Luxusné vianočné „Zlaté prúty“ v sirupe (Bez vajec)
Tieto vianočné „Zlaté prúty“ v sirupe sú dôkazom, že na luxusný dezert nepotrebujete drahé maslo ani vajcia. Sú neuveriteľne chrumkavé, vo vnútri vláčne a doslova presiaknuté sladkým nektárom. V našej redakcii zmizli za 5 minút!
Rastlinný olej(väčšie množstvo, aby cesto plávalo)
Pokyny
1. Najprv uvarte sirup (musí vychladnúť!). Cukor, vodu a vanilku dajte do hrnca a priveďte k varu.
2. Keď sirup vrie, pridajte citrónovú šťavu a varte na miernom ohni presne 8 minút.
3. Sirup odstavte a nechajte ho úplne vychladnúť. (Toto je kľúčové pre chrumkavosť!).
4. Pripravte cesto: Do väčšieho hrnca dajte vodu, cukor, olej, vanilku a soľ. Nechajte zovrieť.
5. Do vriacej vody naraz vysypte múku zmiešanú so škrobom.
6. Okamžite a intenzívne miešajte vareškou, kým sa hmota nespojí a nezačne sa odliepať od stien hrnca.
7. Cesto vyklopte, nechajte mierne vychladnúť (aby nepálilo) a rukou ho vymiesite do hladkej, pružnej gule.
8. Naplňte cesto do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou (vytvorí pekné vrúbky).
9. Vytláčajte dlhé pásy, ktoré nožom alebo nožnicami nastriháte na cca 4 cm kúsky.
10. Rozohrejte olej (nesmie dymiť, len byť horúci) a kúsky vyprážajte dozlatista zo všetkých strán.
11. Horúce vypražené „prúty“ ihneď hádžte do studeného sirupu.
12. Nechajte ich v sirupe 2-3 minúty „piť“, potom vyberte a servírujte.
Poznámky
1. Nikdy nedávajte horúce pečivo do teplého sirupu – okamžite by zmäklo a rozpadlo sa. Sirup musí byť studený a hustý ako med.2. Ak nemáte cukrárske vrecko, môžete z cesta šúľať malé valčeky a vidličkou na nich urobiť vzor, ale špička je efektnejšia.Variácia: Konce hotových tyčiniek namočte do tmavej čokolády.