Search

Mäkké mandarínkové buchty: Plnené Nutellou a plné chuti

mandarínkové buchty
mandarínkové buchty

Obsah receptu

Publikované: 2. septembra 2025, 07:30

Zabudnite na klasické buchty a vdýchnite im trochu slnečnej chuti! Tieto mäkké mandarínkové buchty sú vďaka šťave priamo v ceste neskutočne vláčne a voňavé. A keď sa v strede objaví prekvapenie v podobe tekutého nutellového srdca, úspech u malých aj veľkých maškrtníkov je zaručený.

Ukážem vám, ako pripraviť toto originálne cesto a ako buchty správne naplniť, aby z nich plnka pri pečení nevytiekla. Upečiete si so mnou túto voňavú dobrotu na spríjemnenie prvého školského týždňa?

Ako upiecť mandarínkové buchty s Nutellou?

Pripravte si kysnuté cesto, kde časť tekutiny nahradí čerstvá, rozmixovaná mandarínková šťava. Keď cesto poriadne vykysne, rozdeľte ho na menšie kúsky. Každý kúsok naplňte lyžičkou Nutelly, dôkladne zabaľte a vytvarujte buchtičku. Nechajte finálne podkysnúť na plechu a upečte dozlatista.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 minút
  • Čas kysnutia: cca 1,5 hodiny
  • Čas pečenia: 25 minút
  • Počet porcií: 8–9 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 340 kcal/kus
  • Trend: Sladké raňajky

Potrebujeme

  • 400–450 g hladkej múky
  • 400 g mandarínok
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 10 g sušeného droždia (1,5 balíčka)
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 ks vajec
  • 1 PL rastlinného oleja
  • Nutella na plnenie
  • 1 žĺtok + 1 PL mlieka na potretie
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava cesta

  1. Najprv si pripravte mandarínkovú šťavu. Mandarínky ošúpte, rozdeľte na mesiačiky a spolu s vajíčkami a 100 ml mlieka ich rozmixujte ponorným mixérom do úplne hladkej zmesi.
  2. Zmes potom prepasírujte cez husté sitko, aby ste sa zbavili všetkých pevných častí. Získate tak voňavú mandarínkovú tekutinu.
  3. Do vlažnej (nie horúcej!) mandarínkovej zmesi pridajte cukor a droždie, premiešajte a nechajte asi 10 minút postáť, kým sa na povrchu nevytvorí pena (kvások).
  4. Do veľkej misy preosejte múku so štipkou soli. Prilejte hotový kvások, olej a vypracujte hladké a elastické cesto. V kuchynskom robote to potrvá asi 8 minút, ručne o niečo dlhšie.
  5. Misu s cestom prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť približne 1 hodinu, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.

Plnenie a finálne kysnutie

  1. Pripravte si okrúhlu formu na pečenie (s priemerom cca 26 cm) a dôkladne ju vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a rozdeľte ho na 8 rovnakých častí.
  3. Každý kúsok cesta v ruke roztlačte na placku. Do stredu dajte jednu štedrú lyžičku Nutelly.
  4. Okraje placky dôkladne spojte a vytvarujte peknú guľatú buchtičku. Je veľmi dôležité, aby bola plnka dobre uzavretá a pri pečení nevytiekla.
  5. Buchtičky ukladajte do pripravenej formy spojom nadol, tesne vedľa seba, aby vytvorili pekný veniec.
  6. Prikryte ich utierkou a nechajte finálne kysnúť ešte 25 minút priamo vo forme.

Pečenie

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C.
  2. Vykysnuté buchty potrite žĺtkom rozšľahaným s mliekom. Budú mať po upečení krásnu lesklú farbu.
  3. Pečte približne 25–30 minút do zlatohneda.
  4. Upečené buchty nechajte chvíľu vychladnúť vo forme, potom ich opatrne vyklopte na mriežku. Pred podávaním ich bohato posypte práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Ako na dokonalé plnenie? Aby sa vám buchty pri pečení neotvorili a plnka nevytiekla, je dôležité okraje cesta naozaj poctivo spojiť a stlačiť. Buchtičku potom ešte v dlaniach pekne zaguľaťte a do formy ju ukladajte spojom nadol.
  2. Trik so zmrazenou Nutellou: Ak chcete, aby bola nutellová plnka vnútri aj po upečení trochu tekutejšia a ľahšie sa balila, mám pre vás skvelý trik. Lyžičky Nutelly si vopred dajte na malý tanierik vystlaný papierom na pečenie a vložte ich na 15 minút do mrazničky. Zmrazené “kôpky” sa potom oveľa ľahšie balia do cesta.
  3. Mandarínky z konzervy: Ak nemáte poruke čerstvé mandarínky, môžete použiť aj kvalitný mandarínkový kompót. Použite 2 menšie konzervy. Mandarínky sceďte, rozmixujte a šťavu z kompótu použite namiesto mlieka pri príprave kvásku.

Variácie

  • Pomarančové buchty: Namiesto mandarínok použite šťavu a kôru z dvoch veľkých bio pomarančov. Chuť bude o niečo výraznejšia.
  • S inou plnkou: Namiesto Nutelly môžete buchty naplniť slivkovým lekvárom, makovou plnkou alebo hustou tvarohovou plnkou.
  • Ako veniec: Namiesto klasickej okrúhlej formy poukladajte buchtičky do vymastenej bábovkovej formy. Po upečení a vyklopení získate krásny trhací veniec, ideálny na oslavu.

Záver

Sú fantastické ešte teplé, s pohárom mlieka alebo kakaa. Užite si túto voňavú a originálnu maškrtu!

Recept je inšpirovaný videom z Youtube kanála Asena’s Kitchen, pre Varíme s Láskou ho upravila a osobne otestovala naša redakcia.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty