Presne takto vznikajú tie najlepšie recepty. V kuchyni mi zostalo pár jabĺk a hneď som si spomenula na tento starý, takmer zabudnutý recept od babičky. Je to ten najjednoduchší jablkový koláč, na ktorý potrebujete len 3 základné suroviny na cesto. Výsledok je prekvapivo nadýchaný, šťavnatý a voňavý skvost.
1. Príprava. Rúru si predhrejte na 180 °C. Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 23 cm) vysteľte na dne papierom na pečenie a boky vymažte maslom a vysypte múkou.
2. Príprava jabĺk. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na menšie kocky alebo tenké mesiačiky. Ak chcete, môžete ich v miske zmiešať s trochou škorice.
3. Nakrájané jablká rovnomerne rozložte na dno pripravenej formy.
4. Príprava cesta (dôležitý krok!). Vo veľkej mise vyšľahajte celé vajcia s kryštálovým cukrom. Šľahajte na vysokých otáčkach aspoň 7 minút. Zmes musí byť hustá, svetlá a nadýchaná.
5. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte polohrubú múku s kypriacim práškom.
6. Sypkú zmes zľahka a opatrne stierkou vmiešajte do vaječnej peny. V žiadnom prípade nešľahajte mixérom, aby cesto nestratilo nadýchanosť!
7. Pečenie. Hotové cesto nalejte rovnomerne na jablká vo forme. Stierkou ho zľahka zatlačte aj medzi kúsky jabĺk.
8. Pečte vo vyhriatej rúre 40–45 minút. Prepečenosť otestujte drevenou špajdľou.
9. Upečený koláč nechajte úplne vychladnúť vo forme.
Poznámky
1. Tajomstvo nadýchaného cesta. Celé kúzlo tohto koláča je v dokonale vyšľahaných vajciach. Naozaj šľahajte vajcia s cukrom poctivých 7-10 minút. Vytvoríte tak pevný základ plný vzduchu. Múku potom už len veľmi zľahka a nežne vmiešajte stierkou.2. Aký typ jabĺk? Najlepšie sú pevnejšie a kyslejšie odrody, ktoré sa pri pečení úplne nerozvaria a dodajú koláču sviežu chuť. Skvelé sú napríklad odrody Granny Smith alebo Idared.