Search

Maslové buchty z kysnutého cesta: Nadýchané ako perinka

Maslové buchty z kysnutého cesta
Maslové buchty z kysnutého cesta

Obsah receptu

Publikované: 17. septembra 2025, 04:00

Tieto maslové buchty z kysnutého cesta sú môj víkendový rituál. Keď ich pečiem, celý dom vonia maslom a vanilkou. Sú neuveriteľne jemné, mäkké a naozaj ako perinka. Recept je poctivý, s extra dávkou masla, presne ako má byť.

Sú to klasické buchty bez plnky, ideálne na raňajky. Hneď po upečení ich potriem ďalším maslom. Sú skvelé k popoludňajšej káve. Dáte si tiež?

Ako upiecť nadýchané maslové buchty? Pripravte si kvások z droždia a mlieka. Pridajte maslo, vajce, múku a cukor. Vymieste cesto a nechajte ho vykysnúť. Rozdeľte na 16 bochníkov, nechajte podkysnúť, potrite vajíčkom a upečte dozlatista.


Základné informácie

  • Čas prípravy: 30 minút
  • Čas kysnutia: cca 1 hodina 50 minút
  • Čas pečenia: 20 minút
  • Počet porcií: 16 buchiet
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 190 kcal/buchta
  • Trend: Tradičný

Potrebujeme

Kvások

  • 10 g kryštálového cukru (cca 1 PL)
  • 7 g sušeného droždia (1 balíček)
  • 240 ml vlažného mlieka

Cesto

  • 110 g masla (rozpusteného, vlažného)
  • 1 ks vajce (izbovej teploty)
  • 440 g polohrubej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 ČL soli

Na dokončenie

  • 2 PL oleja (na vymastenie misy)
  • 1 ks vajce (na potretie)
  • 1 PL mlieka (na potretie)
  • 2 PL masla (na potretie po upečení)

Postup prípravy

  1. Najprv pripravte kvások. V miske zmiešajte 10 g cukru, sušené droždie a vlažné mlieko.
  2. Nechajte 10 minút postáť. Droždie sa musí aktivovať a vytvoriť penu.
  3. Do kvásku pridajte rozpustené vlažné maslo. Pridajte aj rozšľahané vajce. Premiešajte.
  4. V inej veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, 50 g cukru a 1 lyžičku soli.
  5. Prilejte tekutú zmes (kvások s maslom) k múčnej zmesi.
  6. Vymieste hladké, mierne lepivé cesto. Môžete použiť mixér s hákom alebo miesiť ručne.
  7. Cesto nechajte v mise odpočívať 20 minút (nezakryté).
  8. Potom ho vyklopte na jemne pomúčenú dosku. Miesite ho rukami asi 10 minút. Musí byť elastické a hladké.
  9. Veľkú misu vysteľte olejom. Vložte do nej cesto a pretočte ho, aby bolo naolejované.
  10. Misu zakryte fóliou. Nechajte kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Cesto musí zdvojnásobiť objem.
  11. Vykysnuté cesto vyklopte na dosku. Krátko ho premiesite, aby ste ho zbavili vzduchu.
  12. Rozdeľte ho na 16 rovnakých kúskov.
  13. Z každého kúska vytvarujte hladký malý bochník (buchtičku).
  14. Pripravte si pekáč (cca 20×30 cm). Vysteľte ho papierom na pečenie.
  15. Buchtičky ukladajte tesne vedľa seba do pekáča.
  16. Pekáč opäť zakryte fóliou. Nechajte finálne kysnúť 30 minút.
  17. Rúru predhrejte na 180 °C.
  18. V miske rozšľahajte vajíčko s 1 lyžicou mlieka.
  19. Opatrne potrite povrch buchiet.
  20. Pečte 18–20 minút dozlatista.
  21. Hneď ako buchty vyberiete z rúry, potrite ich povrch rozpusteným maslom (2 PL).

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Vláčne cesto: Za vláčnosťou je 110 g masla. Maslo však musí byť vlažné, nie horúce, aby “nezabilo” droždie pri príprave kvásku.
  2. Mäkká kôrka: Nevynechajte finálne potretie maslom po upečení (Krok 21). Maslo sa okamžite vsiakne a kôrka bude krásne mäkká a voňavá.

Jednoduché variácie

  1. Plnené buchty: Ak chcete, môžete do každého bochníka (Krok 13) zabaliť lyžičku lekváru, Nutelly alebo tvarohovú plnku.
  2. Dukátové buchtičky: Cesto môžete rozvaľkať a vykrajovať malé buchtičky, ktoré upečiete a podávate s vanilkovým krémom.

Tieto buchty sú fantastické samy o sebe, alebo potreté džemom. Je to poctivý recept na raňajky, ktoré rozvoňajú celý dom.

Recept vychádza z verzie od Savor Easy, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty