Poctivé bravčové plátky v krémovej omáčke, ktoré sú po pomalom dusení tak mäkké, až sa rozpadávajú. Je to klasika, ktorá nikdy nesklame a vďaka hrášku a mrkve máte v jednom hrnci mäso aj zeleninu.
4plátkybravčového stehna alebo karé(spolu cca 600-700 g)
1ksveľkej cibule
1ČLmletej sladkej papriky
0.5ČLmletej rasce
1ksbobkový list
1guľôčkanového korenia
200mlsmotany na šľahanie(33 %)
100gmrazenej zeleniny(hrášok s mrkvou)
1PLpolohrubej múky
250mlhorúcej vody alebo vývaru
Soľ a mleté čierne korenie
Olej
Pokyny
1. Najprv si pripravte mäso. Bravčové plátky zľahka naklepte cez potravinovú fóliu, aby sa nepotrhali.
2. Mäso z oboch strán dôkladne osoľte a okoreňte.
3. Vo väčšom hrnci alebo hlbokej panvici rozohrejte olej. Na ňom opečte nadrobno nasekanú cibuľu dozlatista.
4. Pridajte pripravené mäso a sprudka ho opečte z oboch strán, aby sa zatiahlo.
5. Teraz stiahnite plameň. Pridajte lyžičku mletej papriky a rascu. Miešajte len pár sekúnd, aby paprika nezhorkla.
6. Ihneď všetko zalejte horúcou vodou alebo vývarom tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Pridajte bobkový list a nové korenie.
7. Hrniec prikryte pokrievkou. Na miernom ohni všetko pomaly duste približne 45 – 50 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké. Podľa potreby prilievajte vodu.
8. Keď je mäso mäkké, pridajte mrazenú zeleninu (hrášok a mrkvu) a povarte ešte 5 minút.
9. Potom mäso z hrnca dočasne vyberte a položte ho na tanier.
10. V malej miske alebo pohári dobre rozmiešajte smotanu na šľahanie s lyžicou múky. Vznikne vám hladká zmes bez hrudiek.
11. Túto zmes za stáleho miešania vlejte do omáčky v hrnci. Priveďte do varu a na miernom ohni povarte aspoň 10 minút, aby sa múka dobre prevarila.
12. Nakoniec vráťte mäso naspäť do omáčky. Nechajte ho ešte minútku prehriať a môžete podávať.
Poznámky
1. Pozor na papriku! Mletú sladkú papriku pridávajte do horúceho základu až tesne pred podliatím vodou. Restujte ju len pár sekúnd. Ak by sa začala pripaľovať, zhorkla by a pokazila by celú omáčku.2. Omáčka hladká ako zamat: Zátrepku z múky a smotany vždy poriadne rozmiešajte v samostatnej nádobe. Až potom ju za stáleho miešania metličkou vlievajte do vriacej omáčky, tak sa vám nikdy neurobia hrudky.3. Výber správneho mäsa: Na tento typ jedla je ideálne bravčové stehno, pliecko alebo karé bez kosti. Sú to časti, ktoré po pomalom dusení zostanú krásne mäkké a šťavnaté.