Tieto maslové buchty z kysnutého cesta sú môj víkendový rituál. Keď ich pečiem, celý dom vonia maslom a vanilkou. Sú neuveriteľne jemné, mäkké a naozaj ako perinka. Recept je poctivý, s extra dávkou masla, presne ako má byť.
Sú to klasické buchty bez plnky, ideálne na raňajky. Hneď po upečení ich potriem ďalším maslom. Sú skvelé k popoludňajšej káve. Dáte si tiež?
Ako upiecť nadýchané maslové buchty? Pripravte si kvások z droždia a mlieka. Pridajte maslo, vajce, múku a cukor. Vymieste cesto a nechajte ho vykysnúť. Rozdeľte na 16 bochníkov, nechajte podkysnúť, potrite vajíčkom a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 30 minút
- Čas kysnutia: cca 1 hodina 50 minút
- Čas pečenia: 20 minút
- Počet porcií: 16 buchiet
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 190 kcal/buchta
- Trend: Tradičný
Potrebujeme
Kvások
- 10 g kryštálového cukru (cca 1 PL)
- 7 g sušeného droždia (1 balíček)
- 240 ml vlažného mlieka
Cesto
- 110 g masla (rozpusteného, vlažného)
- 1 ks vajce (izbovej teploty)
- 440 g polohrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
- 1 ČL soli
Na dokončenie
- 2 PL oleja (na vymastenie misy)
- 1 ks vajce (na potretie)
- 1 PL mlieka (na potretie)
- 2 PL masla (na potretie po upečení)
Postup prípravy
- Najprv pripravte kvások. V miske zmiešajte 10 g cukru, sušené droždie a vlažné mlieko.
- Nechajte 10 minút postáť. Droždie sa musí aktivovať a vytvoriť penu.
- Do kvásku pridajte rozpustené vlažné maslo. Pridajte aj rozšľahané vajce. Premiešajte.
- V inej veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, 50 g cukru a 1 lyžičku soli.
- Prilejte tekutú zmes (kvások s maslom) k múčnej zmesi.
- Vymieste hladké, mierne lepivé cesto. Môžete použiť mixér s hákom alebo miesiť ručne.
- Cesto nechajte v mise odpočívať 20 minút (nezakryté).
- Potom ho vyklopte na jemne pomúčenú dosku. Miesite ho rukami asi 10 minút. Musí byť elastické a hladké.
- Veľkú misu vysteľte olejom. Vložte do nej cesto a pretočte ho, aby bolo naolejované.
- Misu zakryte fóliou. Nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Cesto musí zdvojnásobiť objem.
- Vykysnuté cesto vyklopte na dosku. Krátko ho premiesite, aby ste ho zbavili vzduchu.
- Rozdeľte ho na 16 rovnakých kúskov.
- Z každého kúska vytvarujte hladký malý bochník (buchtičku).
- Pripravte si pekáč (cca 20×30 cm). Vysteľte ho papierom na pečenie.
- Buchtičky ukladajte tesne vedľa seba do pekáča.
- Pekáč opäť zakryte fóliou. Nechajte finálne kysnúť 30 minút.
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V miske rozšľahajte vajíčko s 1 lyžicou mlieka.
- Opatrne potrite povrch buchiet.
- Pečte 18–20 minút dozlatista.
- Hneď ako buchty vyberiete z rúry, potrite ich povrch rozpusteným maslom (2 PL).
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Vláčne cesto: Za vláčnosťou je 110 g masla. Maslo však musí byť vlažné, nie horúce, aby “nezabilo” droždie pri príprave kvásku.
- Mäkká kôrka: Nevynechajte finálne potretie maslom po upečení (Krok 21). Maslo sa okamžite vsiakne a kôrka bude krásne mäkká a voňavá.
Jednoduché variácie
- Plnené buchty: Ak chcete, môžete do každého bochníka (Krok 13) zabaliť lyžičku lekváru, Nutelly alebo tvarohovú plnku.
- Dukátové buchtičky: Cesto môžete rozvaľkať a vykrajovať malé buchtičky, ktoré upečiete a podávate s vanilkovým krémom.
Tieto buchty sú fantastické samy o sebe, alebo potreté džemom. Je to poctivý recept na raňajky, ktoré rozvoňajú celý dom.
Recept vychádza z verzie od Savor Easy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.