Kyslastá a osviežujúca chuť egrešov je symbolom leta! A ak existuje spôsob, ako túto jedinečnú chuť a predovšetkým maximum cenných vitamínov uchovať v pohári na neskôr, tak je to práve tento recept na nevarený džem. Zabudnite na dlhé státie pri sporáku! Metóda “za studena” zaručí, že v džeme zostane nielen autentická, svieža chuť ovocia, ale aj všetok vitamín C, ktorý by sa varením zničil. V tomto recepte sa navyše pikantná chuť egrešov dokonale snúbi so sladkosťou pomarančov a celé to fantasticky osvieži čerstvá mäta.
Príprava tohto “surového” džemu je neuveriteľne jednoduchá a nevyžaduje si žiadne špeciálne kuchárske zručnosti, len trochu trpezlivosti pri odležaní. Keďže však ide o tepelne nespracovaný produkt, je absolútne kľúčové dbať na dokonalú čistotu pri príprave a dodržať pokyny na skladovanie, aby ste si túto zdravú dobrotu mohli bezpečne vychutnávať. Poďte si s nami pripraviť ten najlepší a najzdravší egrešový džem, aký ste kedy jedli!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas odležania: 2 – 12 hodín
- Počet porcií: cca 1.8 – 2 litre džemu (cca 7-8 menších pohárov)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 1000 g zrelých egrešov
- 1000 g jemného kryštálového cukru (pre lepšiu a rýchlejšiu rozpustnosť)
- 2 ks veľkých pomarančov
- 2–3 vetvičky čerstvej mäty
Postup prípravy
Príprava ovocia:
- Egreše dôkladne umyjeme, zbavíme ich tvrdých stopiek a koncových “strapčekov”. Necháme ich dobre odkvapkať.
- Pomaranče dôkladne ošúpeme. Ostrým nožom sa snažíme odstrániť čo najviac bielej horkej časti pod šupkou, ktorá by mohla spôsobiť horkastú chuť džemu. Následne pomaranče rozdelíme na mesiačiky a zbavíme ich prípadných kôstok.
- Pripravené egreše a pomaranče spolu pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo ich rozmixujeme v kuchynskom robote (food processore) na požadovanú konzistenciu.
Miešanie, odležanie a plnenie:
- Pomletú ovocnú zmes preložíme do veľkej sklenenej, keramickej alebo nerezovej misy. Lístky mäty nasekáme najemno, pridáme ich k ovociu a všetko zasypeme cukrom.
- Dôležitý krok: Zmes veľmi dôkladne premiešame, aby sa cukor dostal ku všetkému ovociu. Misu prikryjeme utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme odležať pri izbovej teplote aspoň 2-3 hodiny, ideálne však cez noc. Počas tejto doby zmes občas premiešame. Cukor sa musí úplne rozpustiť.
- Kým džem odpočíva, pripravíme si dokonale čisté a suché sklenené poháre s viečkami. Pre maximalizáciu trvanlivosti ich odporúčame vysterilizovať.
- Odležanú a hladkú zmes ešte raz naposledy premiešame a naplníme ňou pripravené poháre, približne 1-2 cm pod okraj.
- Hladinu džemu v každom pohári zasypeme tenkou vrstvou cukru (cca 1 čajová lyžička). Tento “cukrový uzáver” slúži ako ďalšia ochranná vrstva.
- DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE K SKLADOVANIU: Poháre ihneď pevne uzavrieme a uskladníme VÝHRADNE V CHLADNIČKE! Keďže džem nie je tepelne spracovaný, jeho trvanlivosť je obmedzená na cca 2-3 týždne. Pre dlhodobé skladovanie ho dôrazne odporúčame ZAMRAZIŤ.
Videorecept
Tipy
- Ak nie som fanúšikom mäty alebo ju nemám poruke, skvelo sa k egrešom hodí aj čerstvá medovka alebo najemno nastrúhaná kôra z jedného chemicky neošetreného citróna pre extra sviežosť.
- Tento džem najradšej mrazím vo formičkách na ľadové kocky. Keď stuhnú, presypem ich do uzatvárateľného vrecka a z mrazničky si vždy odoberiem len toľko “kociek”, koľko práve potrebujem na raňajky.
- Ak mám veľmi sladké a zrelé egreše, niekedy znížim množstvo cukru na 800 g na 1 kg ovocia. V tom prípade je ale dôležité džem spotrebovať o to rýchlejšie alebo ho určite zamraziť, keďže cukor je tu hlavný konzervant.
- Pre zaujímavejšiu štruktúru džemu niekedy pomeliem len polovicu egrešov a druhú polovicu len zľahka popučím pučidlom na zemiaky. V džeme tak zostanú aj väčšie kúsky ovocia.
Vychutnajte si tento tekutý poklad na čerstvom chlebe s maslom, v bielom jogurte, na lievancoch alebo ako fantastickú a sviežu náplň do letných koláčov.
Recept je inšpirovaný verziou od Сейчас Приготовим!, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.