Search

Mäso mäkké ako maslo: Recept na dusené bravčové plátky so zeleninou

dusené bravčové plátky
dusené bravčové plátky

Obsah receptu

Publikované: 22. augusta 2025, 08:11

Práve je piatok ráno a ja už plánujem víkendový obed, ktorý poteší celú rodinu. A presne toto je on – poctivé bravčové plátky v krémovej omáčke, ktoré sú po pomalom dusení tak mäkké, až sa rozpadávajú pod vidličkou. Je to klasika, ktorá nikdy nesklame a vďaka hrášku a mrkve máte v jednom hrnci mäso aj voňavú zeleninu. Vôňa tohto jedla ma vždy vráti do detstva.

Tajomstvo dokonale mäkkého mäsa a lahodnej omáčky bez hrudiek nie je žiadna veda. Ukážem vám pár jednoduchých krokov, vďaka ktorým bude výsledok vždy ako z kuchyne starej mamy. Poďme na to, je to jednoduchšie, ako sa zdá.

Ako pripraviť najlepšie dusené bravčové plátky?

Mäso naklepete, osolíte, okoreníte a sprudka opečiete na cibuľovom základe. Pridáte papriku, koreniny, podlejete vodou a pomaly dusíte domäkka. Ku koncu pridáte zeleninu a omáčku zjemníte a zahustíte smotanou a múkou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas pečenia/varenia: 1 hodina
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 500 kcal/porcia
  • Trend: Nedeľný obed / Tradičná kuchyňa

Potrebujeme

  • 4 plátky bravčového stehna alebo karé (spolu cca 600-700 g)
  • 1 ks veľkej cibule
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • ½ ČL mletej rasce
  • 1 bobkový list
  • 1 guľôčka nového korenia
  • 200 ml smotany na šľahanie (33 %)
  • 100 g mrazenej zeleniny (hrášok s mrkvou)
  • 1 PL polohrubej múky
  • Cca 250 ml horúcej vody alebo vývaru
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Olej

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravte mäso. Bravčové plátky zľahka naklepte cez potravinovú fóliu, aby sa nepotrhali.
  2. Mäso z oboch strán dôkladne osoľte a okoreňte.
  3. Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte olej. Na ňom opečte nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista.
  4. Pridajte pripravené mäso a sprudka ho opečte z oboch strán, aby sa zatiahlo.
  5. Teraz stiahnite plameň. Pridajte lyžičku mletej papriky a rascu. Miešajte len pár sekúnd, aby paprika nezhorkla.
  6. Ihneď všetko zalejte horúcou vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Pridajte bobkový list a nové korenie.
  7. Hrniec prikryte pokrievkou. Na miernom ohni všetko pomaly duste približne 45 – 50 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké. Podľa potreby prilievajte vodu.
  8. Keď je mäso mäkké, pridajte mrazenú zeleninu (hrášok a mrkvu) a povarte ešte 5 minút.
  9. Potom mäso z hrnca dočasne vyberte a položte ho na tanier.
  10. V malej miske alebo pohári dobre rozmiešajte smotanu na šľahanie s lyžicou múky. Vznikne vám hladká zmes bez hrudiek.
  11. Túto zmes za stáleho miešania vlejte do omáčky v hrnci. Priveďte do varu a na miernom ohni povarte aspoň 10 minút, aby sa múka dobre prevarila.
  12. Nakoniec vráťte mäso naspäť do omáčky. Nechajte ho ešte minútku prehriať a môžete podávať.

Videorecept

Tipy

  1. Pozor na papriku! Mletú sladkú papriku pridávajte do horúceho základu až tesne pred podliatím vodou. Restujte ju len pár sekúnd. Ak by sa začala pripaľovať, zhorkla by a pokazila by celú omáčku.
  2. Omáčka hladká ako zamat: Zátrepku z múky a smotany vždy poriadne rozmiešajte v samostatnej nádobe. Až potom ju za stáleho miešania metličkou vlievajte do vriacej omáčky, tak sa vám nikdy neurobia hrudky.
  3. Výber správneho mäsa: Na tento typ jedla je ideálne bravčové stehno, pliecko alebo karé bez kosti. Sú to časti, ktoré po pomalom dusení zostanú krásne mäkké a šťavnaté.

Variácie

  • Namiesto hrášku a mrkvy môžete použiť aj inú zeleninu, napríklad mrazenú kukuricu alebo zelené fazuľové struky.
  • Pre výraznejšiu chuť môžete na začiatku spolu s cibuľou opiecť aj 100 g na kocky nakrájanej anglickej slaniny.

Časté otázky

Moje mäso je aj po hodine dusenia stále tuhé. Prečo? Pravdepodobne ste ho dusili na príliš silnom ohni. Tajomstvo mäkkého mäsa je v pomalom, jemnom bublaní pod pokrievkou, nie v prudkom vare. Samozrejme, záleží aj na kvalite a type mäsa.

Môžem použiť iný druh mäsa? Áno, tento recept funguje výborne aj s teľacím alebo morčacím mäsom. Len prispôsobte dobu dusenia – teľacie bude potrebovať o niečo menej času.

Záver

Výsledkom je poctivé domáce jedlo, ktoré vás vráti do detstva a zasýti celú rodinu. Podávajte ho s parenou knedľou, haluškami alebo slovenskou ryžou, bohato preliate krémovou omáčkou.

Recept vychádza z verzie od Youtube kanálu Vaření s Jančou, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty