Kyslastá a osviežujúca chuť egrešov je symbolom leta! A ak existuje spôsob, ako túto jedinečnú chuť a predovšetkým maximum cenných vitamínov uchovať v pohári na neskôr, tak je to práve tento recept na nevarený džem. Zabudnite na dlhé státie pri sporáku! Metóda "za studena" zaručí, že v džeme zostane nielen autentická, svieža chuť ovocia, ale aj všetok vitamín C, ktorý by sa varením zničil. V tomto recepte sa navyše pikantná chuť egrešov dokonale snúbi so sladkosťou pomarančov a celé to fantasticky osvieži čerstvá mäta.
1. Egreše dôkladne umyjeme, zbavíme ich stopiek a koncových 'strapčekov'. Necháme ich dobre odkvapkať.
2. Pomaranče dôkladne ošúpeme. Snažíme sa odstrániť čo najviac bielej horkej časti pod šupkou. Následne ich rozdelíme na mesiačiky a zbavíme prípadných kôstok.
3. Pripravené egreše a pomaranče spolu pomelieme na mäsovom mlynčeku alebo ich rozmixujeme v kuchynskom robote na požadovanú konzistenciu.
Miešanie, odležanie a plnenie:
4. Pomletú ovocnú zmes preložíme do veľkej sklenenej, keramickej alebo nerezovej misy. Lístky mäty nasekáme najemno, pridáme ich k ovociu a všetko zasypeme cukrom.
5. Dôležitý krok: Zmes veľmi dôkladne premiešame, aby sa cukor dostal ku všetkému ovociu. Misu prikryjeme utierkou alebo potravinárskou fóliou a necháme odležať pri izbovej teplote aspoň 2-3 hodiny, ideálne však cez noc. Počas tejto doby zmes občas premiešame. Cukor sa musí úplne rozpustiť.
6. Kým džem odpočíva, pripravíme si dokonale čisté a suché sklenené poháre s viečkami. Pre maximalizáciu trvanlivosti ich odporúčame vysterilizovať.
7. Odležanú a hladkú zmes ešte raz naposledy premiešame a naplníme ňou pripravené poháre, približne 1-2 cm pod okraj.
8. Hladinu džemu v každom pohári zasypeme tenkou vrstvou cukru (cca 1 čajová lyžička). Tento 'cukrový uzáver' slúži ako ďalšia ochranná vrstva.
9. DÔLEŽITÉ UPOZORNENIE K SKLADOVANIU: Poháre ihneď pevne uzavrieme a uskladníme VÝHRADNE V CHLADNIČKE! Keďže džem nie je tepelne spracovaný, jeho trvanlivosť je obmedzená na cca 2-3 týždne. Pre dlhodobé skladovanie ho dôrazne odporúčame ZAMRAZIŤ.
Poznámky
1. Ak nie som fanúšikom mäty, skvelo sa k egrešom hodí aj medovka alebo nastrúhaná kôra z jedného bio citróna pre extra sviežosť.2. Tento džem najradšej mrazím vo formičkách na ľadové kocky. Keď stuhnú, presypem ich do vrecka a z mrazničky si vždy odoberiem len toľko 'kociek', koľko práve potrebujem.3. Ak mám veľmi sladké egreše, niekedy znížim množstvo cukru na 800 g na 1 kg ovocia. V tom prípade je ale dôležité džem spotrebovať rýchlejšie alebo ho určite zamraziť, keďže cukor je tu hlavný konzervant.4. Pre zaujímavejšiu štruktúru džemu niekedy pomeliem len polovicu egrešov a druhú polovicu len zľahka popučím pučidlom na zemiaky. V džeme tak zostanú aj väčšie kúsky.