí vyjsť suchá.
- Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť vo forme.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Tajomstvo nadýchaného cesta. Celé kúzlo tohto jednoduchého koláča je v dokonale vyšľahaných vajciach. Naozaj im doprajte poctivých 7-10 minút šľahania s cukrom. Vytvoríte tak pevný a stabilný základ plný vzduchu. Múku potom už len veľmi zľahka a nežne vmiešajte stierkou, aby ste o tento vzduch neprišli.
- Aký typ jabĺk použiť? Najlepšie sú pevnejšie a kyslejšie odrody, ktoré sa pri pečení úplne nerozvaria na kašu a dodajú koláču sviežu chuť. Skvelé sú napríklad odrody Granny Smith, Idared, Topaz alebo akékoľvek “obyčajné” jablká zo záhrady.
Jednoduché variácie
- S orechmi alebo čokoládou: Do cesta môžete spolu s múkou zľahka vmiešať aj 50 g nahrubo nasekaných vlašských orechov alebo kúskov kvalitnej horkej čokolády.
- Ako obrátený koláč: Skúste opačný postup. Na dno formy dajte trochu masla a kryštálového cukru, na to poukladajte jablká a až potom zalejte cestom. Po upečení a vychladnutí koláč opatrne preklopíte a budete mať na vrchu krásne skaramelizované jablká.
Výsledkom je jednoduchý, no prekvapivo lahodný koláč, ktorý je vďaka veľkému množstvu jabĺk krásne šťavnatý. Pred podávaním ho bohato posypte práškovým cukrom, prípadne ho ozdobte kopčekom kyslej smotany alebo šľahačky.
Recept je inšpirovaný od Tanya Shpilko, bol upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.