Search

Lenivý jablkový krémeš z lístkového cesta. Hotový za 30 minút a chutí božsky.

Jablkový koláč z lístkového cesta
Jablkový koláč z lístkového cesta

Obsah receptu

Publikované: 23. septembra 2025, 04:00

Volám ho ‘lenivý krémeš’, pretože je to geniálna skratka ku fantastickému zákusku, ktorý pripomína slávny originál. Spája to najlepšie z dvoch svetov: chrumkavé lístkové cesto a lahodnú kombináciu jemného vanilkového krému so šťavnatými škoricovými jablkami. Je to môj obľúbený recept, keď nemám čas, ale mám chuť na niečo naozaj dobré.

Žiadne zložité cesto, žiadne dlhé čakanie. Všetko jednoducho navrstvíte, upečiete a o chvíľu sa už celý dom plní neodolateľnou vôňou masla, jabĺk a vanilky. Garantujem vám, že tento koláč si zamilujete pre jeho chuť aj absolútnu jednoduchosť.

Ako sa robí najrýchlejší jablkový krémeš z lístkového cesta?

Polovicu lístkového cesta položte na plech. Navrstvite naň hladký vanilkový krém uvarený z mlieka a škrobu, a naň udusené jablká so škoricou. Prikryte druhou polovicou cesta, okraje dobre postláčajte, potrite vajíčkom a upečte vcelku dozlatista. Po upečení a miernom vychladnutí nakrájajte na rezy.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia/pečenia: 20 min
  • Počet porcií: 1 menší plech (cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 300 kcal/rez
  • Trend: Rýchly koláč / Úspora času

Potrebujeme

Na dokončenie

  • 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta (cca 275 g)
  • 1 ks vaječný žĺtok + 1 ČL mlieka (na potretie)
  • hrsť nasekaných mandlí alebo orechov (na posypanie)
  • práškový cukor (na posypanie)

Vanilkový krém

  • 300 ml mlieka
  • 1 ks vajce
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 ČL masla

Jablková plnka

  • 2 ks stredne veľkých jabĺk
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1 PL masla

Postup prípravy

  1. Príprava krému. Do hrnca nalejte 250 ml mlieka a dajte ho zohrievať. V miske metličkou dohladka rozmiešajte zvyšných 50 ml studeného mlieka, vajce, oba cukry a kukuričný škrob.
  2. Keď mlieko v hrnci začne vrieť, za stáleho miešania doň vlejte pripravenú zmes a varte asi 1-2 minúty, kým nezhustne na puding.
  3. Odstavte z plameňa, vmiešajte lyžičku masla a krém prikryte fóliou priamo na povrchu, aby sa nevytvorila kožka. Nechajte mierne vychladnúť.
  4. Príprava jablkovej plnky. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.
  5. Na panvici rozpusťte lyžicu masla, pridajte nastrúhané jablká, cukor a škoricu. Za občasného miešania duste asi 5 minút, kým jablká nezmäknú a neodparí sa prebytočná šťava. Nechajte vychladnúť.
  6. Vrstvenie. Rúru predhrejte na 180 °C. Lístkové cesto rozdeľte na dva rovnaké pláty. Jeden plát položte na plech vystlaný papierom na pečenie.
  7. Na cesto rovnomerne rozotrite vlažný vanilkový krém. Nechajte asi 1 cm voľné okraje.
  8. Na krém navrstvite vychladnutú jablkovú plnku.
  9. Všetko prikryte druhým plátom cesta. Okraje po celom obvode dôkladne postláčajte vidličkou, aby sa spojili.
  10. Pečenie. Povrch popichajte vidličkou, potrite žĺtkom rozmiešaným v mlieku a posypte nasekanými mandľami.
  11. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.
  12. Krájanie. Upečený koláč nechajte aspoň 15 minút chladnúť. Potom ho ostrým nožom nakrájajte na rezy alebo štvorce. Pred podávaním posypte práškovým cukrom.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Pracujte rýchlo so studeným cestom. S lístkovým cestom pracujte rýchlo a snažte sa ho udržať čo najchladnejšie. Ak vám pri príprave plniek príliš zmäklo, dajte ho pred pečením na 10 minút do chladničky. V rúre sa tak krajšie “rozfúkne”.
  2. Ako na zaručene hladký krém. Základom úspechu je rozmiešať škrob a vajíčko vždy v malom množstve studeného mlieka a až potom ho liať do horúceho. Je to stopercentná záruka, že v kréme nebudete mať žiadne nepríjemné hrudky.

Jednoduché variácie

  • Tvarohová obmena: Namiesto vanilkového krému môžete použiť plnku z 250 g jemného tvarohu vymiešaného s vanilkovým cukrom a 1 žĺtkom. Zákusok bude ešte sviežejší.
  • S iným ovocím: Tento recept je fantastický aj s hruškami, ktoré pripravíte rovnako ako jablká. Vyskúšať môžete aj slivkový lekvár namiesto čerstvého ovocia pre ešte rýchlejšiu verziu.

Výsledkom je neodolateľný dezert, ktorý vyzerá, akoby ste strávili v kuchyni hodiny, no opak je pravdou. Najlepšie chutí ešte vlažný, keď je krém teplý a cesto maximálne chrumkavé.

Recept vychádza z verzie od Ricette dolce facili, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty