Zabudnite na klasické buchty a vdýchnite im trochu slnečnej chuti! Tieto mäkké mandarínkové buchty sú vďaka šťave priamo v ceste neskutočne vláčne a voňavé. A keď sa v strede objaví prekvapenie v podobe tekutého nutellového srdca, úspech u malých aj veľkých maškrtníkov je zaručený.
Ukážem vám, ako pripraviť toto originálne cesto a ako buchty správne naplniť, aby z nich plnka pri pečení nevytiekla. Upečiete si so mnou túto voňavú dobrotu na spríjemnenie prvého školského týždňa?
Ako upiecť mandarínkové buchty s Nutellou?
Pripravte si kysnuté cesto, kde časť tekutiny nahradí čerstvá, rozmixovaná mandarínková šťava. Keď cesto poriadne vykysne, rozdeľte ho na menšie kúsky. Každý kúsok naplňte lyžičkou Nutelly, dôkladne zabaľte a vytvarujte buchtičku. Nechajte finálne podkysnúť na plechu a upečte dozlatista.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny
- Čas pečenia: 25 minút
- Počet porcií: 8–9 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 340 kcal/kus
- Trend: Sladké raňajky
Potrebujeme
- 400–450 g hladkej múky
- 400 g mandarínok
- 100 ml vlažného mlieka
- 10 g sušeného droždia (1,5 balíčka)
- 100 g kryštálového cukru
- 2 ks vajec
- 1 PL rastlinného oleja
- Nutella na plnenie
- 1 žĺtok + 1 PL mlieka na potretie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava cesta
- Najprv si pripravte mandarínkovú šťavu. Mandarínky ošúpte, rozdeľte na mesiačiky a spolu s vajíčkami a 100 ml mlieka ich rozmixujte ponorným mixérom do úplne hladkej zmesi.
- Zmes potom prepasírujte cez husté sitko, aby ste sa zbavili všetkých pevných častí. Získate tak voňavú mandarínkovú tekutinu.
- Do vlažnej (nie horúcej!) mandarínkovej zmesi pridajte cukor a droždie, premiešajte a nechajte asi 10 minút postáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena (kvások).
- Do veľkej misy preosejte múku so štipkou soli. Prilejte hotový kvások, olej a vypracujte hladké a elastické cesto. V kuchynskom robote to potrvá asi 8 minút, ručne o niečo dlhšie.
- Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Plnenie a finálne kysnutie
- Pripravte si okrúhlu formu na pečenie (s priemerom cca 26 cm) a dôkladne ju vymažte maslom a vysypte múkou.
- Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 8 rovnakých častí.
- Každý kúsok cesta v ruke roztlačte na placku. Do stredu dajte jednu štedrú lyžičku Nutelly.
- Okraje placky dôkladne spojte a vytvarujte peknú guľatú buchtičku. Je veľmi dôležité, aby bola plnka dobre uzavretá a pri pečení nevytiekla.
- Buchtičky ukladajte do pripravenej formy spojom nadol, tesne vedľa seba, aby vytvorili pekný veniec.
- Prikryte ich utierkou a nechajte finálne kysnúť ešte 25 minút priamo vo forme.
Pečenie
- Rúru si predhrejte na 180 °C.
- Vykysnuté buchty potrite žĺtkom rozšľahaným s mliekom. Budú mať po upečení krásnu lesklú farbu.
- Pečte približne 25–30 minút do zlatohneda.
- Upečené buchty nechajte chvíľu vychladnúť vo forme, potom ich opatrne vyklopte na mriežku. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Ako na dokonalé plnenie? Aby sa vám buchty pri pečení neotvorili a plnka nevytiekla, je dôležité okraje cesta naozaj poctivo spojiť a stlačiť. Buchtičku potom ešte v dlaniach pekne zaguľaťte a do formy ju ukladajte spojom nadol.
- Trik so zmrazenou Nutellou: Ak chcete, aby bola nutellová plnka vnútri aj po upečení trochu tekutejšia a ľahšie sa balila, mám pre vás skvelý trik. Lyžičky Nutelly si vopred dajte na malý tanierik vystlaný papierom na pečenie a vložte ich na 15 minút do mrazničky. Zmrazené “kôpky” sa potom oveľa ľahšie balia do cesta.
- Mandarínky z konzervy: Ak nemáte poruke čerstvé mandarínky, môžete použiť aj kvalitný mandarínkový kompót. Použite 2 menšie konzervy. Mandarínky sceďte, rozmixujte a šťavu z kompótu použite namiesto mlieka pri príprave kvásku.
Variácie
- Pomarančové buchty: Namiesto mandarínok použite šťavu a kôru z dvoch veľkých bio pomarančov. Chuť bude o niečo výraznejšia.
- S inou plnkou: Namiesto Nutelly môžete buchty naplniť slivkovým lekvárom, makovou plnkou alebo hustou tvarohovou plnkou.
- Ako veniec: Namiesto klasickej okrúhlej formy poukladajte buchtičky do vymastenej bábovkovej formy. Po upečení a vyklopení získate krásny trhací veniec, ideálny na oslavu.
Záver
Sú fantastické ešte teplé, s pohárom mlieka alebo kakaa. Užite si túto voňavú a originálnu maškrtu!
Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Asena’s Kitchen, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.
