Tieto vianočné „Zlaté prúty“ v sirupe sú dôkazom, že na luxusný dezert nepotrebujete drahé maslo ani vajcia. Sú neuveriteľne chrumkavé, vo vnútri vláčne a doslova presiaknuté sladkým nektárom. V našej redakcii zmizli za 5 minút!
Hľadáte recept, ktorý zachráni peňaženku, ale na sviatočnom stole bude vyzerať ako z drahej cukrárne? Zabudnite na zložité pečenie. Tieto sladké trubičky (známe aj ako Tulumba) zvládne aj začiatočník. Máte už pripravený hrniec?
Rýchly prehľad
- Čo to je: Tradičné vyprážané cesto namáčané v cukrovom rozvare (verzia bez vajec).
- Tajný trik: Teplotný šok – vriace cesto do oleja, horúce pečivo do ľadového sirupu.
- Cena/Čas: Cca 2 € za celú misu / 35 minút.
Základné info:
- Čas prípravy: 20 minút
- Čas tepelnej úpravy: 15 minút
- Počet porcií: cca 40 kúskov (veľká misa)
- Náročnosť: Nízka
- Kalórie: Vyššie (kalorická bomba)
- Trend: Budget-friendly Vianoce
Potrebujeme
Na cukrový sirup (Zálievka):
- Kryštálový cukor (2 a 1/2 šálky)
- Voda (1 a 1/2 šálky)
- Vanilkový cukor (8 g / 1 balíček)
- Citrónová šťava (1 PL)
Cesto (Zlaté prúty):
- Voda (3 šálky)
- Kryštálový cukor (3 PL)
- Rastlinný olej (3 PL do cesta)
- Vanilkový cukor (8 g / 1 balíček)
- Soľ (malá štipka)
- Hladká múka (2 a 1/2 šálky)
- Kukuričný škrob / Maizena (1/2 šálky)
Na vyprážanie:
- Rastlinný olej (väčšie množstvo, aby cesto plávalo)
Postup prípravy
- Najprv uvarte sirup (musí vychladnúť!). Cukor, vodu a vanilku dajte do hrnca a priveďte k varu.
- Keď sirup vrie, pridajte citrónovú šťavu a varte na miernom ohni presne 8 minút.
- Sirup odstavte a nechajte ho úplne vychladnúť. (Toto je kľúčové pre chrumkavosť!).
- Pripravte cesto: Do väčšieho hrnca dajte vodu, cukor, olej, vanilku a soľ. Nechajte zovrieť.
- Do vriacej vody naraz vysypte múku zmiešanú so škrobom.
- Okamžite a intenzívne miešajte vareškou, kým sa hmota nespojí a nezačne sa odliepať od stien hrnca.
- Cesto vyklopte, nechajte mierne vychladnúť (aby nepálilo) a rukou ho vymiesite do hladkej, pružnej gule.
- Naplňte cesto do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou (vytvorí pekné vrúbky).
- Vytláčajte dlhé pásy, ktoré nožom alebo nožnicami nastriháte na cca 4 cm kúsky.
- Rozohrejte olej (nesmie dymiť, len byť horúci) a kúsky vyprážajte dozlatista zo všetkých strán.
- Horúce vypražené „prúty“ ihneď hádžte do studeného sirupu.
- Nechajte ich v sirupe 2-3 minúty „piť“, potom vyberte a servírujte.
Videorecept
Tipy na záver
- Nikdy nedávajte horúce pečivo do teplého sirupu – okamžite by zmäklo a rozpadlo sa. Sirup musí byť studený a hustý ako med.
- Ak nemáte cukrárske vrecko, môžete z cesta šúľať malé valčeky a vidličkou na nich urobiť vzor, ale špička je efektnejšia.
Variácie
- Čokoládové: Konce hotových vychladnutých tyčiniek namočte do tmavej čokolády.
- Škoricové: Do sirupu pridajte celú škoricu pre vianočnejšiu vôňu.
Časté otázky (FAQ)
Môžem cesto pripraviť dopredu? Nie, odpaľované cesto (aj toto falošné) sa najlepšie spracováva, kým je ešte teplé a pružné.
Prečo mi zmäkli? Pravdepodobne bol sirup málo uvarený (príliš riedky) alebo teplý. Sirup musí mať konzistenciu tekutého medu.
Podávajte posypané drvenými pistáciami alebo len tak – ku káve sú dokonalé. Vydržia (ak ich nezjete) 2 dni v chlade.
Recept od Yza dolce pre vás upravila a otestovala redakcia Varíme s Láskou.
Prajeme dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie overené recepty z našej kuchyne:
- Zlaté zemiakové placky so syrom a šunkou: Ešte jednoduchšie a chutnejšie ako klasická verzia
- Zlatý koláč: Starý nemecký recept na lahodný koláč
- Zlatý jablkovo-tvarohový koláč BEZ múky: Veľmi jednoduchý a extra nadýchaný!
- Torta ‘Zlatý kľúč’: Najlepší recept na jednoduchú tortu so smotanovým syrom (TOP)
- Okrúhle medové krémeše: Sú lepšie ako klasický rez na plechu
