Práve je piatok ráno a ja už plánujem víkendový obed, ktorý poteší celú rodinu. A presne toto je on – poctivé bravčové plátky v krémovej omáčke, ktoré sú po pomalom dusení tak mäkké, až sa rozpadávajú pod vidličkou. Je to klasika, ktorá nikdy nesklame a vďaka hrášku a mrkve máte v jednom hrnci mäso aj voňavú zeleninu. Vôňa tohto jedla ma vždy vráti do detstva.
Tajomstvo dokonale mäkkého mäsa a lahodnej omáčky bez hrudiek nie je žiadna veda. Ukážem vám pár jednoduchých krokov, vďaka ktorým bude výsledok vždy ako z kuchyne starej mamy. Poďme na to, je to jednoduchšie, ako sa zdá.
Ako pripraviť najlepšie dusené bravčové plátky?
Mäso naklepete, osolíte, okoreníte a sprudka opečiete na cibuľovom základe. Pridáte papriku, koreniny, podlejete vodou a pomaly dusíte domäkka. Ku koncu pridáte zeleninu a omáčku zjemníte a zahustíte smotanou a múkou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas pečenia/varenia: 1 hodina
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 500 kcal/porcia
- Trend: Nedeľný obed / Tradičná kuchyňa
Potrebujeme
- 4 plátky bravčového stehna alebo karé (spolu cca 600-700 g)
- 1 ks veľkej cibule
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- ½ ČL mletej rasce
- 1 bobkový list
- 1 guľôčka nového korenia
- 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 100 g mrazenej zeleniny (hrášok s mrkvou)
- 1 PL polohrubej múky
- Cca 250 ml horúcej vody alebo vývaru
- Soľ a mleté čierne korenie
- Olej
Postup prípravy
- Najprv si pripravte mäso. Bravčové plátky zľahka naklepte cez potravinovú fóliu, aby sa nepotrhali.
- Mäso z oboch strán dôkladne osoľte a okoreňte.
- Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte olej. Na ňom opečte nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista.
- Pridajte pripravené mäso a sprudka ho opečte z oboch strán, aby sa zatiahlo.
- Teraz stiahnite plameň. Pridajte lyžičku mletej papriky a rascu. Miešajte len pár sekúnd, aby paprika nezhorkla.
- Ihneď všetko zalejte horúcou vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Pridajte bobkový list a nové korenie.
- Hrniec prikryte pokrievkou. Na miernom ohni všetko pomaly duste približne 45 – 50 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké. Podľa potreby prilievajte vodu.
- Keď je mäso mäkké, pridajte mrazenú zeleninu (hrášok a mrkvu) a povarte ešte 5 minút.
- Potom mäso z hrnca dočasne vyberte a položte ho na tanier.
- V malej miske alebo pohári dobre rozmiešajte smotanu na šľahanie s lyžicou múky. Vznikne vám hladká zmes bez hrudiek.
- Túto zmes za stáleho miešania vlejte do omáčky v hrnci. Priveďte do varu a na miernom ohni povarte aspoň 10 minút, aby sa múka dobre prevarila.
- Nakoniec vráťte mäso naspäť do omáčky. Nechajte ho ešte minútku prehriať a môžete podávať.
Videorecept
Tipy
- Pozor na papriku! Mletú sladkú papriku pridávajte do horúceho základu až tesne pred podliatím vodou. Restujte ju len pár sekúnd. Ak by sa začala pripaľovať, zhorkla by a pokazila by celú omáčku.
- Omáčka hladká ako zamat: Zátrepku z múky a smotany vždy poriadne rozmiešajte v samostatnej nádobe. Až potom ju za stáleho miešania metličkou vlievajte do vriacej omáčky, tak sa vám nikdy neurobia hrudky.
- Výber správneho mäsa: Na tento typ jedla je ideálne bravčové stehno, pliecko alebo karé bez kosti. Sú to časti, ktoré po pomalom dusení zostanú krásne mäkké a šťavnaté.
Variácie
- Namiesto hrášku a mrkvy môžete použiť aj inú zeleninu, napríklad mrazenú kukuricu alebo zelené fazuľové struky.
- Pre výraznejšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou opiecť aj 100 g na kocky nakrájanej anglickej slaniny.
Časté otázky
Moje mäso je aj po hodine dusenia stále tuhé. Prečo? Pravdepodobne ste ho dusili na príliš silnom ohni. Tajomstvo mäkkého mäsa je v pomalom, jemnom bublaní pod pokrievkou, nie v prudkom vare. Samozrejme, záleží aj na kvalite a type mäsa.
Môžem použiť iný druh mäsa? Áno, tento recept funguje výborne aj s teľacím alebo morčacím mäsom. Len prispôsobte dobu dusenia – teľacie bude potrebovať o niečo menej času.
Záver
Výsledkom je poctivé domáce jedlo, ktoré vás vráti do detstva a zasýti celú rodinu. Podávajte ho s parenou knedľou, haluškami alebo slovenskou ryžou, bohato preliate krémovou omáčkou.
Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaření s Jančou, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
